Krkonošská houbová polévka

Poctivá krkonošská houbovka vás zahřeje v každém ročním období.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 35 min

Ingredience

4 PORCE +

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    477 KCal

    22 %

    20 %

  • Energie

    1996 KJ

    22 %

    20 %

  • Sacharidy

    23,5 g

    27 %

    24 %

  • Vláknina

    5,3 g

    18 %

    18 %

  • Bílkoviny

    10,9 g

    17 %

    16 %

  • Tuky

    36,5 g

    56 %

    52 %

  • nasycené

    21,7 g

  • trans-mastné

    0,4 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kostky. Houby, mrkev a celer důkladně očistíme. Houby nakrájíme na menší kousky, mrkev na kolečka a celer na špalíčky.
  2. V hrnci rozpustíme 50 g másla a osmahneme na něm mouku. Jíšku zalijeme asi 1000 ml vody, dobře rozmícháme a přivedeme k varu.
  3. V polévce rozpustíme masox, přidáme brambory, houby, mrkev i celer. Podle chuti osolíme, opepříme, přisypeme kmín a vaříme asi 15 minut. Když jsou houby i zelenina měkké, zjemníme polévku smetanou a dochutíme ji octem.
  4. V pánvičce rozpustíme zbylé máslo a připravíme na něm míchaná vejce. Polévku rozdělíme do misek, ozdobíme kopečkem míchaných vajec a nasekaným koprem. Jako přílohu podáváme chléb.
Autor:

Podobné recepty

Polévka z fava fazolí

K této krémové polévce chutná skvěle čerstvé pečivo.

Zvěřinová polévka s játrovými knedlíčky

Ze zbylého masa uvařte silný vývar.

Vývar s velkými knedlíčky

Po zimní procházce si dopřejte teplý vývar.

Staročeská kulajda s vejcem

Uvařte si kulajdu tak, jak ji připravovaly naše babičky.

Pórková polévka Vichyssoise s krutony

V létě přijde studená polévka vhod.