Čertovo lejno
Toto koření s provokativním názvem pochází z aromatické pryskyřice z kořene rostliny Ferula assa-foetida z čeledi miříkovité. V syrové formě opravdu silně zapáchá, ale při tepelné úpravě se zápach zjemní a dodá pokrmu výraznou chuťovou hloubku. Po opražení na malém množství oleje nebo ghí získá velmi příjemné aroma, chutí připomíná kombinaci cibule a česneku.
„Čertovo lejno není tak agresivní jako česnek a cibule a pomáhá s trávením. V indické kuchyni, kde se hodně používají luštěniny a zelenina pomáhá se zlepšením stravitelnosti a předchází problémům s plynatostí,“ vysvětluje Michaela Schneedorferová z kořenářství Království chuti.
Stačí ho dát opravdu malé množství. Jemně mleté koření vynikne v indických receptech, ale výborně si rozumí i s mořskými plody a rybami, hodí se i do mletých masových směsí a k ochucení rýže a luštěnin.“
Meduňka a lipový květ. Manželé kořenáři prozrazují recept na nejlepší svařák![]() |
Tip: Čertovo lejno se využívá v tradiční indické medicíně, pomáhá při bolestech, popáleninách a má dezinfekční účinky. Ulevuje i při bronchitidě a pomáhá ke zklidnění a posilnění spánku. Nedoporučuje se však dětem, těhotným a kojícím ženám a pozor by si měli dát i lidé, kteří se léčí s krevním tlakem a srážlivostí krve.