Tři nejjednodušší a přitom rafinované koláče ze zahradního ovoce

aktualizováno 
Co naplat, léto i se svými typickými plody se pomalu loučí a blížící se podzim signalizují jablka, švestky a hrušky dozrávající do své nejsladší chuti. Koláče z nich upečené provoní váš byt, vyvolají vzpomínky na dětství a budou vítaným důvodem, proč si sednout na terasu a užívat sluneční paprsky.

Obrácený jablečný koláč | foto: Profimedia.cz

Nadýchaný švestkový koláč s drobenkou

Ingredience na 1 plech:

Nadýchaný švestkový koláč s drobenkou
  • 250 g másla
  • 150 g krupicového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 3 vejce
  • 1 lžička kůry z bio citronu
  • 300 g polohrubé mouky
  • 400 g švestek
  • Na drobenku:
  • 8 lžic hrubé mouky
  • 4 lžíce krupicového cukru
  • 1 lžička mleté skořice
  • 4 lžíce másla

Pracovní postup:

  1. Změklé máslo utřeme s oběma cukry do pěny. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Z bílků vyšleháme pevný sníh.
  2. Do máslové pěny zašleháme žloutky a citronovou kůru a po lžících zašleháváme mouku. Nakonec do těsta lehce zapracujeme sníh.
  3. Plech vymažeme máslem nebo vyložíme pečicím papírem a rozetřeme na něj těsto. Deset minut ho předpečeme v troubě předehřáté na 180 °C.
  4. Mezitím si z hrubé mouky, cukru, skořice a másla připravíme drobenku tak, že všechny suroviny zpracujeme mezi prsty. Švestky omyjeme, osušíme, vypeckujeme a překrájíme
  5. Předpečený koláč poklademe vypeckovanými a pokrájenými švestkami a posypeme drobenkou. Vložíme opět do trouby a pečeme ještě asi 30 až 35 minut dozlatova.

Tvarožník s hruškami

Ingredience na dortovou formu:

Tvarožník s hruškami
  • 150 g máslových sušenek
  • 50 g másla
  • 3 vejce
  • 500 g měkkého plnotučného tvarohu
  • 1 sáček vanilkového pudinku
  • 100 g krupicového cukru
  • asi 8 hrušek

Pracovní postup:

  1. Máslové sušenky rozemeleme nebo rozdrtíme a smícháme je s rozehřátým máslem. Namačkáme na dno a trochu i na okraje dortové formy.
  2. Hrušky omyjeme, oloupeme, zbavíme jádřince a nakrájíme na větší kusy. Těmi poklademe sušenkové dno a pokapeme je citronovou šťávou.
  3. Vejce rozklepneme a z bílků vyšleháme tuhý sníh. Tvaroh smícháme s cukrem, žloutky a pudinkovým práškem. Nakonec do něj opatrně zapracujeme sníh z bílků.
  4. Tvarohovou směs naneseme na sušenkový podklad s hruškami, uhladíme a pečeme na 160 °C asi 50 až 60 minut.

Obrácený jablečný koláč

Ingredience na kulatou koláčovou formu:

Obrácený jablečný koláč
  • 8 menších jablek
  • šťáva z 1 citronu
  • 1 balení listového těsta
  • 50 g másla
  • 120 g krupicového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 lžička mleté skořice

Pracovní postup:

  1. Jablka omyjeme, oloupeme (ale nemusíme) a zbavíme jádřince. Pak je nakrájíme na větší kousky a pokapeme šťávou z citronu.
  2. V pánvi rozehřejeme máslo, přidáme oba cukry a skořici a chvíli mícháme. Když se cukr rozpustí, přidáme jablka a za občasného míchání povaříme asi pět minut. Pak jablečnou směs přendáme do koláčové formy.
  3. Listové těsto na pomoučněném vále vyválíme do kruhu o trochu většího, než je velikost formy, a popícháme na několika místech vidličkou.
  4. Pak ho přeneseme na jablečnou směs a okraje trochu zahneme pod jablka.
  5. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 20 až 25 minut dozlatova. Pak koláč vyjmeme z trouby a necháme trochu zchladnout. Nožem obkroužíme koláč ve formě, přiložíme na něj velký servírovací talíř a překlopíme.
  6. Podáváme zatepla nebo zastudena, můžeme ozdobit šlehačkou, zakysanou smetanou nebo vanilkovou zmrzlinou.
Autor:

Jaro a zdraví

Využijte krásného počasí a vydejte se pro zdravé pochoutky do přírody. Oblíbený medvědí česnek najde své místo v pomazánkách či domácím pestu. Jako zdravé sladidlo si můžete připravit pampeliškový med.


Nejčtenější

Raw, proteiny a prkno. Triky Kate Middletonové pro dokonalou postavu

The Duchess of Cambridge in the Royal Box of Centre Court watching Novak...

Jestli je nějaká královská figura zdrojem obdivu a závisti milionů žen, tak je to ta, kterou si udržuje vévodkyně z...

OBRAZEM: Podprsenka, co nic neschová, a další šílené trendy z pláže

Farrah Abraham

Možná právě balíte na dovolenou u moře a nemůžete se rozhodnout, jaký koupací outfit vybrat, abyste na pláži vynikla...

Mezinárodní den bez kalhotek: odvážné ženy vědí, jak chodit naostro

Chodit bez kalhotek je příjemné, na kole bez nich raději nejezděte. Mohlo by...

Větrat je třeba, velí horké letní počasí. Odvážné modelky, herečky a zpěvačky o tom vědí své, a to i bez ohledu na...

Móda na talíři. Češi utrácejí za superpotraviny, mnohdy zbytečně

Avokádová pomazánka

Jíst avokádo je jedním z aktuálních trendů. A quinoa? To je přeci poklad Inků. Naše talíře se změnily v přehlídku...

Nehrbte se a posilujte břicho. Dvanáct rad proti bolestem svalů a kloubů

cvičení, dieta

Pokud vás bolí záda nebo jiná část těla, vyberte pečlivě sport, který vám bude vyhovovat. Při cvičení nejen zlepšíte...

Další z rubriky

RECEPT DNE: Pečená makrela s omáčkou z angreštu

Pečená makrela s omáčkou z angreštu

Alespoň jednou týdně byste si měli dopřát rybu. A právě makrela je skvělým zdrojem potřebných omega-3 mastných kyselin,...

RECEPT DNE: Dvoubarevné mražené řezy

Dvoubarevné mražené řezy

Milujte zmrzlinu? Pak si doma můžete vyrobit vynikající mražené řezy. Vyzkoušejte náš jednoduchý recept.

RECEPT DNE: Řezy z panenky s višněmi, šalotkou a ořechovými knedlíky

Řezy z panenky s višněmi, šalotkou a ořechovými knedlíky

Lahůdka, která stojí za vyzkoušení. Uvařte si řezy z panenky s višněmi, šalotkou a ořechovými knedlíky.

Dobré zprávy z porodnic: Klesá počet císařských řezů i nedonošených miminek
Dobré zprávy z porodnic: Klesá počet císařských řezů i nedonošených miminek

V Česku klesá počet porodů císařským řezem a také dětí s nízkou porodní váhou. Tyto informace zazněly na tiskové konferenci věnované perinatální péči v ČR. Příznivé zprávy souvisí s nižším počtem vícečetných těhotenství i dobré perinatální péči.

Najdete na iDNES.cz