Králík pečený na smetaně

Ke králíkovi na smetaně chutnají nejlépe domácí knedlíky.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 70 min

Ingredience

6 PORCE +

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    503 KCal

    23 %

    21 %

  • Energie

    2104 KJ

    23 %

    21 %

  • Sacharidy

    13,5 g

    15 %

    14 %

  • Vláknina

    1,7 g

    6 %

    6 %

  • Bílkoviny

    53,8 g

    85 %

    79 %

  • Tuky

    25,4 g

    39 %

    36 %

  • nasycené

    5,4 g

  • trans-mastné

    0,0 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Králíka důkladně očistíme a omyjeme pod tekoucí vodou. Pak ho spaříme vroucí vodou, prošpikujeme slaninou, nakrájenou na klínky a osolíme.
  2. Kořenovou zeleninu očistíme, omyjeme a nakrájíme na plátky. Oloupanou cibuli nakrájíme na kolečka. Všechnu zeleninu osmahneme v pekáčku na rozehřátém oleji, přidáme lžičku cukru, na kolečka nakrájenou cibuli a opět vše osmahneme.
  3. Králíka položíme do pekáčku na zeleninu, přidáme 3 kuličky pepře, bobkový list, 2 kuličky nového koření a tymián. Podlijeme citronovou šťávou a trochou vody. Přiklopíme a dusíme v troubě doměkka. Během dušení králíka obracíme a podle potřeby přiléváme horkou vodu.
  4. Měkkého králíka vyndáme z pekáčku a šťávu zahustíme moukou, rozmíchanou v kysané smetaně. Omáčku necháme 15 minut provařit, pak ji přecedíme a rozmixujeme.
  5. Omáčku dochutíme solí, hořčicí, citronovou šťávou a cukrem. Králíka rozdělíme na porce, vložíme zpět do omáčky a krátce prohřejeme. Králíka na talíři doplníme brusinkovým kompotem a podáváme s houskovým knedlíkem.
Autor:

Podobné recepty

Steak s houbami na tymiánovém másle

Dokonalý steak připravený do 25 minut.

Pikantní houby se skleněnými nudlemi

Skvělý houbový recept, který musíte vyzkoušet.

Vepřové závitky s jablky a křenem

Závitky s jablky podávejte s vařenými nebo šťouchanými bramborami.

Vepřové řízečky v parmazánu

K obědu zkuste připravit tyto řízečky se zdravým salátem.

Vdolky s povidly

Vdolky lehoučké a výborné jako od babičky.