Čtvrtek 12. prosince 2019, svátek má Simona
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Čtvrtek 12. prosince 2019 Simona

Když to Martin nestihne aneb sněhové dobroty z trouby

  12:43aktualizováno  12:43
Dneska by podle lidových pranostik měl přijet Martin na bílém koni. Jak to ale vypadá, budeme si muset na sněhovou nadílku ještě nějaký čas počkat. Co si takhle osladit čekání koláčem, řezy nebo cukrovím se sněhovou čepicí?

Hraběnčiny řezy | foto: Profimedia.cz

Hraběnčiny řezy

Tenhle klasický moučník je skvělý k odpolední kávě nebo čaji, když se vrátíte z podzimní procházky. Navíc v něm zužitkujete i jablka ze zahrádky nebo z trhu.

Na těsto:

  • 450 g polohrubé mouky
  • 150 g cukru
  • 250 g Hery
  • 4 žloutky
  • 1/2 prášku do pečiva

Na jablkovou vrstvu:

  • 5 větších jablek
  • 1⁄2 pudinkového prášku
  • 3 lžíce cukru
  • lžička skořice

Na sněhovou vrstvu:

  • 4 bílky
  • 150 g cukru krupice

1. Smícháme mouku, cukr, Heru, žloutky a prášek do pečiva a vypracujeme těsto. Jednu třetinu dáme do mikrotenového sáčku a dáme vychladit do lednice. Dvě třetiny těsta vyválíme a vyložíme jím vymazaný plech.
2. Jablka nastrouháme na hrubém struhadle, smícháme s pudinkovým práškem, cukrem a skořicí. Rozložíme na těsto.
3. Pak si připravíme sníh: bílky, které mají pokojovou teplotu, ušleháme s cukrem a špetkou soli dotuha. Rozetřeme na jablečnou vrstvu.
4. Nakonec koláč postrouháme vychlazeným těstem (opět použijeme hrubé struhadlo). Pečeme na cca 160°C asi po dobu 25 - 30 minut.

TIP: K jablkům můžeme přidat také mleté vlašské či lískové ořechy, rozinky, brusinky apod.

Citronový koláč se sněhovou čepicí

Citronový koláč se sněhovou kapucou

Tento oblíbený anglosaský moučník přinese díky citrusům do vaší kuchyně trochu letní svěžesti, ale jeho nadýchaná sněhová pokrývka vás zase pomalu přenese do nadcházejícího ročního období.

Na těsto:

  • 200 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 30 g moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • voda podle potřeby

Na náplň:

  • 2 vejce
  • 70 g másla
  • 3 lžíce krupicového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 citrony

Na sněhovou pokrývku:

  • 6 bílků
  • 160 g krupicového cukru

1. Nejdříve si připravíme křehké těsto. Do mouky zapracujeme změklé máslo, cukr a trochu vlažné vody. Vzniklé těsto necháme chvíli v chladu, pak rozválíme a vmáčkneme do kulaté koláčové formy. Nezapomeneme na okraje. Propícháme vidličkou a dáme na deset minut předpéct na 160°C.
2. Mezitím si připravíme krém: vejce šleháme elektrickým šlehačem a postupně přidáme cukr, rozpuštěné máslo a šťávu z citronů. Máme-li chemicky neošetřené citrony, můžeme přidat i nastrouhanou kůru.
3. Dáme asi na dvacet minut do předehřáté trouby. Pak nahoru ozdobně navršíme sníh, který jsme ušlehali ze 3 bílků, do nichž jsme postupně vmíchali cukr. Pomalu dopékáme do lehkého zrůžovění sněhové pokrývky.

Sladké sněhové pusinky

Sněhové pusinky

Tohle lehoučké cukroví je sice klasikou mezi vánočním cukrovím, ale upéct si ho můžete třeba na rodinnou oslavu, kde poslouží jako sladká tečka za dobrým obědem. Nejkrásnější jsou pusinky bílé jako padlý sníh, ale můžete je ozdobit třeba cukrářskými perličkami, čokoládovou rýží nebo cákanci čokoládové polevy.

