Závin se švestkami a ricottou
Ingredience:
- 280 g hladké mouky
- sůl
- 100 ml teplé vody
- 1 lžíce jablečného octa
- 2 lžíce oleje
- 1 vejce
- 100 g másla na potření
Na náplň:
- 250 g ricotty
- 80 g lučiny
- 1 vejce
- 100 g moučkového cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- ½ citronu
- 1 lžíce vanilkového pudinkového prášku
- 300 g švestek
- 40 g rozdrcených máslových sušenek nebo piškotů
Pracovní postup:
- Mouku prosejeme se špetkou soli, přidáme vodu, vejce, ocet, olej a vypracujeme pružné nelepivé těsto. Z těsta uděláme bochánek, přiklopíme ho nahřátou miskou a necháme asi 30 minut odpočinout.
- Ricottu smícháme s lučinou, vejcem, cukrem, vanilkovým cukrem, nastrouhanou kůrou a šťávou z poloviny citronu. Nakonec vmícháme vanilkový pudinkový prášek.
- Těsto rozválíme a přendáme na pomoučněnou utěrku. Hřbety ruky vytáhneme na tenký plát o velikosti 40 x 50 cm. Povrch potřeme rozpuštěným máslem a pak náplní. Na náplň nasypeme drobečky a rozložíme na kousky nakrájené očištěné a vypeckované švestky. Pomocí utěrky svineme do závinu. Přendáme na pečicí plech a povrch potřeme máslem.
- Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 45 minut. Během doby pečení nejméně dvakrát potřeme máslem. Po upečení opět potřeme máslem a necháme na kovové mřížce vychladnout. Před podáváním pocukrujeme.