Od paštiky přes vývar po ragú. Kořenová zelenina podle známých foodblogerů

Kořenová zelenina je základem tradiční i moderní kuchyně. Její výrazná chuť, sladkost a aroma dodají pokrmům hloubku a charakter. Ať už ji použijeme do polévky, na pečení, nebo do pyré, vždy dokáže pozvednout celé jídlo. V tomto článku vám známí foodblogeři prozradí, proč by kořenová zelenina měla být základní součástí vašeho jídelníčku, a jak ji připravit tak, aby byla lahodná i zdravá.
Část 1/5
Lukeho recepty

@lukeho_recepty

Autor blogu Lukeho recepty už od mládí rád vařil. Své první kuchařské krůčky dělal po boku své babičky, se kterou často připravoval jeho oblíbené kynuté knedlíky s meruňkami.

Vášeň pro vaření ho provází až do dospělosti. Jednou mu kamarádka navrhla, aby si založil účet na Instagramu a začal tam sdílet své výtvory – a on si řekl, že je to skvělý nápad.

Na svém blogu se snaží tvořit jak jednoduché, tak i složitější recepty, které zvládne uvařit opravdu každý. Najdete tam také spoustu kuchařských rad a tipů, díky nimž si třeba nedělní oběd posunete o pár levelů výše.

Luke, které druhy kořenové zeleniny používáte nejčastěji?
Česká kuchyně je doslova spojená s kořenovou zeleninou, takže často se v mých receptech objevuje mrkev, celer a petržel. Ovšem nesmíme zapomenout ani na křen, protože taková křenová omáčka, šunkové rolky, jablka s křenem a další naše skvělé recepty se bez této vynikající kořenové zeleniny také neobejdou. A abych tu zmínil i nějakou zahraniční, tak používám často zázvor, jelikož jsem milovníkem asijské kuchyně a v ní je zázvor základní surovinou.

Máte tip, jak z kořenové zeleniny vytěžit maximum chuti?
Jelikož jsem chvíli pracoval v restauraci, vím že z každé suroviny bychom měli vytěžit maximum. A z kořenové zeleniny se dá vytěžit prakticky vše. Například když se kořenová zelenina loupala a čistila, slupky se nevyhazovaly, ale použily se do vývaru, stejně tak jejich nať, která dochutila vývar, nebo se z ní dalo udělat pesto a podobně. Když člověk vaří, měl by se zamyslet, jak surovinu nejlépe zpracovat a vytěžit z ní maximum, abychom jí neplýtvali.

Jaké netradiční kombinace doporučujete vyzkoušet?
Na netradiční kombinace se hodí zejména mrkev, která se dá použít do sladkých receptů. Například takové mrkvové lívanečky jsou vynikající. Výborná je i polévka z mrkve s pomerančovou šťávou, zázvorem a špetkou chilli. A nesmím zapomenout ani na řepu, která například s kozím sýrem a balzamikovým octem bude skvělou volbou na výborný předkrm.

Jak důležitá je pro vás sezónnost v kuchyni?
Pro mě je sezónnost v kuchyní asi základ. Suroviny jsou vždy nejlepší, když je jejich čas. Chuťově a vzhledem jsou v nejlepší kondici. Však i naše babičky a dědečkové jedli sezónní suroviny a myslím, že to tak bylo správně. A pokud je chtěli uchovat po delší dobu, stačilo je naložit, nasušit, připravit si třeba marmeládu z letního ovoce na dlouhé zimní večery. Dnes máme v každé roční době vše, ale není to pak úplně ono.

Vstoupit do diskuse

Nejčtenější

Jablko jako poklad. Jak s ním v podzimní kuchyni čarují známé foodblogerky?

Ilustrační snímek

Říká se, že jedno jablko denně udrží doktora daleko. Toto obyčejné ovoce, které se snad u každého doma povaluje v míse, dokáže zázraky. Křehká klasika českých sadů má neuvěřitelnou sílu proměnit...

