Krémová polévka s bramborami, čedarem a slaninou podle @varimpecumiluju
Zahřejte se zeleninovou polévkou, která navíc pořádně zasytí.
Stupeň obtížnosti
Střední
Ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
145 KCal
7 %
6 %
-
Energie
606 KJ
7 %
6 %
-
Sacharidy
9,8 g
11 %
10 %
-
Vláknina
1,6 g
5 %
5 %
-
Bílkoviny
4,4 g
7 %
6 %
-
Tuky
9,3 g
14 %
13 %
-
nasycené
3,7 g
-
trans-mastné
0,1 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Postup
- V hrnci na střední teplotě osmažíme kousky slaniny, dokud nebudou křupavé.
- Slaninu vyjmeme a ponecháme tuk, který se uvolní na dně hrnce.
- Do tuku přidáme máslo a nasekanou cibuli. Budeme restovat, dokud cibule nezměkne (asi 3–5 minut).
- Přidáme česnek a krátce ho opečeme, dokud nezačne vonět (cca 30 sekund).
- Poté přidáme najemno nakrájenou nebo nastrouhanou kořenovou zeleninu a vše promícháme.
- Přidáme nakrájené brambory, kuřecí vývar, sůl, pepř a libeček. Dobře promícháme.
- Polévku přivedeme k varu a budeme vařit, dokud nebudou brambory měkké (asi 10 minut).
- Snížíme teplotu na mírný var. Polovinu polévky (asi 5 šálků) přesuneme do mixéru (nebo použijeme ponorný mixér) a rozmixujeme dohladka – dáme pozor, protože polévka bude horká!
- Rozmixovanou část vrátíme zpátky do hrnce. Přidáme trochu smetany, část opečené slaniny a strouhaného čedaru, a vše promícháme.
- Polévku necháme mírně povařit ještě asi 15 minut.
- Při podávání přidáme navrch více zakysané smetany, smaženou slaninu, nastrouhaný čedar, bagetku a čerstvé bylinky.