Povyšte kávu na zákusek a upečte si kávové dezerty

  0:14aktualizováno  0:14
Užijte si chuť oblíbeného nápoje i jinak. Puristé mohou instantní kávu v našich sladkých receptech nahradit kávou připravenou podle svých zásad a nakonec si pochutnají všichni.

Oslavte Týden kávy kávovým zákuskem, máme pro vás hned 3 recepty. | foto: archiv redakce

Kávová charlotta

Příprava 30 minut, chlazení 6 hodin, dokončení 10 minut

  • 6 plátků želatiny
  • 2,5 dcl smetany ke šlehání + 2 dcl na ozdobení
  • 200 g slazeného kondenzovaného mléka (1/2 plechovky)
  • 1 lžíce instantní kávy
  • 500 g tvarohu
  • 2 dcl silné černé kávy
  • 2 balíčky cukrářských nebo dětských piškotů
  • 1 vanilkový cukr

  1. Formu na charlottu vyložíme alobalem nebo potravinovou fólií. Želatinu necháme nabobtnat ve studené vodě, 1 dcl smetany zahřejeme a rozmícháme v ní želatinu, dokud se nerozpustí. 
  2. V míse prošleháme slazené mléko, instantní kávu a tvaroh. Přilijeme smetanu a společně vyšleháme.
  3. Do tvarohové směsi vmícháme rozpuštěnou želatinu. 
  4. Dno formy vyložíme vrstvou piškotů namočených krátce v silné kávě, namočenými piškoty vyložíme i boky formy. 
  5. Lžící naplníme formu tvarohovou směsí a poklademe namočenými piškoty.
  6. Dezert necháme chladit alespoň 6 hodin zabalený do alobalu nebo fólie.
  7. Před podáváním ozdobíme dezert čerstvě ušlehanou šlehačkou ochucenou vanilkovým cukrem.

 NÁŠ TIP: Na kulatou formu použijte raději dětské piškoty, na čtvercovou formu cukrářské.

Trubičky s kávovou náplní

Vzhledem k rozležení trvá příprava 2 dny
Na krém:

Trubičky s kávovou náplní
  • 1 vejce
  • 70 g cukru krupice
  • 2 lžičky instantní kávy
  • 2 lžíce kávového likéru
  • 250 g másla

Na trubičky:

  • 250 g hladké mouky
  • 100 g cukru moučka
  • špetka jedlé sody
  • 100 g rozehřátého medu
  • 2 malé žloutky
  • 2 lžíce mléka
  • sádlo nebo tuk na promazání kovových trubiček 

Na dokončení:

  • 100 g čokolády na vaření
  • 1 lžíce ztuženého tuku

  1. Ve vodní lázni vyšleháme vejce s cukrem a instantní kávou do zhoustnutí, zchladíme, přišleháme kávový likér a změklé máslo. Připravený krém odložíme do chladu.
  2. Mouku prosejeme s cukrem a sodou, přimícháme med, žloutky a mléko. Připravené těsto zabalíme do potravinové fólie a necháme je v chladu alespoň jeden den odležet. 
  3. Troubu předehřejeme na 180 °C, trubičky menšího průměru cca 1–2 cm namažeme sádlem. Těsto vyválíme dotenka, nakrájíme na čtverečky, navineme na trubičky a pečeme asi 6–7 minut. 
  4. Upečené a vychladlé trubičky naplníme pomocí cukrářského sáčku krémem, odložíme do chladu. 
  5. Vychlazené trubičky namáčíme z obou stran v rozehřáté čokoládě promíchané se ztuženým tukem. Odkládáme je na pečicí papír, necháme zatuhnout a chladíme dalších 24 hodin.

NÁŠ TIP: Trubičky pečte po 6–8 kusech, abyste je stihli stáhnout z kovových trubiček ještě teplé. Trubičky opakovaně mažte tukem, nestačí je namazat při prvním použití.

Kávové řezy

Příprava 20 minut, pečení 20-25 minut, dokončení 15 minut

Kávové řezy
  • hrst vlašských ořechů
  • 50 g hořké čokolády
  • 125 g másla
  • 1 lžíce instantní kávy
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek moučkového cukru
  • 1 prášek do pečiva
  • 2,5 dcl mléka
  • 2 velká vejce

Na polevu:

  • 200 g moučkového cukru
  • 2 lžíce instantní kávy
  • 15 kávových zrnek

Pod kterým názvem jakou kávu správně dostanete?

  1. Troubu předehřejeme na 180 °C, vyšší menší plech vyložíme pečicím papírem nebo vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou.
  2. Vlašské ořechy a čokoládu nasekáme na menší kousky. Máslo rozpustíme, necháme je zchladnout a přimícháme kávu.
  3. V míse smícháme mouku s cukrem a práškem do pečiva. Přimícháme mléko, vejce, ořechy, čokoládu a těsto přendáme na plech. Pečeme ve vyhřáté troubě 20–25 minut.
  4. Moučkový cukr prosejeme do mísy, instantní kávu zalijeme 3 lžícemi horké vody a promícháme s moučkovým cukrem na polevu. Kávová zrnka nadrtíme v hmoždíři. 
  5. Vychladlý korpus polijeme polevou, posypeme nadrcenou kávou a dezert necháme zatuhnout v chladu.

NÁŠ TIP: Vyšlehejte 250 g změklého másla s 2/3 hrnku moučk. cukru, přilijte lžíci rumu, přišlehejte 250 g tvarohu a lžíci instantní kávy.
Směs natřete na korpus a nechte zatuhnout.

Autor:

Nejčtenější

Zemřela královna sushi Bára Rektorová, podlehla rakovině

Bára Rektorová

Zakladatelka firmy na sushi a maminka dvou synů Bára Rektorová zemřela 11. srpna v kruhu svých nejbližších, jak na...

Andrea Černá: Jako kůl v plotě nežiju, ale pět dětí už porodit nestihnu

Andrea Černá

Přestože Andrea Černá ztvárnila desítky náročných divadelních rolí, pro národ zůstává hlavně Eliškou ze známého filmu...

Trend bio škodí, říká první dáma českého zemědělství Monika Nebeská

Monika Nebeská

Kdysi jako nezkušená městská holka, která se sama starala o malé dítě, vstoupila mezi ostřílené zemědělce, aby udělala...

Na Pacifické hřebenovce jsem věčně hladověla, vzpomíná Lucie Kutrová

Lucie Kutrová

Do dvaceti se kromě školy zajímala jen o módu a večírky. Neuběhla ani kilometr a nechápala, proč lidé chodí třeba na...

Tři potraviny, kterých se v létě můžete bezstarostně přejídat

Některé potraviny se mohou na vašem letním jídelníčku objevovat často,...

Léto velkému přejídání nepřeje. Obepnuté šaty i tílka okamžitě prozradí každý faldík na břiše, krátké sukně a kraťasy...

Další z rubriky

RECEPT DNE: Salát s pečenou dýní, sýrem feta a brusinkami

Salát s pečenou dýní, sýrem feta a brusinkami

Dýně je zdravá a navíc skvěle chutná. Zkuste si z ní připravit lahodný salát se sýrem feta a brusinkami.

Letní polévky pro ochlazení: jahodová, okurková nebo gazpacho

Okurková polévka s jablkem a krevetami

O víkendu se vrátí vysoké prázdninové teploty, a tak zapomeňte na vývar a vylovte z ledničky zeleninu a ovoce. Letní...

RECEPT DNE: Zeleninové ragú s lososem

Zeleninové ragú s lososem

Uvařte si během chvíle rychlou a chutnou večeři podle našeho receptu na zeleninové ragú s lososem.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz