Rybízový koláč
Ingredience:
- 60 g hery
- 150 g krupicového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 6 vajec
- 300 g hladké mouky
- 1 kypřicí prášek do pečiva
- 100 ml smetany ke šlehání
- 300 g červeného rybízu
- 100 g moučkového cukru
- tuk a hrubá mouka na plech
Pracovní postup:
- Změklou heru vyšleháme s krupicovým i vanilkovým cukrem a žloutky do husté pěny.
- Mouku prosejeme s práškem do pečiva a společně se šlehačkou přimícháme do pěny. Pak přidáme sníh ze 3 bílků.
- Těsto nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech a na povrchu ho uhladíme. V troubě ho při 180 °C necháme péct asi 20 minut.
- Rybíz otrháme od stopek, opláchneme a necháme okapat. Pak ho rozprostřeme na předpečený korpus. Ze zbylých bílků a moučkového cukru připravíme pevný sníh a pomocí cukrářského sáčku ho nastříkáme na ovoce. Koláč při 200 °C necháme péct ještě asi 8 minut, dokud sníh nazatuhne a nezrůžoví.