Krémová česnečka

Jemná voňavá česnečka přijde vhod nejen ráno po náročnější oslavě, ale třeba i jako součást rodinného slavnostního menu.

Stupeň obtížnosti

Lehké

Vaření 45 min

Ingredience

4 PORCE +

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    415 KCal

    19 %

    17 %

  • Energie

    1737 KJ

    19 %

    17 %

  • Sacharidy

    32,4 g

    37 %

    32 %

  • Vláknina

    2,4 g

    8 %

    8 %

  • Bílkoviny

    13,4 g

    21 %

    20 %

  • Tuky

    23,6 g

    36 %

    34 %

  • nasycené

    13,9 g

  • trans-mastné

    0,0 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Šalotku oloupeme, pokrájíme nadrobno a v kastrolu na rozehřátém másle orestujeme dozlatova. Přidáme celé oloupané stroužky česneku a opékáme další 2 minuty. Poté přidáme na kostičky nakrájené oloupané brambory, obsah kastrolu zalijeme vínem a tekutinu svaříme na polovinu. Pak přilijeme vývar, osolíme, opepříme a vaříme asi 20 minut doměkka.
  2. Mezitím nakrájíme rohlík na kolečka, rozložíme je na plech s pečicím papírem a pečeme v troubě předehřáté na 200 °C asi 5 minut. Poté pečivo posypeme nastrouhaným sýrem a dopékáme asi 1 minutu.
  3. Uvařenou polévku odstavíme a ponorným mixérem rozmixujeme dohladka. Dochutíme ji solí, zjemníme smetanou a rozdělíme do misek. Zakápneme ji olivovým olejem a dle chuti posypeme pažitkou a pepřem. Podáváme společně se sýrovými krutonky.
Autor:

Podobné recepty

Polévka z fava fazolí

K této krémové polévce chutná skvěle čerstvé pečivo.

Zvěřinová polévka s játrovými knedlíčky

Ze zbylého masa uvařte silný vývar.

Vývar s velkými knedlíčky

Po zimní procházce si dopřejte teplý vývar.

Staročeská kulajda s vejcem

Uvařte si kulajdu tak, jak ji připravovaly naše babičky.

Pórková polévka Vichyssoise s krutony

V létě přijde studená polévka vhod.