Kapr načerno po rožnovsku

nehodnoceno

Tento chutný recept pochází z Rožnova.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 70 min

Ingredience

4 PORCE +

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    768 KCal

    35 %

    32 %

  • Energie

    3214 KJ

    35 %

    32 %

  • Sacharidy

    77,9 g

    88 %

    78 %

  • Vláknina

    9,7 g

    32 %

    32 %

  • Bílkoviny

    40,9 g

    65 %

    60 %

  • Tuky

    30,7 g

    47 %

    44 %

  • nasycené

    10,5 g

  • trans-mastné

    0,3 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Očištěného a opláchnutého kapra nakrájíme na porce a uvaříme v kořeněném nálevu. Do kastrolu dáme 3/4 l vody, 2 lžíce octa, 1 oloupanou celou cibuli, pepř, bobkový list, osolíme, vložíme porce kapra a mírným varem asi 15 minut vaříme. Hotové rybí maso opatrně vyndáme, aby se nerozpadlo. Vývar ponecháme.
  2. V kastrole rozehřejeme máslo, přidáme očištěnou, na nudličky nakrájenou zeleninu, cibuli a lehce ji osmažíme. Pak zeleninu podlijeme asi půl litrem zcezeného vývaru z kapra, přidáme strouhaný perník, cukr upražený na karamel, rybízovou zavařeninu, švestková povidla a vše asi půl hodiny povaříme.
  3. Uvařenou omáčku procedíme, přidáme do ní buď celé nebo na nudličky nakrájené mandle, omyté rozinky, sušené švestky, citronovou šťávu a krátce zavaříme. Pak omáčku ochutnáme, je-li správně sladkokyselá a podle potřeby ji přisladíme a osolíme.
  4. Do takto připravené omáčky vložíme porce uvařeného kapra a dobře na mírném ohni prohřejeme. Podáváme s chlebem nebo vařenými brambory ozdobené plátky pomeranče. Kapra načerno doporučujeme podávat až druhý den, až se omáčka s rybou rozleží.
Autor:

Podobné recepty

Špagetová hnízdečka s kuřecím masem a sýrem

I obyčejné špagety můžete připravit neobyčejně.

Smažená treska s remuládou

Víte, že rybí maso bychom měli konzumovat ideálně třikrát týdně? Nahraďte klasický kuřecí řízek...

Bramborové noky se zeleninou a sušenou šunkou

Jednoduchý oběd, který budete mít hotový za pár minut.

Quesadilla se špenátem a paprikami

Tento barevný sendvič patří mezi oblíbená mexická jídla, které seženete v každém food trucku.

Pečená kuřecí prsa s provensálským kořením

Dokonalá souhra chutí vás dostane do kolen.