  • 4 bílky
  • 300 g cukru (může být napůl krupice a moučka)
  • špetka soli

1. Bílky šleháme elektrickým šlehačem a postupně po lžičkách přidáváme krupicový cukr. Pokud jsme použili i moučkový, tak jej vmícháme až nakonec po úplném vyšlehání.
2. Když je hmota tuhá (tvoří špičky a i při otočení nádoby dnem vzhůru nevypadne), přendáme ji do cukrářského sáčku a na plech pokrytý pečicím papírem nastříkáme pusinky.
3. Pečeme chvíli cca na 100° C a potom snížíme teplotu asi na polovinu a pomalu "sušíme", aby pusinky nezhnědly.

TIP: Cukr přidávejte opravdu až po vyšlehání bílků, jinak budou pusinky během pečení ztrácet tvar.

Vánoce

Advent se pomalu blíží a spolu s ním nákupy vánočních dárků i pečení vánočního cukroví. Za vánoční atmosférou můžete vyrazit na vánoční trhy ve vašem okolí i do zahraničí.

  • Nejčtenější

Chtěl bych mámu na zápasech, přeje si malý fotbalista a my pomůžeme

Desetiletý Honzík by si přál, aby mohla máma jeho fotbalové zápasy ještě dlouho sledovat, jenže Jarka se už 20 let pere...

Po porodu mě Viktor seřval a pomohlo to, přiznala Petra v dokumentu

Ačkoli Petra i Viktor vyrůstali ve městě a svatbu měli v Praze na Staroměstské radnici, rozhodli se pro život na vsi....

Premium

Nejraději mám vibrátory na klitoris, přiznává testérka erotických pomůcek

Na svou první erotickou pomůcku narazila Veronika u své maminky v ložnici a ze zvědavosti ji vyzkoušela. Od té doby...

Jen láska a zábava k udržení rodiny nestačí, zjistil pár z dokumentu

„Jsem do něj zamilovaná, a pak máme společný názor na to, jak chceme žít, starat se o rodinu, a je s ním zábava,“...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

René se chtěl zabít. Teď omládl, má nové zuby a šanci, že potká lásku

Petr a René jsou kamarádi středního věku s podobným osudem. Oba mají za sebou rozvod, který s nimi mocně zacvičil, oba...

Premium

Cítím hořkost. Bývalý šéf mordparty poprvé promluvil o svém odchodu

Nejznámější český kriminalista Josef Mareš sloužil u policie téměř třicet let, stál za objasněním řady vražd a...

Premium

Zalepili matce prsa, aby nemohla kojit. Při příbězích z Osvětimi pláče i průvodce

Lukáš Lev provází v koncentračních táborech a popisuje nacistická zvěrstva. Jeho babička si však stála za tím, že za...

Premium

Kam dál, Slavie? Manažer Nezmar připouští obavy: Jsme na hraně

Na Dortmund má jednu bizarní vzpomínku. Po letech se jí zasměje, ale tehdy? V březnu 2002 bylo Janu Nezmarovi ouvej....

  • Další z rubriky

RECEPT DNE: Placky ze sladkých brambor

Milujete bramboráky? Pak vyzkoušejte netradiční recept, kde místo klasických brambor použijete batáty.

RECEPT DNE: Bílý svařák

Milujete svařák? Zkuste si podle našeho receptu připravit trochu jinou podobu tohoto oblíbeného zimního nápoje.

RECEPT DNE: Muffiny s ovesnými vločkami

Upečte si k snídani vynikající muffiny s ovesnými vločkami.

Ořechové cukroví tradičně i moderně. Uvidíte, že se po něm jen zapráší

Mezi všemi vánočními lákadly ve většině českých rodin stejně nakonec vítězí ořechové cukroví. Je křehké, lahodné,...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz