Kdyby pejsek s kočičkou míchali vaječnou pomazánku, měli by rozhodně větší úspěch než s dortem. Saláty a pomazánky z vajec totiž snesou hodně improvizace a na většinu z nich stačí suroviny, které máme běžně doma. Tak až budete po koledě přemýšlet, jak se zbavit té kopy vajec, které jste nachystali v naději, že přijdou koledníci, máme pro vás rychlé, jednoduché a vděčné řešení.
Chlebíčky s vajíčkovou pomazánku většinou není nutné obkládat šunkou, stačí posypat čerstvou pažitkou nebo krájenou mrkví, případně ozdobit listem salátu. |
Lehká pomazánka s jarní cibulkou
Základem každé vaječné pomazánky je kromě vajec majonéza nebo tatarská omáčka, která je odlehčená a sama o sobě chuťově výraznější. Poctivé hospodyňky si majonézu ušlehají samy ze syrového vejce a oleje a tatarku pak z majonézy, láku a strouhaných kyselých okurek. Majonézu lze nahradit i změklým máslem. Vařená vejce většinou strouháme, ale je možné také utřít pouze žloutek a bílky nakrájet, pokud máte radši pomazánku s hrubší konzistencí.
Recept na pomazánku s jarní cibulkou:
|
Pak už stačí přidat majonézu, najemno nasekanou cibulku nebo pažitku, trochu osolit a jarní pomazánka z velikonočních vajec je na světě. Případně poslouží jako základ pro další pomazánky s tvarohem, šunkou, paprikou. Kořeníme podle chuti. Většinou pepřem či hořčicí, ale zajímavě chutná, i když do žloutků přimícháme kari. A ta barva!
Vajíčková pomazánka s tvarohem
Tvarohová pomazánka z vajec:
|
Vejce natvrdo, tvaroh a sůl samy stačí k umíchání chutné pomazánky. Další přísady i jejich poměr si můžete zvolit podle toho, jak máte pomazánku radši. Obvykle se přidává i trocha majonézy, dále hořčice a cibule pro větší říz, a z koření například pepř nebo paprika. Můžete zkusit i pomazánku se sýrem Primátor.
Tip: Zdravější varianta se sýrem cottageTvaroh, sýr i majonéza patří k tučnějším jídlům, v pomazánce je tedy můžeme nahradit sýrem cottage, který je nízkokalorický a bezlepkový. |
Lahůdková vaječná pomazánka s kyselou okurkou nebo paprikou
Ingredience:
|
K nastrouhaným a utřeným vajíčkům připojíme najemno nakrájenou sterilovanou okurku nebo čerstvou paprikou (eventuálně nakládanou). Raději buď jedno, nebo druhé, protože dohromady by se jejich chutě přebíjely. Dále doplňujeme hořčicí, majonézou, cibulkou, česnekem a tak dále. Můžete si dovolit experimentovat i s nepopulární zeleninou, například se špenátem, a výsledek vás mile překvapí. Vajíčková pomazánka je zkrátka alchymie, která může skončit jen výbuchem lahodné chuti.