Kulaté dobroty z celého světa. Od čínských knedlíčků po mexické kobližky

aktualizováno 
Ať už sladké, nebo slané, kuličky z pšeničného těsta jsou oblíbené všude na zeměkouli. Můžete je smažit, péct nebo vařit, plnit masem, marmeládou či ovocem, vždycky s nimi budete mít úspěch. Některé jsou snadné a rychle hotové, s jinými se budete muset trochu párat. Snědené budou ale skoro hned.

Smažené knedlíčky buňuelos | foto: Profimedia.cz

Čínské masové knedlíčky wonton

Ingredience na 2-3 porce:

Čínské masové knedlíčky wonton
  • 250 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 130 g vody
  • Na náplň:
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 cm zázvoru
  • 1 lžíce oleje
  • 200 g mletého vepřového masa
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky krupicového cukru
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 chilli paprička

Pracovní postup:

  1. Nejdříve si připravíme těsto. Do mísy nasypeme mouku a sůl a přilijeme vodu. Nejdříve mícháme pomocí vařečky, pak těsto vyklopíme na pomoučněný vál a asi 10 minut zpracováváme rukama.
  2. Zakryjeme vlhkou utěrkou a necháme asi hodinu odpočívat.
  3. Mezitím si připravíme náplň. Cibuli, česnek a zázvor oloupeme a nasekáme najemno. Na rozpáleném oleji zpěníme cibuli, přidáme mleté maso, zázvor a česnek a chvíli restujeme. Zasypeme solí, cukrem a sójovou omáčkou, promícháme a asi 30 minut dusíme na mírném plameni. Ke konci přidáme škrob a nasekanou chilli papričku. Necháme vychladnout.
  4. Pak se ještě chvíli věnujeme těstu. Na pomoučněném válu ho hněteme ještě asi pět minut, opět zakryjeme vlhkou utěrkou a necháme 30 minut odležet.
  5. Z hotového těsta odkrojíme polovinu, vytvoříme váleček široký asi 2 cm a ten nakrájíme na stejně velké kousky. Každý ze všech stran poprášíme moukou a splácneme na placičku. Všechny potom postupně pomocí válečku vyválíme dotenka.
  6. Na každou placičku pak lžičkou naneseme náplň a těsto spojíme do balíčku (existuje více způsobů, jak to udělat, pro začátek můžeme těsto nahoře uzavřít jako váček nebo ho přeložit na poloviny a vytvořit šátečky).
  7. Hotové knedlíčky vaříme asi deset minut v páře – ideálně pomocí speciálního bambusového pařáku, ale docela dobře poslouží i kovový pařák na knedlíky, který je praktické vytřít olejem, aby se knedlíčky nepřilepily.

Tip: Knedlíčky je možné plnit i náplní z kuřecího masa, zeleniny nebo krevet. Mohou se nejen vařit v páře, ale dobře uzavřené také v osolené vodě nebo je množné je smažit ve vyšší vrstvě oleje. Podávají se v polévce nebo jen tak se sójovou omáčkou jako předkrm.

Tvarohové knedlíky s jablky a ořechy

Ingredience na 4 porce:

Tvarohové knedlčíky s jablky a ořechy
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 1 vejce
  • 1 lžíce krupicového cukru
  • 1/2 hrnku hrubé mouky
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 3 menší jablka
  • 1/2 hrnku nasekaných ořechů
  • 1 lžíce mleté skořice
  • 4 lžíce moučkového cukru
  • 100 g másla na přelití

Pracovní postup:

  1. Měkký tvaroh, vejce a lžíci krupicového cukru promícháme v míse. Přidáme mouku, prášek do pečiva a jablka, která jsme oloupali, zbavili jádřince a nakrájeli je na malé kousky nebo nahrubo nastrouhali. Vypracujeme těsto (pokud je třeba, přidáme trochu mouky).
  2. Lžící z těsta odkrajujeme kousky a z nich tvoříme stejně velké kuličky. Můžeme je trochu obalit v hrubé mouce, aby se nelepily na ruce.
  3. Knedlíčky vložíme do velkého hrnce s vroucí vodou, opatrně promícháme, aby se nepřilepily ke dnu, a vaříme je asi 4 minuty. Vyjmeme a rozdělíme na talíře. Posypeme směsí mletých ořechů, skořice a moučkového cukru a přelijeme rozpuštěným máslem.

Vanilkové buňuelos

Ingredience na 4 porce:

Smažené knedlíčky buňuelos
  • 2 vejce
  • 6 lžic krupicového cukru
  • 1 lžička citronové kůry
  • 1/2 hrnku mléka
  • špetka soli
  • 1/2 lžičky vanilkové esence
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • moučkový cukr na posypání

Pracovní postup:

  1. Do větší misky rozklepneme vejce, přidáme cukr i citronovou kůru a pomocí metly prošleháme.
  2. Potom přilijeme mléko, přidáme špetku soli a vanilkovou esenci a vyšleháme.
  3. Nakonec do misky přisypeme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Vyšleháme do hladké hmoty, která se trochu táhne.
  4. V kastrůlku nebo hlubší pánvi rozpálíme vyšší vrstvu oleje a pomocí dvou lžiček do něj odkrajujeme těsto. Smažíme ze všech stran dozlatova.
  5. Hotové kobližky dáme okapat na papírové utěrky a před podáváním posypeme moučkovým cukrem.

Tip: Buňuelos můžete před podáváním naříznout a naplnit třeba nutellou nebo marmeládou.

Autor: pro iDNES.cz

Nejčtenější

Potravinová pyramida je omyl moderní výživy, říká Margit Slimáková

Margit Slimáková, výživová specialistka

Studium farmacie úspěšně dokončila, ale už na škole byla rozhodnutá, že pro farmaceutický průmysl pracovat nebude. Víc...

Radši se budu trápit, ale budu s ní, řekl Marian po Výměně manželek

Marie (34) žije s rodinou v Libochovicích.

Marian (31) je sice s Marií (34) zasnoubený, ale o budoucnosti vztahu před televizní Výměnou manželek pochyboval....

Příběh Patrika: Žena opustila mne i dceru, ale stejně se stále vrací

Ilustrační snímek

Dva roky moje manželka udržovala milenecký vztah s jiným mužem. Když to na ni prasklo, rozhodla se pro něj. Bez...

Žena zhubla, aby už v letadle nemusela předstírat, že dopne pásy

Žena zhubla, aby se vešla do sedadla v letadle.

Australanka Zoe Batchelorová (34) se od puberty potýkala s obezitou. Milovala jídlo a byla spokojená. Ovšem jen do té...

Manuál, jak se co nejrychleji zbavit nachlazení

Ilustrační fotografie

Když zakročíte včas, můžete nejenom zmírnit průběh nachlazení, ale i podstatně zkrátit dobu, kdy vám je špatně. Co...

Další z rubriky

Prvorepublikové vánoční menu. Hodujte na Štědrý den jako naši pradědové

Slavnostně prostřený stůl

Na svátečním stole se ve většině českých rodin už po desetiletí objevuje především rybí polévka a smažený kapr s...

Vánoční cukroví pro vegany, celiaky i ty, kteří chtějí zhubnout

Pusinky  s oříškovou moukou a kakaovým krémem

Sváteční mlsání je pro většinu z nás hříšné potěšení, ovšem pro ty, kteří drží třeba bezlepkovou či v poslední době...

Báječné pohoštění pro nečekanou návštěvu? Využijte zbytky z Vánoc

Francouzský toast z vánočky

Chcete hostům, kteří se u vás mezi svátky staví na skok, nabídnout malé pohoštění k vínu nebo přenocující počastovat...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz