Kroupová polévka

Kroupy jsou plné vitamínu B a E, a navíc i vlákniny.

Stupeň obtížnosti

Lehké

Vaření 90 min

Ingredience

4 PORCE +

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    472 KCal

    21 %

    20 %

  • Energie

    1974 KJ

    21 %

    20 %

  • Sacharidy

    44,4 g

    50 %

    44 %

  • Vláknina

    5,8 g

    19 %

    19 %

  • Bílkoviny

    23,0 g

    36 %

    34 %

  • Tuky

    21,2 g

    33 %

    30 %

  • nasycené

    5,1 g

  • trans-mastné

    0,0 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Uzené maso dáme spolu s 2000 ml vody, novým kořením, celým pepřem a bobkovým listem do většího hrnce a přivedeme k varu. Jakmile voda začne vřít, mírně stáhneme plamen a necháme následujících 45 – 60 minut jemně probublávat.
  2. Mezitím si uvaříme podle návodu kroupy. Jakmile je uzené uvařené, vyndáme maso z vývaru, zabalíme ho do alobalu a vývar přecedíme přes jemný cedník. Do čistého vývaru přidáme nakrájené brambory a mrkev, 2 celé stroužky česneku a necháme zhruba 10 minut vařit.
  3. Poté do polévky přidáme uvařené kroupy, natrhané nebo nakrájené uzené maso a majoránku, kterou promneme mezi prsty. Necháme na mírném ohni krátce provařit. Na závěr podle chuti osolíme, opepříme a posypeme nasekanou hladkolistou petrželkou.
Autor:

Podobné recepty

Vánoční rybí polévka

Pravé Vánoce se neobejdou bez tradiční rybí polévky.

Zvěřinová gulášová polévka

Podzimní polévka, která obsahuje typické zvěřinové maso.

Hustý husí kaldoun

Zahřejte se vydatným husím kaldounem, který vás zasytí i potěší.

Zelňačka

Ta nejlepší zelňačka, kterou jste kdy ochutnali.

Uzená polévka s fazolemi

Tato polévka vás zasytí i zahřeje.