Krémová česnečka
Jemná voňavá česnečka přijde vhod nejen ráno po náročnější oslavě, ale třeba i jako součást rodinného slavnostního menu.
Ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
415 KCal
19 %
17 %
-
Energie
1737 KJ
19 %
17 %
-
Sacharidy
32,4 g
37 %
32 %
-
Vláknina
2,4 g
8 %
8 %
-
Bílkoviny
13,4 g
21 %
20 %
-
Tuky
23,6 g
36 %
34 %
-
nasycené
13,9 g
-
trans-mastné
0,0 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Postup
- Šalotku oloupeme, pokrájíme nadrobno a v kastrolu na rozehřátém másle orestujeme dozlatova. Přidáme celé oloupané stroužky česneku a opékáme další 2 minuty. Poté přidáme na kostičky nakrájené oloupané brambory, obsah kastrolu zalijeme vínem a tekutinu svaříme na polovinu. Pak přilijeme vývar, osolíme, opepříme a vaříme asi 20 minut doměkka.
- Mezitím nakrájíme rohlík na kolečka, rozložíme je na plech s pečicím papírem a pečeme v troubě předehřáté na 200 °C asi 5 minut. Poté pečivo posypeme nastrouhaným sýrem a dopékáme asi 1 minutu.
- Uvařenou polévku odstavíme a ponorným mixérem rozmixujeme dohladka. Dochutíme ji solí, zjemníme smetanou a rozdělíme do misek. Zakápneme ji olivovým olejem a dle chuti posypeme pažitkou a pepřem. Podáváme společně se sýrovými krutonky.