Ingredience
Postup
- Máslo nakrájíme na malé kousky a zpracujeme ho s prosátou moukou s kypřicím práškem, cukrem, zakysanou smetanou a žloutkem na hladké nelepivé těsto. Hotové těsto rozdělíme na polovinu. Jednu polovinu dáme do ledničky uležet asi na 60 minut, druhou do mrazáku ztuhnout.
- Oloupaná jablka nastrouháme nahrubo, smícháme je s citronovou šťávou, sirupem, rozinkami a skořicí.
- Odleželé těsto z lednice rozválíme na plát silný asi 1 cm a vyložíme jím plech s vyšším okrajem. Na těsto rozložíme jablkovou náplň a na ni nastrouháme nahrubo zbylé ztuhlé těsto z mrazáku.
- Takto připravený koláč pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 45 minut. Po upečení necháme vychladnout na plechu nejlépe do druhého dne a pak nakrájíme na řezy.