Karamelové větrníky
Tento nadýchaný klasický dezert se nikdy neomrzí. Při jeho přípravě si dejte pozor na karamel, rád se připaluje.
Stupeň obtížnosti
Střední
Vaření 110 min
bez odležení a chladnutí
Ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
376 KCal
17 %
16 %
-
Energie
1573 KJ
17 %
16 %
-
Sacharidy
36,5 g
41 %
36 %
-
Vláknina
0,4 g
1 %
1 %
-
Bílkoviny
4,5 g
7 %
7 %
-
Tuky
23,8 g
37 %
34 %
-
nasycené
13,0 g
-
trans-mastné
0,2 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Postup
- Den dopředu si připravíme karamelovou šlehačku a karamel na polevu. Z cukru na šlehačku uvaříme světlý karamel, do kterého vmícháme horkou smetanu. Necháme v lednici vychladnout přes noc.
- Na karamelovou polevu necháme v pánvi rozpustit cukr na tmavší karamel. Zalijeme ho troškou horké vody, krátce provaříme a poté necháme při pokojové teplotě odležet do druhého dne.
- Do kastrůlku se silným dnem nalijeme 200 ml vody, olej a přidáme špetku soli. Přivedeme k varu a poté za stálého míchání přisypáváme mouku. Těsto na mírném ohni odpalujeme tak dlouho, dokud se nezačne odlepovat od stěn a nevytvoří se tzv. bílé dno.
- Hrnec pak ihned sejmeme z ohně a mícháme, dokud těsto nevychladne. Pak postupně po jednom vmícháme vejce. Těsto přendáme do cukrářského sáčku s řezanou trubičkou a na plech lehce pomazaný olejem nastříkáme větší bochánky o průměru cca 10 cm. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C cca 8 minut, pak teplotu snížíme na 180 °C a dopékáme dalších cca 30 minut (podle velikosti bochánků).
- Mléko provaříme za stálého míchání s vanilkou dření a pudinkem (cca 3 minuty). Pak přidáme cukr, odstavíme a mícháme do vychladnutí. Do krému nakonec zašleháme mascarpone.
- Vychladlé větrníky podélně prokrojíme na poloviny. Spodní díly vždy potřeme částí krému a navrch nastříkáme karamelovou smetanu vyšlehanou dotuha. Vrchní díly korpusů namočíme do nahřátého karamelu smíchaného s fondánovou polevou.