Sobota 24. července 2021, svátek má Kristýna
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Sobota 24. července 2021 Kristýna

Nejlepší je stejně vajíčkový s gothajem, říká královna českých chlebíčků

Ač by se mohlo někdy zdát, že světová gastronomie je vůči původním domácím dobrotám až příliš invazivní, v oblasti českých lahůdek to vypadá na vítězství obložené veky. Aspoň podle slov „chlebíčkové královny“ Jindřišky Šindelářové, se kterou jsme si povídali nejen o tom, jak správně skládat šunku.

Říká se o vás, že jste chlebíčková královna, prý jste se však k oblíbené české lahůdce dostala přes francouzské bagety. Jak to bylo?
Já jsem kdysi byla ve Francii, v Paříži, a tam prodávali bagety. Na ulici tam stál človíček, měl velký koš, z toho koukaly bagety, on vždycky kousek uřízl, namazal ho třeba tuňákem a ta bageta byla výborná. Když to šlo, tak jsem je pak začala dělat i u nás. To jsem ještě pracovala pro Jídelní a lůžkové vozy.

A jak to tedy bylo s těmi chlebíčky?
Měla jsem tehdy na Hlavním nádraží obchůdek, kde se prodávaly chlebíčky a saláty. Jenže jednou přišel salát dobrý, podruhé zase vodový. A já vzhledem k tomu, že jsem na Vánoce dělala bramborový salát pro regiment, tedy pro široké příbuzenstvo, tak jsem věděla, že se dá udělat pokaždé dobrý. Tak jsme začali dělat bramborový salát a pochoutkový salát… Chlebíčky nám chodily už hotové a já jednou šla domů a koukám, že máme prázdnou vitrínu. Už si nepamatuju, kde jsem koupila veku, ale prostě jsem se vrátila a udělala pár chlebíčků. A tak se to postupně rozvinulo.

Kdy jste se rozhodla pracovat sama na sebe a založit živnost?
Já jsem se nerozhodla, já jsem k tomu byla dotlačena okolnostmi. Naši výrobnu totiž za podivných okolností zrušili a mě přesunuli jinam, tak jsem se naštvala a dala výpověď. Během dvou dnů jsem si udělala živnostenský list, koupila jsem vozíček pro uklízečky za 880 korun, na něj jsem dala prkno, obalila ho igelitovým ubrusem a na tom jsme začali prodávat ty bagety.

Jindřiška Šindelářová (68)

S podnikáním začala hned po sametové revoluci před víc než třiceti lety.

Začínala na koleně v obýváku s výrobou baget. Dnes její firma zaměstnává skoro 300 lidí a kromě 18 prodejen a e-shopu spolupracují Libeřské lahůdky s Rohlik.cz, Woltem a řadou velkoobchodních partnerů. 

Je vdaná a má syna Jiřího, který již pár let firmu vede a podílí se velkou měrou na jejím rozvoji.

Když člověk začne podnikat, tak jsou to samozřejmě nervy. Mělo to nějaký dopad na vaše zdraví?
Ze začátku ne, to je člověk takový nadšený. Ale po nějakém roce to dolehlo. Měla jsem únavový syndrom a to jsem byla tak pět měsíců hrozně nešťastná, protože jsem měla pocit, že jsem líná. Až po pěti měsících mě lékař poslal na imunologii. Já byla tak ráda, že nejsem líná, ale nemocná! Pak přišel i syndrom vyhoření, no a pak jsem to dopracovala až k infarktu. Od té doby se snažím málo pracovat nebo skoro nepracovat. Konečně jsem si zažádala o důchod, protože jsem už asi čtyři roky přesluhovala. No a teď jsem důchodkyně!

V čem podle vás spočívá síla české lahůdkářské tradice?
Já nevím, asi že je dobrá. Prostě to lidem chutná a je to poctivé. Aspoň my se snažíme to dělat poctivě. 

Jaké chlebíčky jsou nejoblíbenější u zákazníků a který máte ráda vy?
U zákazníků jsou nejvíc oblíbené šunkový a vajíčkový se šunkou. A já teda mám nejradši vajíčkový se šunkou, nejvíc mi ovšem chutnal ten s gothajem a s kyselou okurkou. Ale lidi to dneska chtějí trošku zdravější…

Měla jsem únavový syndrom a to jsem byla tak pět měsíců hrozně nešťastná, protože jsem měla pocit, že jsem líná. Až po pěti měsících mě doktor poslal na imunologii. Já byla tak ráda, že nejsem líná, ale nemocná!

