Karbanátky: recepty podle Pohlreicha a Babici

  16:02aktualizováno  16:02
Na karbanátek s bramborovou kaší jsme se zeptali dvou populárních kuchařů. Na Nově lahodí víc než milionu diváků a pije krev několika kritikům - Jiří Babica a jeho dobroty. Prima nasadila do boje šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha. Kdo uvaří lépe tak jednoduchý recept jako je karbanátek s bramborovou kaší?

Televizní rivalové: Zdeněk Pohlreich a Jiří Babica | foto: Koláž MF DNES

Recept podle Pohlreicha

Poraďte, jak udělat nejlepší karbanátek.

Předně bych nakoupil různé druhy masa a sám si je umlel. Zcela jistě bych nekupoval nějakou hotovou směs. Její ideální složení se musí vytestovat až v kuchyni.

Předpokládám, ze kaši byste nevyráběl z prášku.

No dovolte!

Dal byste navrch osmaženou cibulku?

Na smažený karbanátek bych smaženou cibulku nedal.

Přiložil byste kyselou okurku?

Salát by byl asi vhodnější než nakládaná okurka. I ta je však vhodná.

Snažil byste se jídlo ozvláštnit dotekem génia? Třeba nezvyklým kořením?

S tím se obraťte spíš na pana Babicu. Mně třeba připadá karbanátek s kaší geniální sám o sobě.

Zdeněk Pohlreich

Narodil se 10. dubna 1957, ženatý, má syna. Před dvaceti lety emigroval, byl šéfkuchařem v restauraci La Guillotine v Adelaide. Po návratu nastoupil do pražského hotelu Renaissance, pak byl šéfkuchařem v hotelech Villa Voyta, Radisson SAS, Marriott. Nyní provozuje restaurace Café Imperial a Divinis.

True

V první kuchařské show vařila žena, dnes v nich muži žehlí tortilly

Ač by se mohlo zdát, že kuchařské show jsou záležitostí několika posledních let, opak je pravdou. Před kamerou se poprvé vařilo už před víc než půl stoletím. To jen Češi na to, že se dá vařit zábavně, přišli se zpožděním. Ale zase si to patřičně užívají: momentálně hned na několika kanálech současně.

Recept podle Babici:

Jaké suroviny byste použil na karbanátky s bramborovou kaší?

Když je chceme mít šťavnatější, použijeme dvě třetiny vepřové plece a zbytek hovězího. Můžete udělat i rybí, drůbeží, ze zvěřiny, výborné jsou i z telecího.

Jak byste tedy postupoval?

Pět set gramů mletého masa, dva rohlíky, jedna střední cibule, dvě vejce, dva stroužky česneku, dvě lžíce hladké mouky, sůl, pepř, majoránka, sádlo, olej na smažení. Rohlíky namočíme na pět minut do vody, scedíme a vymačkáme. Vše smícháme, namočíme si ruce, tvoříme karbanátky a vkládáme do rozpáleného sádla. Smažíme dozlatova. A bramborová kaše: šest středních brambor, lžíce másla, šálek horkého mléka, sůl. Brambory osolíme, uvaříme, scedíme, rozšťoucháme, přidáme máslo, smícháme a pomalu šleháme. Přidáváme horké mléko a zase vesele rychle šleháme, popřípadě dosolíme.

Dal byste na kaši osmaženou cibulku? Pokud ano, na čem byste ji smažil?

Je zbytečná, protože je už dostatek cibule v karbanátku. Spíš bych použil zelenou petrželku.

Pokusil byste se karbanátkovou směs ozvláštnit neobvyklým kořením? Uveďte nějaký nápad.

Tam je nápadů donekonečna. Ukazoval jsem to už ve svém pořadu. Za osm minut jsme udělali pět druhů karbanátků. Jako koření jsme použili třeba bazalku, oregano, kari, kmín, rozmarýn, tymián... Je to opravdu záležitost chuti.

Jiří Babica

Narodil se 1. května 1961, ženatý, má dceru a syna.  Jako kuchař se vyučil v pražských hotelech Palace a Ambassador, devět let vařil v Alcronu. Po roce 1989 začal vařit v Německu, nejdéle v restauraci Zlatá Praha v Kolíně nad Rýnem. Před čtyřmi lety se vrátil do Prahy. Nyní provozuje servis s lyžařskými potřebami.

Čtěte v magazínu DNES

Ilustrační foto

Proč kritici nemají rádi Jiřího Babicu? Proč Zdeněk Pohlreich nesnáší kečup? Celé téma čtěte v Magazínu DNES


Nejčtenější

Potravinová pyramida je omyl moderní výživy, říká Margit Slimáková

Margit Slimáková, výživová specialistka

Studium farmacie úspěšně dokončila, ale už na škole byla rozhodnutá, že pro farmaceutický průmysl pracovat nebude. Víc...

Pořádek přerostl v teror. Sbal holku a uteč, radila vyměněná manželka

Patrik svou ženu Veroniku miluje, ale pořádek v bytě ještě víc.

Šestadvacetiletý sanitář Patrik je tak posedlý pořádkem, že diváci reality show Výměna manželek mohli u televize snad i...

Příběh Patrika: Žena opustila mne i dceru, ale stejně se stále vrací

Ilustrační snímek

Dva roky moje manželka udržovala milenecký vztah s jiným mužem. Když to na ni prasklo, rozhodla se pro něj. Bez...

Manuál, jak se co nejrychleji zbavit nachlazení

Ilustrační fotografie

Když zakročíte včas, můžete nejenom zmírnit průběh nachlazení, ale i podstatně zkrátit dobu, kdy vám je špatně. Co...

Průzkum: muži dávají přednost ženám s hustým obočím. Na sex i na vztah

Cara Delevingne je současnou nejžádanější modelkou světa. Angličanka s výrazným...

Ženy s hustým obočím mají podle vědců v krvi vyšší hladinu pohlavních hormonů a bývají sexuálně náruživější. Proto se...

Další z rubriky

Odlehčené recepty nejen pro ty, kdo chtějí letos konečně zhubnout

Kuskus se sušenými rajčaty a fetou

Také jste si koncem roku nad prohýbajícími se stoly a plnými talíři slibovali, že budete od ledna jíst jen zdravě? Tak...

Čokoládové lanýže a další vánoční cukroví, které zvládnete bez trouby

Čokoládové lanýže

V hnětení těsta a vykrajování hvězdiček a srdíček nenacházíte potěšení, ale chcete mít něco sladkého na uzobávání u...

Silvestrovské jednohubky a novoroční jídelní tradice

Pikantní masové koule

Za dveřmi je oslava nového roku. A co by to bylo za slávu, kdyby nebylo co zobat k vínu nebo jinému povzbuzujícímu...

Najdete na iDNES.cz