Špetka chilli, kousek zázvoru a taky skořice. Nejlepší recepty pro zahřátí

Ilustrační snímek

Je vám zima a chlad vám zalézá za nehty i pod kůži? Zkuste si připravit hustou dýňovou či čočkovou polévku s trochou kari a chilli pro příjemné prohřátí nebo zázvorový čaj s plátky čerstvého zázvoru,...

Bílá zelná polévka s klobásou

Bílá zelná polévka s klobásou

Střední

30 min

V sychravém počasí přijde teplá polévka vhod.

Úsporná variace na svatomartinské menu. Hustá polévka i kuře jako husa

Kuřecí kaldoun

Svatý Martin se k nám sice chystá spíš na bílém bicyklu než na koni, ale slavit s plnou pusou můžete i tak. Jenže co když výplata ještě nepřistála na účtu a na husu není? Na znova oprášený svátek se...

Koláč Míša

Koláč Míša

Střední

45 min

Tento koláč nejen skvěle vypadá, ale i chutná.

Marinovaná treska s nakládaným zázvorovým salátem

Marinovaná treska s nakládaným zázvorovým salátem

Lehké

30 min

Připravte si tresku na asijský způsob, budete překvapeni skvělou souhrou chutí.

Svěží filé v papilotě

Svěží filé v papilotě

Lehké

40 min

Vyzkoušejte tento zdravý recept na skvělý oběd či večeři.

Smažený sýr s rajčatovým a bylinkovým dipem

Smažený sýr s rajčatovým a bylinkovým dipem

Lehké

20 min

Vyzkoušejte tuto rychlovku oblíbenou u celé rodiny.

Vepřové kotlety na zelenině

Vepřové kotlety na zelenině

Střední

90 min

Maso chutná nejlépe pečené na kořenové zelenině.

Špetka chilli, kousek zázvoru a taky skořice. Nejlepší recepty pro zahřátí

Ilustrační snímek

Je vám zima a chlad vám zalézá za nehty i pod kůži? Zkuste si připravit hustou dýňovou či čočkovou polévku s trochou kari a chilli pro příjemné prohřátí nebo zázvorový čaj s plátky čerstvého zázvoru,...

15. listopadu 2025

Zapečené palačinky

Zapečené palačinky

Lehké

45 min

Extra jednoduché a extra dobré. Pochutnejte si na kakaových palačinkách s tvarohovou náplní.

Pečený králík na paprice s fenyklem

Pečený králík na paprice s fenyklem

Lehké

150 min

Pečený králík, kterého si oblíbíte díky jednoduché přípravě.

Jablko jako poklad. Jak s ním v podzimní kuchyni čarují známé foodblogerky?

Ilustrační snímek

Říká se, že jedno jablko denně udrží doktora daleko. Toto obyčejné ovoce, které se snad u každého doma povaluje v míse, dokáže zázraky. Křehká klasika českých sadů má neuvěřitelnou sílu proměnit...

13. listopadu 2025

Úsporná variace na svatomartinské menu. Hustá polévka i kuře jako husa

Kuřecí kaldoun

Svatý Martin se k nám sice chystá spíš na bílém bicyklu než na koni, ale slavit s plnou pusou můžete i tak. Jenže co když výplata ještě nepřistála na účtu a na husu není? Na znova oprášený svátek se...

11. listopadu 2025  8:22

Koláč Míša

Koláč Míša

Střední

45 min

Tento koláč nejen skvěle vypadá, ale i chutná.

Státní léčebné lázně Janské Lázně
Logoped/ka

Státní léčebné lázně Janské Lázně
Královéhradecký kraj
nabízený plat: 36 770 - 40 112 Kč

Bílá zelná polévka s klobásou

Bílá zelná polévka s klobásou

Střední

30 min

V sychravém počasí přijde teplá polévka vhod.

Uzlíky s čokoládou a pistáciemi

Uzlíky s čokoládou a pistáciemi + stepy

Střední

60 min

Nevíte, co upéct sladkého? Zkuste tyto výborné uzlíky s pistáciemi a čokoládou.

Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.