Ingredience
Postup
- Očištěného a opláchnutého kapra nakrájíme na porce a uvaříme v kořeněném nálevu. Do kastrolu dáme 3/4 l vody, 2 lžíce octa, 1 oloupanou celou cibuli, pepř, bobkový list, osolíme, vložíme porce kapra a mírným varem asi 15 minut vaříme. Hotové rybí maso opatrně vyndáme, aby se nerozpadlo. Vývar ponecháme.
- V kastrole rozehřejeme máslo, přidáme očištěnou, na nudličky nakrájenou zeleninu, cibuli a lehce ji osmažíme. Pak zeleninu podlijeme asi půl litrem zcezeného vývaru z kapra, přidáme strouhaný perník, cukr upražený na karamel, rybízovou zavařeninu, švestková povidla a vše asi půl hodiny povaříme.
- Uvařenou omáčku procedíme, přidáme do ní buď celé nebo na nudličky nakrájené mandle, omyté rozinky, sušené švestky, citronovou šťávu a krátce zavaříme. Pak omáčku ochutnáme, je-li správně sladkokyselá a podle potřeby ji přisladíme a osolíme.
- Do takto připravené omáčky vložíme porce uvařeného kapra a dobře na mírném ohni prohřejeme. Podáváme s chlebem nebo vařenými brambory ozdobené plátky pomeranče. Kapra načerno doporučujeme podávat až druhý den, až se omáčka s rybou rozleží.