Doporučujeme

Kopr v hlavní roli. Přivolejte léto lehkými večeřemi i chuťovkami k vínu

  • 1
Voňavá zelená bylinka má v kuchyni mnohem víc možností využití než jen jako tečka za přípravou koprové omáčky či kulajdy. Vydejte se spolu s koprem na cestu do zahraničí, třeba na jih Francie či do Skandinávie. Ve společnosti mořských ryb z něj bude hvězda večera.
Quiche s lososem a bramborami

Quiche s lososem a bramborami

Ingredience:

  • 250 g chlazeného křehkého těsta
  • 3 vejce
  • 300 g brambor, uvařených ve slupce
  • 180 g uzeného lososa
  • 150 ml smetany 33%
  • 3 snítky kopru
  • kůra z 1 bio citronu
  • sůl a mletý černý pepř
  • 1 jarní cibulka
  • 125 g směsi listového salátu
  • olivový olej na zakápnutí
  • 1 citron

Pracovní postup:

  1. Rozválené těsto přeneseme do koláčové formy (25 cm) a prsty vytvarujeme okraje. Těsto na dně propícháme vidličkou, zakryjeme ho pečicím papírem a zatížíme fazolemi. Předpékáme v troubě předehřáté na 190 °C asi 10 minut. Poté papír s fazolemi odstraníme, korpus pomašlujeme rozšlehaným jedním vajíčkem a dopékáme dalších asi 5 minut do zlatavé barvy. Upečený korpus vyndáme z trouby a teplotu snížíme na 170 °C.
  2. Brambory oloupeme, nakrájíme na plátky a rozložíme na dno předpečeného korpusu ve formě. Lososa pokrájíme na menší kousky a dáme na brambory. V míse smícháme smetanu se zbylými vejci, najemno nasekaným opláchnutým koprem a citronovou kůrou. Náplň osolíme a opepříme a nalijeme na brambory s lososem. Povrch posypeme nadrobno nakrájenou očištěnou jarní cibulkou a vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C. Pečeme 15–20 minut, dokud náplň nezpevní.
  3. Hotový koláč necháme zchladnout ve formě a poté rozkrájíme na porce. Rozdělíme je na talíře a přidáme opraný listový salát, který zakápneme trochou oleje. Pokrm doplníme na šestiny rozkrájeným omytým citronem na dochucení.
Plněné paštičky z listového těsta

Plněné paštičky z listového těsta

Ingredience:

  • 200 g listového těsta
  • 1 vejce
  • 50 g másla
  • 250 g měkkého tvarohu
  • sůl podle chuti
  • 100 g lososa
  • 2 šalotky
  • hrst čerstvého kopru + na ozdobení

Pracovní postup:

  1. Těsto vyválíme na půlcentimetrový plát a pomocí vykrajovátka vykrájíme kroužky o průměru asi 8 cm. Z poloviny koleček vykrojíme ze středu ještě menší kolečka, aby zůstal centimetrový okraj.
  2. Všechna kolečka potřeme rozšlehaným vajíčkem, vykrojená kolečka položíme na ta celá a pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 15 minut dozlatova. Po upečení vyndáme a necháme vychladnout.
  3. V míse utřeme máslo s tvarohem, osolíme, přidáme polovinu překrájeného lososa, najemno nakrájenou šalotku, kopr a promícháme. Poté opatrně přimícháme šlehačku. Hotovou pěnu dáme do paštiček, dozdobíme kouskem lososa a snítkou kopru.
Kousky ryby v těstíčku s dipem

Ryba v těstíčku s koprovým dipem

Ingredience:

  • 800 g filetů bílé ryby bez kůže
  • sůl a mletý černý pepř
  • 250 g hladké mouky
  • 150 ml toniku
  • 200 ml světlého nealkoholického piva
  • olej na smažení

Dip:

  • 100 g majonézy
  • 150 g zakysané smetany
  • 1 lžíce nasekaného kopru
  • citronová šťáva na ochucení

Pracovní postup:

  1. Rybí filety pomocí pinzety zbavíme kostí. Pak je omyjeme, osušíme a nakrájíme na silnější proužky. Osolíme, opepříme a uložíme do chladu.
  2. Připravíme těstíčko: Mouku prosejeme do mísy, ve které budeme kousky ryb obalovat. Smícháme tonic a pivo a pomalu, za stálého šlehání metličkou přiléváme do mouky, až vznikne husté těstíčko, jako na lívance. Necháme krátce odpočinout při pokojové teplotě.
  3. Mezitím připravíme dip: Majonézu a zakysanou smetanu rozmícháme dohladka. Do tohoto smetanového krému vmícháme kopr a podle chuti přidáme citronovou šťávu.
  4. V hluboké pánvi zahřejeme vyšší vrstvu oleje. Kousky ryby namáčíme do těstíčka a vkládáme do horkého oleje. Smažíme dozlatova.
Lehký bramborový salát

Lehký bramborový salát

Ingredience:

  • 800 g brambor
  • 3 sterilované okurky
  • 2 jarní cibulky
  • 2 snítky hladkolisté petržele
  • 2 snítky kopru
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce vinného octa
  • 100 ml bílého jogurtu
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • sůl a mletý černý pepř
  • 1 lžíce kapar
  • 150 g sýra cottage
  • 100 g schwarzwaldské šunky

Pracovní postup:

  1. Brambory uvaříme ve slupce a necháme vychladnout. Oloupeme je, podélně rozpůlíme a nakrájíme na silnější plátky, které vložíme do mísy.
  2. Okurky a jarní cibulku nakrájíme na kolečka, petržel spolu s koprem nasekáme na jemno. V misce rozmícháme olej s octem, jogurtem a hořčicí. Zálivku ochutíme solí a pepřem a přelijeme jí brambory. Přidáme nakrájené okurky, jarní cibulku a kapary. Vše zlehka promícháme a necháme alespoň hodinu odležet.
  3. Nakonec do salátu vmícháme bylinky, cottage sýr a dochutíme jej solí a pepřem. Salát rozdělíme do misek a ozdobíme plátky schwarzwaldské šunky. Podáváme samostatně nebo jako přílohu k přírodně upravenému drůbežímu steaku.

  • Vybrali jsme pro Vás