Pažitkové krekry s pažitkovou pomazánkou
Ingredience:
- 125 g másla
- 125 g měkkého smetanového sýra
- 125 g hladké mouky
- 2 lžíce pažitky
- sůl
Na pomazánku:
- 250 g plnotučného tvarohu
- 30 g másla
- 1 lžička olivového oleje
- 30 g pažitky
- čerstvě mletý pepř
- 1 lžička sušené bazalky
Pracovní postup:
- Máslo nastrouháme a necháme povolit. Utřeme ho s měkkým sýrem dohladka. Poté zapracujeme prosátou hladkou mouku, nasekanou pažitku a špetku soli. Vše dobře promícháme, z těsta uplácáme kouli a zabalíme ji do potravinářské fólie. Uložíme na 1 hodinu do chladničky.
- Těsto vyndáme, necháme krátce povolit a vyválíme z něho 5 mm silný plát, ze kterého vykrojíme krekry o průměru asi 4 cm a přendáme je na plech s pečicím papírem. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme při 220 °C asi 10 minut dozlatova. Po upečení necháme vychladnout.
- Během chladnutí si připravíme pomazánku. Tvaroh vyšleháme s máslem a olivovým olejem dohladka. Přidáme nasekanou pažitku, ochutíme solí, pepřem a bazalkou. Podáváme spolu s krekry.