Kulaté dobroty z celého světa. Od čínských knedlíčků po mexické kobližky

aktualizováno 
Ať už sladké, nebo slané, kuličky z pšeničného těsta jsou oblíbené všude na zeměkouli. Můžete je smažit, péct nebo vařit, plnit masem, marmeládou či ovocem, vždycky s nimi budete mít úspěch. Některé jsou snadné a rychle hotové, s jinými se budete muset trochu párat. Snědené budou ale skoro hned.

Smažené knedlíčky buňuelos | foto: Profimedia.cz

Čínské masové knedlíčky wonton

Ingredience na 2-3 porce:

Čínské masové knedlíčky wonton
  • 250 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 130 g vody
  • Na náplň:
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 cm zázvoru
  • 1 lžíce oleje
  • 200 g mletého vepřového masa
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky krupicového cukru
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 chilli paprička

Pracovní postup:

  1. Nejdříve si připravíme těsto. Do mísy nasypeme mouku a sůl a přilijeme vodu. Nejdříve mícháme pomocí vařečky, pak těsto vyklopíme na pomoučněný vál a asi 10 minut zpracováváme rukama.
  2. Zakryjeme vlhkou utěrkou a necháme asi hodinu odpočívat.
  3. Mezitím si připravíme náplň. Cibuli, česnek a zázvor oloupeme a nasekáme najemno. Na rozpáleném oleji zpěníme cibuli, přidáme mleté maso, zázvor a česnek a chvíli restujeme. Zasypeme solí, cukrem a sójovou omáčkou, promícháme a asi 30 minut dusíme na mírném plameni. Ke konci přidáme škrob a nasekanou chilli papričku. Necháme vychladnout.
  4. Pak se ještě chvíli věnujeme těstu. Na pomoučněném válu ho hněteme ještě asi pět minut, opět zakryjeme vlhkou utěrkou a necháme 30 minut odležet.
  5. Z hotového těsta odkrojíme polovinu, vytvoříme váleček široký asi 2 cm a ten nakrájíme na stejně velké kousky. Každý ze všech stran poprášíme moukou a splácneme na placičku. Všechny potom postupně pomocí válečku vyválíme dotenka.
  6. Na každou placičku pak lžičkou naneseme náplň a těsto spojíme do balíčku (existuje více způsobů, jak to udělat, pro začátek můžeme těsto nahoře uzavřít jako váček nebo ho přeložit na poloviny a vytvořit šátečky).
  7. Hotové knedlíčky vaříme asi deset minut v páře – ideálně pomocí speciálního bambusového pařáku, ale docela dobře poslouží i kovový pařák na knedlíky, který je praktické vytřít olejem, aby se knedlíčky nepřilepily.

Tip: Knedlíčky je možné plnit i náplní z kuřecího masa, zeleniny nebo krevet. Mohou se nejen vařit v páře, ale dobře uzavřené také v osolené vodě nebo je množné je smažit ve vyšší vrstvě oleje. Podávají se v polévce nebo jen tak se sójovou omáčkou jako předkrm.

Tvarohové knedlíky s jablky a ořechy

Ingredience na 4 porce:

Tvarohové knedlčíky s jablky a ořechy
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 1 vejce
  • 1 lžíce krupicového cukru
  • 1/2 hrnku hrubé mouky
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 3 menší jablka
  • 1/2 hrnku nasekaných ořechů
  • 1 lžíce mleté skořice
  • 4 lžíce moučkového cukru
  • 100 g másla na přelití

Pracovní postup:

  1. Měkký tvaroh, vejce a lžíci krupicového cukru promícháme v míse. Přidáme mouku, prášek do pečiva a jablka, která jsme oloupali, zbavili jádřince a nakrájeli je na malé kousky nebo nahrubo nastrouhali. Vypracujeme těsto (pokud je třeba, přidáme trochu mouky).
  2. Lžící z těsta odkrajujeme kousky a z nich tvoříme stejně velké kuličky. Můžeme je trochu obalit v hrubé mouce, aby se nelepily na ruce.
  3. Knedlíčky vložíme do velkého hrnce s vroucí vodou, opatrně promícháme, aby se nepřilepily ke dnu, a vaříme je asi 4 minuty. Vyjmeme a rozdělíme na talíře. Posypeme směsí mletých ořechů, skořice a moučkového cukru a přelijeme rozpuštěným máslem.

