Krevetový salát s mangem a avokádem
Dokonalý předkrm ke slavnostní hostině v sobě spojuje lahodnost krevet, vydatnost avokáda a svěžest tropického ovoce i citronu.
Ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
191 KCal
9 %
8 %
-
Energie
800 KJ
9 %
8 %
-
Sacharidy
23,6 g
27 %
24 %
-
Vláknina
4,1 g
14 %
14 %
-
Bílkoviny
7,7 g
12 %
11 %
-
Tuky
7,0 g
11 %
10 %
-
nasycené
1,3 g
-
trans-mastné
0,0 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Postup
- Krevety prudce opečeme na grilu nebo na pánvi, po každé straně asi dvě minuty.
- Na zálivku smícháme sezamový olej, cukr, nasekanou chilli papričku bez semínek a citronovou šťávu. Suroviny promícháme v misce vidličkou a zálivku dáme do lednice vychladit.
- Ostrým nožem oloupeme mango, dužinu kolem pecky odkrájíme a nakrájíme na menší kousky. Avokádo nakrojíme kolem dokola až k pecce a pak půlkami plodu zakroutíme opačným směrem, až se oddělí od pecky. Pak vezmeme půlky avokáda do ruky a polévkovou lžící oddělíme dužinu beze zbytku od slupky. Dužinu nakrájíme na měsíčky a pokapeme citronovou šťávou, aby nezčernala. Ledový salát i mrkev nakrájíme na tenoučké nudličky.
- Do misek nebo sklenic na stopce rozdělíme na dno salát promíchaný s mrkví a pokapeme ho dresinkem. Další vrstvu budou tvořit kousky avokáda a kousky manga. Navrch salátu poklademe krevety a opět polijeme dresinkem. Dozdobíme měsíčkem citronu či limetky a koprem.