Ona
Bílý jogurt se hodí k přípravě lehkých moučníků i pro nakládání masa na grilování či pečení. (Ilustrační snímek)

Bílý jogurt se hodí k přípravě lehkých moučníků i pro nakládání masa na grilování či pečení. (Ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Jogurt není jen zdravá svačinka. Využijte jej i při vaření a pečení

  • 11
Nakyslý mléčný výrobek si většinou nejraději vychutnáváme k snídani nebo svačině spolu s ovocem či cereáliemi. Proč jej ale nezapojit také do přípravy pokrmů, kterým dodá lehkost i šťavnatost? Vyzkoušejte třeba vláčný ovocný koláč, kotlety v jogurtové marinádě nebo osvěžující orientální nápoj ayran.

Rychlý jogurtový koláč

Švestkový koláč s drobenkou

Na těsto:

  • 2 kelímky bílého jogurtu
  •  1/2 kelímku cukru
  • 2 kelímky polohrubé mouky
  • 1/4 kelímku oleje
  • 2 vejce
  • 1 prášek do pečiva

+ libovolné ovoce

Na drobenku:

  • 3 lžíce hrubé mouky
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 2 lžíce másla

1. V míse smícháme cukr, vejce, olej a jogurt. Nakonec přidáme prosátou mouku s práškem do pečiva.
2. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy a poklademe libovolným ovocem.
3. Navrch posypeme drobenkou, kterou jsme si připravili z hrubé mouky, cukru a másla.
4. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 30 minut.

TIP: Pokud použijete jablka, švestky nebo hrušky, zkuste do drobenky přidat ještě lžičku skořice.

Grilované kotlety v jogurtové marinádě

Grilované kotlety v jogurtové marinádě

  • 4 vepřové kotlety s kostí
  • 1 kelímek bílého jogurtu
  • 1 lžíce hořčice
  • 1 lžíce kečupu
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • kari koření
  • grilovací koření

1. Jogurt smícháme s hořčicí, kečupem, sojovou omáčkou a kořením.
2. Kotlety lehce naklepeme a nařízneme, aby se nekroutily. Naložíme je do vzniklé marinády alespoň na dvě hodiny, ale nejpépe přes noc.
3. Kotlety grilujeme z každé strany cca 4 minuty a podáváme se zeleninovým salátem a čerstvým pečivem.

Jogurtový nápoj ayran

Jogurtový nápoj ayran

  • 1 velký kelímek bílého jogurtu (500 g)
  • 2 dcl vody
  • 1 dcl mléka
  • několik lístků máty
  • sůl

1. Jogurt rozmixujeme s mátou a postupně přidáváme vodu a mléko. Osolíme podle chuti.
2. Tento tradiční nápoj je oblíbený zejména v zemích Blízkého Východu a ve Střední Asii. Podává se ke kebabu a dalším masitým pokrmům, ale také ke sladkostem nebo při vítání hostů.

TIP: Pikantnější chuť získáte, když do ayranu přidáte trochu česneku utřeného se solí.

Co možná nevíte o jogurtu...

Jogurt je tradiční fermentovaný výrobek pocházející z oblasti Balkánu. Již v roce 1905 objevil bulharský lékař S. Grigoroff, že původcem přeměny mléka na jogurt jsou mikroorganismy. První z nich pojmenoval Lactobacillus bulgaricus. Další bádání však upřesnila, že se na této přeměně podílí ještě Streptococcus thermophilus.

Jogurt a některé další zakysané výrobky se řadí mezi tzv. funkční potraviny obsahujících živé probiotické mikroorganismy. Funkční potravina je taková, která kromě základní výživové funkce musí mít ještě vědecky prokázané jednoznačně příznivé účinky na lidský organismus - buď taková potravina přímo příznivě prospívá zdraví, nebo přinejmenším snižuje riziko určitého lidského onemocnění (např. poruchy zažívacího traktu, kardiovaskulární choroby)

Mléko a mléčné výrobky včetně jogurtů jsou kromě jiného významným zdrojem vápníku nezbytného pro tvorbu kostí, zubů a plnění dalších významných fyziologických funkcí. Vápník je v nich zejména vázán na bílkoviny mléka. Platí tedy úměra, že čím vyšší je podíl bílkovin, tím vyšší je obsah vápníku.

Zdroj: Českomoravský svaz mlékárenský