Karamelové větrníky

1 hodnocení

Tento nadýchaný klasický dezert se nikdy neomrzí. Při jeho přípravě si dejte pozor na karamel, rád se připaluje.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 110 min

bez odležení a chladnutí

Ingredience

14 PORCE +

Karamelová šlehačka:

Karamelová poleva:

Těsto:

Vanilkový krém:

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    376 KCal

    17 %

    16 %

  • Energie

    1573 KJ

    17 %

    16 %

  • Sacharidy

    36,5 g

    41 %

    36 %

  • Vláknina

    0,4 g

    1 %

    1 %

  • Bílkoviny

    4,5 g

    7 %

    7 %

  • Tuky

    23,8 g

    37 %

    34 %

  • nasycené

    13,0 g

  • trans-mastné

    0,2 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Den dopředu si připravíme karamelovou šlehačku a karamel na polevu. Z cukru na šlehačku uvaříme světlý karamel, do kterého vmícháme horkou smetanu. Necháme v lednici vychladnout přes noc.
  2. Na karamelovou polevu necháme v pánvi rozpustit cukr na tmavší karamel. Zalijeme ho troškou horké vody, krátce provaříme a poté necháme při pokojové teplotě odležet do druhého dne.
  3. Do kastrůlku se silným dnem nalijeme 200 ml vody, olej a přidáme špetku soli. Přivedeme k varu a poté za stálého míchání přisypáváme mouku. Těsto na mírném ohni odpalujeme tak dlouho, dokud se nezačne odlepovat od stěn a nevytvoří se tzv. bílé dno.
  4. Hrnec pak ihned sejmeme z ohně a mícháme, dokud těsto nevychladne. Pak postupně po jednom vmícháme vejce. Těsto přendáme do cukrářského sáčku s řezanou trubičkou a na plech lehce pomazaný olejem nastříkáme větší bochánky o průměru cca 10 cm. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C cca 8 minut, pak teplotu snížíme na 180 °C a dopékáme dalších cca 30 minut (podle velikosti bochánků).
  5. Mléko provaříme za stálého míchání s vanilkou dření a pudinkem (cca 3 minuty). Pak přidáme cukr, odstavíme a mícháme do vychladnutí. Do krému nakonec zašleháme mascarpone.
  6. Vychladlé větrníky podélně prokrojíme na poloviny. Spodní díly vždy potřeme částí krému a navrch nastříkáme karamelovou smetanu vyšlehanou dotuha. Vrchní díly korpusů namočíme do nahřátého karamelu smíchaného s fondánovou polevou.
Autor:

Podobné recepty

Kynuté koláče s angreštem

Na zahradě začínají opadávat kuličky angreštu, je na čase z nich upéct lahodné koláče.

Jahodová roláda

Upečte si jahodovou roládu k odpolední nebo ranní kávě.

Drobenkový koláč

Snadný a opravdu skvělý moučník.

Kokosové dortíky s jahodovou korunkou

S těmito dortíky sklidíte na každé oslavě veliký úspěch.

Letní koláč s jogurtem a ovocem

Využijte čerstvé ovoce na osvěžující letní koláč.

Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.