Skromná hvězda české kuchyně. Kedlubna je zdravá a navíc moc dobrá

Její blahodárné účinky znali už staří Římané, kteří ji užívali jako lék proti depresím. Prý zlepšuje náladu a chrání nás před stresem. Tedy kdy jindy než právě teď jíst kedlubny.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

První zmínky o kedlubně pocházejí ze starověkého Říma, dokonce se o ní píše v nejstarší kuchařské knize světa zvané Apicius. Římský císař Karel Veliký nařídil pěstovat ji a konzumovat ve všech zemích, které byly pod jeho nadvládou. Pak putovala dál do Evropy, s námořníky do Indie a odsud do celého světa. K nám ale přišla až v 19. století. 

Zdravá, na vitaminy (B, C a A) a minerální látky (fosfor, vápník a draslík, selen a železo) bohatá, ale nenápadná zelenina by si měla najít místo ve vašem jídelníčku. Obsahuje navíc vlákninu, takže vás zasytí, pokud se bojíte o svou postavu, můžete si jí dopřávat, kolik jen chcete, protože 100 g kedlubny obsahuje jen okolo 30 kcal. 

Je velmi zdravá, protože už jen jedna kedlubna vám dodá denní doporučené množství vitaminu C, čímž podpoří vaši imunitu. Zajímavé je, že v listech je obsaženo víc vitaminů a minerálních látek než v samotné bulvě. 

 Je vhodné křoupat ji při každé příležitosti, konzumuje se syrová, vařená, pečená či jinak upravená. S ohledem na to, že obsahuje šťavelany, by se měli kedlubnám vyhýbat lidé s ledvinovými kameny. 

Kedlubna má ovšem i dráždivé účinky, takže se nedoporučuje jíst při zánětu žaludeční sliznice, při žaludečních vředech a jiných nemocech trávicího traktu. 

Pokud je bio, mladé menší listy se používají do salátů, větší se dají upravit jako špenát.

Co všechno umí?

  • Dokáže uzdravit rozhozené trávení i upravit peristaltiku střev. 
  • Pomáhá snížit hladinu cholesterolu v organismu. 
  • Obsahuje protirakovinnou látku isothyocinát. 
  • Upravuje krevní tlak a podporuje správnou funkci srdce. 
  • Vitamin A chrání oči před poškozením a stará se o jejich zdraví. 
  • Obsahuje vápník, který je nezbytný pro silné kosti, a napomáhá tak při prevenci osteoporózy. 
  • Podporuje produkci kolagenu, který je nezbytný pro pevnou a zářivou pleť. 

Šťáva proti krvácení z nosu

Do odšťavňovače dejte dvě velké kedlubny a půlku bílé ředkve. Vymačkejte šťávu. Přidejte do ní dvě lžičky alkoholu (nejlépe čistou vodku), zamíchejte a vypijte. Šťáva z kedlubny pomáhá také na záněty v ústní dutině, léčí kašel i žaludeční a střevní problémy, je zdravá i na játra, ledviny a slezinu.

Kvašená zelenina

Ingredience:

  • sůl 
  • 3 kedlubny 
  • 10 malých okurek nakládaček 
  • půl lžičky celého černého pepře 
  • bylinky podle chuti 

1. Do hrnce nalijeme 2 litry vody a převaříme ji. Rozpustíme 85 g soli a nálev necháme zchladnout. 

2. Kedlubny si oloupeme, okurky omyjeme a obojí nakrájíme na kousky nebo plátky. Zeleninu promícháme s částí nálevu, aby se dobře prosolila. Přidáme celý pepř a bylinky. 

3. Do vyvařených sklenic vrstvíme zeleninu marinovanou v láku, dobře ji upěchujeme, aby ve sklenicích bylo minimum vzduchu. Pak doléváme nálev, dokud nebude zelenina zcela ponořená. Povrch zatížíme například šálkem naplněným vodou, ale sklenice neuzavíráme, aby mohl stále unikat vzduch. 

4. Necháme kvasit 3 až 5 dní při teplotě asi 20 °C. Potom můžeme kvašenou zeleninu spotřebovat nebo sklenice uzavřeme a uložíme je do chladu a temna

Náš tip: Kvašenou zeleninu podávejte třeba jako přílohu. Pro tento způsob úpravy lze použít i další druhy zeleniny: červenou řepu, papriky, zelí, mrkev, ředkev atd

Autor:
  • Nejčtenější

Půlhodinová pauza na oběd? To mi přijde perverzní, říká Zdeněk Pohlreich

20. března 2024

Premium Zdeněk Pohlreich se vrací na televizní obrazovky s novou reality show Česko na grilu. „Hraje se o...

Pstruh, jehněčí i bulky. Pochutnejte si o Velikonocích na lahůdkách ze světa

23. března 2024

Velikonoce jsou kromě lidových a liturgických tradic také svátky dobrého jídla a pití. Klasických...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Košíčky s mrkvičkami

Košíčky s mrkvičkami

Střední

45 min

Překvapte koledníky vtipnými velikonočními laskominami.

Mrkvový dort

Mrkvový dort

Střední

210 min

Doplňte velikonoční tabuli tímto dokonalým dortem.

Velikonoční cheesecaky

Velikonoční cheesecaky

Střední

60 min

Koledníkům udělá toto sladké občerstvení obrovskou radost.

Čokoládová vajíčka

Čokoládová vajíčka

Střední

60 min

Připravte koledníkům čokoládové pohoštění.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...