Když to Martin nestihne aneb sněhové dobroty z trouby

  12:43
Dneska by podle lidových pranostik měl přijet Martin na bílém koni. Jak to ale vypadá, budeme si muset na sněhovou nadílku ještě nějaký čas počkat. Co si takhle osladit čekání koláčem, řezy nebo cukrovím se sněhovou čepicí?

Hraběnčiny řezy | foto: Profimedia.cz

Hraběnčiny řezy

Tenhle klasický moučník je skvělý k odpolední kávě nebo čaji, když se vrátíte z podzimní procházky. Navíc v něm zužitkujete i jablka ze zahrádky nebo z trhu.

Na těsto:

  • 450 g polohrubé mouky
  • 150 g cukru
  • 250 g Hery
  • 4 žloutky
  • 1/2 prášku do pečiva

Na jablkovou vrstvu:

  • 5 větších jablek
  • 1⁄2 pudinkového prášku
  • 3 lžíce cukru
  • lžička skořice

Na sněhovou vrstvu:

  • 4 bílky
  • 150 g cukru krupice

1. Smícháme mouku, cukr, Heru, žloutky a prášek do pečiva a vypracujeme těsto. Jednu třetinu dáme do mikrotenového sáčku a dáme vychladit do lednice. Dvě třetiny těsta vyválíme a vyložíme jím vymazaný plech.
2. Jablka nastrouháme na hrubém struhadle, smícháme s pudinkovým práškem, cukrem a skořicí. Rozložíme na těsto.
3. Pak si připravíme sníh: bílky, které mají pokojovou teplotu, ušleháme s cukrem a špetkou soli dotuha. Rozetřeme na jablečnou vrstvu.
4. Nakonec koláč postrouháme vychlazeným těstem (opět použijeme hrubé struhadlo). Pečeme na cca 160°C asi po dobu 25 - 30 minut.

TIP: K jablkům můžeme přidat také mleté vlašské či lískové ořechy, rozinky, brusinky apod.

Citronový koláč se sněhovou čepicí

Citronový koláč se sněhovou kapucou

Tento oblíbený anglosaský moučník přinese díky citrusům do vaší kuchyně trochu letní svěžesti, ale jeho nadýchaná sněhová pokrývka vás zase pomalu přenese do nadcházejícího ročního období.

Na těsto:

  • 200 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 30 g moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • voda podle potřeby

Na náplň:

  • 2 vejce
  • 70 g másla
  • 3 lžíce krupicového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 citrony

Na sněhovou pokrývku:

  • 6 bílků
  • 160 g krupicového cukru

1. Nejdříve si připravíme křehké těsto. Do mouky zapracujeme změklé máslo, cukr a trochu vlažné vody. Vzniklé těsto necháme chvíli v chladu, pak rozválíme a vmáčkneme do kulaté koláčové formy. Nezapomeneme na okraje. Propícháme vidličkou a dáme na deset minut předpéct na 160°C.
2. Mezitím si připravíme krém: vejce šleháme elektrickým šlehačem a postupně přidáme cukr, rozpuštěné máslo a šťávu z citronů. Máme-li chemicky neošetřené citrony, můžeme přidat i nastrouhanou kůru.
3. Dáme asi na dvacet minut do předehřáté trouby. Pak nahoru ozdobně navršíme sníh, který jsme ušlehali ze 3 bílků, do nichž jsme postupně vmíchali cukr. Pomalu dopékáme do lehkého zrůžovění sněhové pokrývky.

Sladké sněhové pusinky

Sněhové pusinky

Tohle lehoučké cukroví je sice klasikou mezi vánočním cukrovím, ale upéct si ho můžete třeba na rodinnou oslavu, kde poslouží jako sladká tečka za dobrým obědem. Nejkrásnější jsou pusinky bílé jako padlý sníh, ale můžete je ozdobit třeba cukrářskými perličkami, čokoládovou rýží nebo cákanci čokoládové polevy.

  • 4 bílky
  • 300 g cukru (může být napůl krupice a moučka)
  • špetka soli

1. Bílky šleháme elektrickým šlehačem a postupně po lžičkách přidáváme krupicový cukr. Pokud jsme použili i moučkový, tak jej vmícháme až nakonec po úplném vyšlehání.
2. Když je hmota tuhá (tvoří špičky a i při otočení nádoby dnem vzhůru nevypadne), přendáme ji do cukrářského sáčku a na plech pokrytý pečicím papírem nastříkáme pusinky.
3. Pečeme chvíli cca na 100° C a potom snížíme teplotu asi na polovinu a pomalu "sušíme", aby pusinky nezhnědly.

TIP: Cukr přidávejte opravdu až po vyšlehání bílků, jinak budou pusinky během pečení ztrácet tvar.

  • Nejčtenější

Lvi milují luxus, Berani maso a Střelci pálivé. Jídelníček podle horoskopu

18. dubna 2024

Každý miluje na talíři něco jiného. Víte, čím potěšit mlsný jazýček partnera či partnerky podle...

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Malinovo-čokoládové dortíčky

Malinovo-čokoládové dortíčky

Střední

45 min

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Brownies se semínky z granátového jablka

Střední

60 min

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Levandulový dort

Střední

120 min

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Růžový chia pudink

Růžový chia pudink

Lehké

45 min

Lahodný a navíc zdravý dezert s malinami.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...