Každý rok před Vánocemi různé společnosti zveřejňují průzkumy týkající se domácího pečení cukroví. Osmdesát procent Češek tvrdí, že peče průměrně osm druhů cukroví na jednu domácnost.
Tím je míněno, že třeba čtyři druhy napeče babička, dva maminka, dva teta a vzájemně se o ně podělí celá rodina. Nejčastěji pečeným druhem jsou vanilkové rohlíčky, následuje linecké pečivo a rumové kuličky.
Otázkou je, jestli se české hospodyně v průzkumech nedělají lepší, než ve skutečnosti jsou. Pekárny a cukrárny totiž zároveň hlásí, že poptávka po profesionálně napečeném cukroví rok od roku stoupá.
„Peču každý rok, ale nepřeháním to. Jen pár druhů: linecké, vanilkové rohlíčky, pracny, perníčky,“ říká Kateřina Klasnová. Jejím nejoblíbenějším dílem je tvarohová štola.
Tvarohová štola
Přísady:
500 g polohrubé mouky
150 g cukru krystal
150 g Hery nebo másla
1 prášek do pečiva
2 celá vejce
1 vanilkový cukr
250 g tvarohu
1 až 2 lžíce kysané smetany nebo jogurtu
špetka soli
100 g ořechů. Může být směs vlašských, lískových a mandlí
150 g rozinek, část je možné nahradit brusinkami.
Postup:
1. Nejprve se smíchá mouka, cukr a prášek do pečiva. Vysype se na vál, pak se přidají ostatní ingredience. Vše se zpracuje na těsto a válečkem vyválí do menší placky. Ta se přehne napůl a dá péct.
2. Kateřina Klasnová peče v horkovzdušné troubě na 180 stupňů 60 až 70 minut.
3. Čím více je v těstě rozinek a ořechů, tím více může praskat. Je vhodné štolu při pečení hlídat a pak zkontrolovat píchnutím špejlí. Místa, která praskají, se mohou při pečení zakrýt mastným papírem od Hery nebo másla. Hotová štola se potírá horkým máslem a hned zasypává vanilkovým cukrem. Je ji třeba zasypat silně, cukr na horkém másle vytvoří kůrku.
Kromě Kateřiny Klasnové se z oslovených žen k pečení přihlásila i herečka Markéta Hrubešová nebo Helena Fibingerová, která se prý letos pustila do pečení cukroví ve tři ráno. Času má málo, ale tuto předvánoční disciplínu si bývalá koulařka a současná majitelka pekárny nikdy ujít nenechá.
Čtěte v magazínu DNES
Kdo peče a kdo ne? Pustila fotografa do kuchyně Jiřina Bohdalová, Tereza Kostková nebo Barbora Špotáková? Čtěte ve čtvrtečním magazínu DNES.