Křehký jablečný koláč

Doslova se rozplývá na jazyku.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 45 min

bez uležení a pečení

Ingredience

20 PORCE +

Těsto:

Náplň:

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    233 KCal

    11 %

    10 %

  • Energie

    973 KJ

    11 %

    10 %

  • Sacharidy

    28,8 g

    33 %

    29 %

  • Vláknina

    2,1 g

    7 %

    7 %

  • Bílkoviny

    2,8 g

    5 %

    4 %

  • Tuky

    11,3 g

    17 %

    16 %

  • nasycené

    6,6 g

  • trans-mastné

    0,3 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Máslo nakrájíme na malé kousky a zpracujeme ho s prosátou moukou s kypřicím práškem, cukrem, zakysanou smetanou a žloutkem na hladké nelepivé těsto. Hotové těsto rozdělíme na polovinu. Jednu polovinu dáme do ledničky uležet asi na 60 minut, druhou do mrazáku ztuhnout.
  2. Oloupaná jablka nastrouháme nahrubo, smícháme je s citronovou šťávou, sirupem, rozinkami a skořicí.
  3. Odleželé těsto z lednice rozválíme na plát silný asi 1 cm a vyložíme jím plech s vyšším okrajem. Na těsto rozložíme jablkovou náplň a na ni nastrouháme nahrubo zbylé ztuhlé těsto z mrazáku.
  4. Takto připravený koláč pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 45 minut. Po upečení necháme vychladnout na plechu nejlépe do druhého dne a pak nakrájíme na řezy.
Autor:

Podobné recepty

Hrušky se slaným karamelem

Zajímavý dezert, který stojí za ochutnání.

Pistáciové stromečky

Pokud nemáte v oblibě slepované cukroví, s tímto druhem si můžete krásně vyhrát.

Linecké cukroví

Křehké cukroví, které se rozplývá na jazyku a díky marmeládě dostává tu správnou dávku sladkosti.

Čokoládové sušenky

Zamilujete si jejich intenzivní čokoládovou chuť a jemný nádech slaného karamelu – jsou prostě...

Vanilkové podvodnice

Podvodnice jsou skvělé hned po upečení, kdy jsou lehce křupavé, ale i po několika dnech, kdy se...