Čtvrtek 23. září 2021, svátek má Berta
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Čtvrtek 23. září 2021 Berta

Božský koláč, bublanina i závin. Užijte si čas sladkých švestek a blum

O prázdninách se více hýbeme a jsme hodně na čerstvém vzduchu, a tak si můžeme dopřát více sladkého. Jestli vám na zahradě právě dozrávají švestky a blumy, upečte si z nich báječný moučník k odpolední kávě nebo k snídani.
Část 1/4
Koláčky s blumami a karamelizovanými ořechy

Koláčky s blumami a karamelizovanými ořechy

Ingredience:

  • 150 g másla
  • 120 g moučkového cukru
  • 3 vejce
  • špetka soli
  • 150 g hladké mouky
  • ½ lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • 50 ml mléka
  • 300 g blum

Na oříšky v karamelu:

  • 50 g lískových oříšků
  • 60 g krupicového cukru
  • 1 lžička másla
  • 1 lžička medu

Pracovní postup:

  1. Změklé máslo utřeme s cukrem a žloutky do pěny. Bílky vyšleháme se špetkou soli na pevný sníh a lehce zapracujeme do pěny. Pak vmícháme prosátou mouku s kypřicím práškem a nakonec mléko. Hotové těsto rozetřeme do kulatých formiček vymazaných tukem a vysypaných polohrubou moukou.
  2. Blumy očistíme, vypeckujeme a nakrájíme na plátky. Rozložíme je na povrch těsta do tvaru kytiček. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 30 minut. Po upečení necháme krátce vychladnout ve formičkách a pak vyklopíme na kovovou mřížku.
  3. Lískové oříšky opražíme na suché pánvi. Necháme mírně vychladnout a v utěrce je promnutím oloupeme. Na pánvi zkaramelizujeme cukr, přidáme máslo, med a oříšky. Oříšky promícháme s karamelem a vyndáme na alobal potřený olejem. Necháme vychladnout. Oříšky v karamelu ozdobíme povrch koláčků.
Autor:

Hroši v ZOO Dvůr Králové

Sledujte online přenos z unikátní expozice hrochů v ZOO Dvůr Králové. V největší expozici ve střední Evropě žije 6 hrochů - samec, dvě samice a tři mládata.

Další zajímavé nekonečné přenosy najdete na Slow TV iDNES.

  • Nejčtenější

Když dva jsou málo. 5 pravd o sexu ve třech, které vám zatím nikdo neřekl

Premium Sex ve třech. Někdy o něm snil kdekdo z nás. Pojďme ovšem pohlédnout pravdě do očí. Pokud do své ložnice přizvete další...

Legíny nejsou kalhoty. Jak je vybírat a nosit, abyste si neuřízla ostudu

Snad v každém dámském šatníku nalezneme alespoň jedny legíny. Kousek tkaniny se totiž stal miláčkem žen. Některé...

Ani staří by neměli nosit košile s krátkým rukávem, říká Ladislav Špaček

Premium Etiketa. V představách mnohých něco škrobeného, nepřirozeného a strojeného. Smoking a ústřice. „Nejsou to jen bezduchá...

Doba se změnila, je třeba se adaptovat, říká Zdeněk Pohlreich

„Facebook jsem opustil, Instagram mám jen kvůli práci a nijak ho neprožívám,“ říká známý šéfkuchař Zdeněk Pohlreich. V...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Virus už tu bude pořád, to je jisté. Návrat k normálu je otázka, říká Prymula

Premium V době první covidové vlny byl profesor Roman Prymula asi nejcitovanějším odborníkem v Česku. Předcházela ho pověst...

Talent funguje, když se nastartuje v mozku. Odemkněte ho, radí Jan Mühlfeit

Premium Dvaadvacet let pracoval ve firmě Microsoft po boku Billa Gatese. V byznysu se dostal na vrchol, ale také zažil strmý...

„Očkovat sa nechcu, je v tom sajrajt.“ Reportáž z obce, kde odmítají vakcínu

Premium Vyškovec je obec, kde se nejméně lidí z celé země nechalo očkovat proti koronaviru – jen necelých sedmnáct procent. V...

Když dva jsou málo. 5 pravd o sexu ve třech, které vám zatím nikdo neřekl

Premium Sex ve třech. Někdy o něm snil kdekdo z nás. Pojďme ovšem pohlédnout pravdě do očí. Pokud do své ložnice přizvete další...

  • Další z rubriky

Dokonalý dezert se dělá srdcem, shodují se úspěšné cukrářky

Dezert není jen sladká tečka za hlavním chodem. Nese v sobě emoce, vypovídá něco o nás i událostech, které se s ním...

Když vařili street food v Brně Punčochář s Kašpárkem, všem tekly sliny

Na Zelném trhu to žije a místní street food nelze než závidět. Šéfkuchař Přemek Forejt to dobře ví, proto také pozval v...

Vepřové nikdy nezklame. Hvězdou je pomalu pečená plec i krkovice

Maso „z prasátka“ chutná skvěle jen tak upečené nebo v guláši, ale vy můžete překvapit své hosty třeba jeho trhanou...

Víno dělá život hezčí. Jak ho vychutnat a co s ním podniknout v kuchyni

Mnoho z nás si ho dopřává s chutí. Víno je mokem, který k nám prostě patří. Vypadá elegantně a noblesně. Ale musíte ho...

Probudila mě bolest nehtů. Od té doby nemohu chodit, říká Alfred Strejček

Už téměř čtyři roky je Alfred Strejček (79) zcela odkázaný na péči druhých. Herci, recitátorovi, moderátorovi a...

Anife Vyskočilová má chatu v Suchdole s krásným výhledem na Prahu

Vzpomínáte si na poslední díl seriálu Sanitka, natočený podle skutečné události, kde na zahrádkářskou kolonii v...

Zhubla téměř 50 kilo, teď se zpěvačka Adele pochlubila novou láskou

Během posledních tří let se zpěvačce Adele (33) podařilo zhubnout téměř padesát kilogramů. Britka prožila od rozvodu s...

Legíny nejsou kalhoty. Jak je vybírat a nosit, abyste si neuřízla ostudu

Snad v každém dámském šatníku nalezneme alespoň jedny legíny. Kousek tkaniny se totiž stal miláčkem žen. Některé...

Obří dluhy čínského developera straší celý svět, už klesly akcie v USA

Čínský realitní kolos Evergrande zápasí s bilionovými dluhy. Kvůli tomu v pondělí výrazně klesaly indexy amerických i...