Jogurt není jen zdravá svačinka. Využijte jej i při vaření a pečení

  3:02aktualizováno  3:02
Nakyslý mléčný výrobek si většinou nejraději vychutnáváme k snídani nebo svačině spolu s ovocem či cereáliemi. Proč jej ale nezapojit také do přípravy pokrmů, kterým dodá lehkost i šťavnatost? Vyzkoušejte třeba vláčný ovocný koláč, kotlety v jogurtové marinádě nebo osvěžující orientální nápoj ayran.
Bílý jogurt se hodí k přípravě lehkých moučníků i pro nakládání masa na grilování či pečení. (Ilustrační snímek)

Bílý jogurt se hodí k přípravě lehkých moučníků i pro nakládání masa na grilování či pečení. (Ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Rychlý jogurtový koláč

Švestkový koláč s drobenkou

Na těsto:

  • 2 kelímky bílého jogurtu
  •  1/2 kelímku cukru
  • 2 kelímky polohrubé mouky
  • 1/4 kelímku oleje
  • 2 vejce
  • 1 prášek do pečiva

+ libovolné ovoce

Na drobenku:

  • 3 lžíce hrubé mouky
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 2 lžíce másla

1. V míse smícháme cukr, vejce, olej a jogurt. Nakonec přidáme prosátou mouku s práškem do pečiva.
2. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy a poklademe libovolným ovocem.
3. Navrch posypeme drobenkou, kterou jsme si připravili z hrubé mouky, cukru a másla.
4. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 30 minut.

TIP: Pokud použijete jablka, švestky nebo hrušky, zkuste do drobenky přidat ještě lžičku skořice.

Grilované kotlety v jogurtové marinádě

Grilované kotlety v jogurtové marinádě

  • 4 vepřové kotlety s kostí
  • 1 kelímek bílého jogurtu
  • 1 lžíce hořčice
  • 1 lžíce kečupu
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • kari koření
  • grilovací koření

1. Jogurt smícháme s hořčicí, kečupem, sojovou omáčkou a kořením.
2. Kotlety lehce naklepeme a nařízneme, aby se nekroutily. Naložíme je do vzniklé marinády alespoň na dvě hodiny, ale nejpépe přes noc.
3. Kotlety grilujeme z každé strany cca 4 minuty a podáváme se zeleninovým salátem a čerstvým pečivem.

Jogurtový nápoj ayran

Jogurtový nápoj ayran

  • 1 velký kelímek bílého jogurtu (500 g)
  • 2 dcl vody
  • 1 dcl mléka
  • několik lístků máty
  • sůl

1. Jogurt rozmixujeme s mátou a postupně přidáváme vodu a mléko. Osolíme podle chuti.
2. Tento tradiční nápoj je oblíbený zejména v zemích Blízkého Východu a ve Střední Asii. Podává se ke kebabu a dalším masitým pokrmům, ale také ke sladkostem nebo při vítání hostů.

TIP: Pikantnější chuť získáte, když do ayranu přidáte trochu česneku utřeného se solí.

Co možná nevíte o jogurtu...

Jogurt je tradiční fermentovaný výrobek pocházející z oblasti Balkánu. Již v roce 1905 objevil bulharský lékař S. Grigoroff, že původcem přeměny mléka na jogurt jsou mikroorganismy. První z nich pojmenoval Lactobacillus bulgaricus. Další bádání však upřesnila, že se na této přeměně podílí ještě Streptococcus thermophilus.

Jogurt a některé další zakysané výrobky se řadí mezi tzv. funkční potraviny obsahujících živé probiotické mikroorganismy. Funkční potravina je taková, která kromě základní výživové funkce musí mít ještě vědecky prokázané jednoznačně příznivé účinky na lidský organismus - buď taková potravina přímo příznivě prospívá zdraví, nebo přinejmenším snižuje riziko určitého lidského onemocnění (např. poruchy zažívacího traktu, kardiovaskulární choroby)

Mléko a mléčné výrobky včetně jogurtů jsou kromě jiného významným zdrojem vápníku nezbytného pro tvorbu kostí, zubů a plnění dalších významných fyziologických funkcí. Vápník je v nich zejména vázán na bílkoviny mléka. Platí tedy úměra, že čím vyšší je podíl bílkovin, tím vyšší je obsah vápníku.

Zdroj: Českomoravský svaz mlékárenský

Autor:

Vánoce

Advent se pomalu blíží a spolu s ním nákupy vánočních dárků i pečení vánočního cukroví. Za vánoční atmosférou můžete vyrazit na vánoční trhy ve vašem okolí i do zahraničí.

  • Nejčtenější
Premium

Patříte mezi ty šťastné? Sedm znaků, že máte opravdu kvalitní vztah

Být šťastná po boku toho druhého, nic neřešit, nehádat se. Ideální, co říkáte? Harmonické soužití, kdy si partneři...

Premium

Kořeněná jídla ani káva neškodí, vyvrací profesor Tesař letité mýty

Kola je pro ledviny hrob. Nejlepší je nesolit a nejíst ostrá exotická jídla. Alkohol dokáže „propít“ ledviny, které je...

Když má máma křeče, není co jíst, říkají děti. Budou mít nový domov

Když se maminka klepe v křeči, bojím se, že umře, přiznal osmiletý Honzík. Jeho sestra Ivanka dodává, že jejím...

Jsme promiskuitní, nebo jen hledáme lásku? Kolik partnerů je už moc

Když je vám přes třicet a jste nezadaná, pravděpodobně už se ve vaší posteli vystřídalo větší než malé množství mužů....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kdepak brýle. Hnědé oči, velká prsa a husté ochlupení značí inteligenci

Kdysi se věřilo, že ten, kdo má vysoké čelo a brýle na nose, je chytrý. Dnes vědci přisuzují tuto roli jiným „důkazům...

Premium

Test kebabů: Hovězí maso, které nedávno ještě kdákalo, i nadměrné množství soli

Orientální kebab by mohl být zdravější alternativou smažených hamburgerů a hranolků. Jenže to by musel být připravován...

Premium

Tajemství zdraví je ukryto v mezilidských vztazích, tvrdí psycholog Ptáček

Jakým způsobem žijeme a přistupujeme ke svému okolí, máme vlastně z velké části předurčené. Ovlivnit nás může nejen...

Premium

Nikdo dodnes neví, kolik těch holek zůstalo zakopaných. Starosta Dubí vzpomíná

„Devadesátky“ a přelom tisíciletí byly v Dubí na Teplicku divoká léta. Řádili tu pasáci prostitutek a mafiáni. Město se...

  • Další z rubriky

Martin asi na bílém koni nepřijede, tak si dejte aspoň sněhové dobroty

V pondělí oslaví Martinové svůj svátek, podle předpovědí počasí to ovšem navzdory pranostikám na žádnou chumelenici...

RECEPT DNE: Perníkové bonbony

Konečně je tu období, kdy začínáme péct vánoční cukroví. Místo klasických perníčků můžete letos vyzkoušet recept na...

RECEPT DNE: Cibulačka se sýrovým chlebem

Vyzkoušejte na zahřání uvařit silnou cibulačku se sýrovým chlebem. Rozhodně si pochutnáte a navíc je ideální i na...

RECEPT DNE: Podzimní quiche ze sýrového těsta

Upečte si podzimní quiche ze sýrového těsta. Je výborný teplý, ale skvěle chutná i druhý den studený. Ideální je i jako...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz