Keftedes s řeckým salátem
Možná se letos na dovolenou do Řecka nevypravíte, ale připravit si tuhle báječnou specialitu můžete i doma nebo na chalupě.
Ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
871 KCal
40 %
36 %
-
Energie
3646 KJ
40 %
36 %
-
Sacharidy
43,6 g
49 %
44 %
-
Vláknina
5,7 g
19 %
19 %
-
Bílkoviny
45,3 g
72 %
67 %
-
Tuky
56,2 g
86 %
80 %
-
nasycené
17,4 g
-
trans-mastné
1,1 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Postup
- Z plátků veky odřízneme kůrku, střídku provlhčíme 60 ml vody a necháme 3 minuty stát. Poté přebytečnou tekutinu vymačkáme a pečivo nasekáme nadrobno. Smícháme ho s mletým masem, najemno nakrájenou oloupanou cibulí, prošlehaným vejcem, bylinkami, prolisovaným očištěným česnekem, citronovou šťávou, muškátovým oříškem a solí. Důkladně propracujeme.
- Ze směsi vytvarujeme menší kuličky, které usmažíme v rozpáleném oleji dozlatova. Přendáme je na papírové utěrky a necháme okapat přebytečný tuk.
- Rajčata omyjeme a rozkrájíme na poloviny. Okurky oloupeme a nakrájíme na kostičky. Papriku a cibuli očistíme a pokrájíme na nudličky. Připravenou zeleninu dáme s olivami do mísy a zakápneme směsí oleje, octa, soli a pepře. Nakonec přidáme na kostičky nakrájený sýr.
- Keftedes rozdělíme na talíře, dozdobíme petrželkou a podáváme společně se salátem a opečeným chlebem pita.