Vanilkové buňuelos

Ingredience na 4 porce:

Smažené knedlíčky buňuelos
  • 2 vejce
  • 6 lžic krupicového cukru
  • 1 lžička citronové kůry
  • 1/2 hrnku mléka
  • špetka soli
  • 1/2 lžičky vanilkové esence
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • moučkový cukr na posypání

Pracovní postup:

  1. Do větší misky rozklepneme vejce, přidáme cukr i citronovou kůru a pomocí metly prošleháme.
  2. Potom přilijeme mléko, přidáme špetku soli a vanilkovou esenci a vyšleháme.
  3. Nakonec do misky přisypeme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Vyšleháme do hladké hmoty, která se trochu táhne.
  4. V kastrůlku nebo hlubší pánvi rozpálíme vyšší vrstvu oleje a pomocí dvou lžiček do něj odkrajujeme těsto. Smažíme ze všech stran dozlatova.
  5. Hotové kobližky dáme okapat na papírové utěrky a před podáváním posypeme moučkovým cukrem.

Tip: Buňuelos můžete před podáváním naříznout a naplnit třeba nutellou nebo marmeládou.

Autor:

Jaro a zdraví

Využijte krásného počasí a vydejte se pro zdravé pochoutky do přírody. Oblíbený medvědí česnek najde své místo v pomazánkách či domácím pestu. Jako zdravé sladidlo si můžete připravit pampeliškový med.


Nejčtenější

S vědomím smrti žiju teď každý den, říká Veronika Hurdová

Veronika Hurdová

Spisovatelka a autorka blogu Krkavčí matka Veronika Hurdová před třemi lety ovdověla. Doma tehdy měla dvě malé děti...

Fascinují mě muži, kteří milují svou práci, říká mluvčí vlády Jana Adamcová

Jana Adamcová

Moderátorka, kterou si pamatujeme jako sporťačku z TV Nova, a současně manželka režiséra Jiřího Adamce, se nedávno...

Vzala ten nejmenší nůž a bodla třikrát. Teď sedí za pokus o vraždu

Nikola si odsedí pět let ve vězení.

Monika, která zabila svého manžela, není ve věznici Řepy jediná, která na partnera vztáhla ruku. „Třikrát jsem ho...

Squateři přivítali Romanu na svobodě rumem a společně šli žebrat

Romanu přivítala na svobodě láhev rumu a její squaterská rodina.

Vražedkyně jsou podle Nikoly ve vězení ty nejlepší. „Všichni venku se jich bojí, vidí hned samou krev a myslí, že jsou...

Změna jídelníčku nám zlepšila sexuální život, říká kdysi obézní pár

Corey a Marie dnes

Corey a Marie ze Severní Karolíny překonali závislost na jídle a podařilo se jim dohromady shodit přes sto kilogramů....

Další z rubriky

RECEPT DNE: Koláč z listového těsta s angreštem

Listový koláč s angreštem

Z listového těsta nemusíte dělat jen jablečný závin. Zkuste z něj upéct třeba koláč s angreštem.

RECEPT DNE: Melounová svačinka

Melounová svačinka s jogurtem

Udělejte si doma zdravou svačinu, kterou si můžete vzít do práce, nebo ji dát dětem do školy. Stačí vám k tomu meloun,...

RECEPT DNE: Hlávkový salát s jarní zeleninou a vejcem

Hlávkový salát s jarní zeleninou a vejcem

Spousta čerstvé zeleniny přímo vybízí k tomu, abyste si k večeři udělala salát plný vitaminů. Vyzkoušejte náš...

Najdete na iDNES.cz