V čem se lahůdkářství za třicet let změnilo?
Ke klasickým českým lahůdkám se přidává i něco modernějšího, řekněme pro tu mladší generaci. Dělají se třeba chlebíčky s červenou řepou a s mrkvovou pomazánkou, což by si dřív absolutně nikdo nekoupil. Všichni chtěli vajíčkový nebo à la krab, ten jde taky hodně. Také jsou dnes hezčí prodejny a je větší sortiment. Ten základ je ovšem pořád stejný.

Nepřeválcují jednou české chlebíčky importované lahůdky jako třeba avokádový toast?
Myslím si, že ne! (smích). Děláme i chlebíčky s avokádem, svého zákazníka si to najde, ale gró českého lahůdkářství jsou právě ty „obyčejné“ saláty a chlebíčky.

Chlebíček se šunkou a vajíčkem patří mezi českými zákazníky k nejoblíbenějším.

Jak se správně připravuje klasický šunkový chlebíček?
Základem je dobrá veka a dobrý bramborový salát. V podstatě ani nezáleží na tom, jak to tam bude naaranžované, ale tohle je základ. Nejdřív namažeme salát na chlebíček, my ho pak dozdobujeme salátem biondo, pak tam dáme půlku vajíčka, to polijeme rozředěnou ochucenou majonézou, postrouháme vajíčkem, ozdobíme okurkou a rajským a nakonec přidáme šunku.

Jak ji správně složit?
To je problém. Učila jsem se to na kusu látky vystřižené z tepláků, který představoval plátek šunky. Jde hlavně o to, aby ta šunka byla zvednutá a neležela tam jako mrška (jak správně připravit vajíčkový chlebíček se šunkou vám Jindřiška názorně předvede ve videu).

  • Nejčtenější

Nejlepší je stejně vajíčkový s gothajem, říká královna českých chlebíčků

Ač by se mohlo někdy zdát, že světová gastronomie je vůči původním domácím dobrotám až příliš invazivní, v oblasti...

Zajíčka, nebo moudré stáří? Čeho se bát a na co se těšit, když vás dělí roky

Říká se, že na věku nezáleží. Není to však vždycky pravda. Ženy, které mají zkušenost se starším i s mladším mužem, by...

Varovné signály těla. Co způsobuje závrať, bílý jazyk nebo únavu

Ne každý z nás stíhá pravidelné prohlídky u praktického lékaře. Někdy není čas, jindy zapomenete. Ovšem ignorovat...

Orgastické ženy mají houpavější chůzi, popisuje sexuoložka Lucie Krejčová

Premium Vědkyně Lucie Krejčová se již několik let zabývá otázkami ženské sexuality. Ve své odborné práci posuzovala například i...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žena se dala na vzpírání po šedesátce, dnes je z ní nový člověk

Čtyřiašedesátiletá Julia Olsonová z Georgie se v minulosti potýkala s diabetem a museli jí transplantovat ledvinu....

Ze sbírky na pohřeb Roma pozůstalí nedostali nic. Byl to podvod

Premium Měl mít velkolepý pohřeb. Balzamování, bíle lakovaná rakev z Ameriky, kočár tažený vraníky... Rodina Roma, který zemřel...

Klaus: Volby nic nepřinesou. Kolem covidismu a genderismu se bude chodit po špičkách

Premium Každý z nás by se měl sám rozhodnout, jakou míru opatrnosti vůči nákaze covidem chce zvolit, říká přesvědčeně bývalý...

Česko formuje domobranu. Výcvik může podstoupit každý, kdo má zbrojní průkaz

Premium Stát zakázal ozbrojené skupiny a lidem nabídl alternativu: absolvujte speciální kurz a můžete Česku pomáhat se zbraní....

  • Další z rubriky

Soutěžní grilování: Vepřové špízy, grilované nektarinky i nestárnoucí losos

Soutěž Od 7. července jste začali posílat soutěžní recepty a fotografie z domácího grilování. Dnes přinášíme první výběr toho...

Hovězí, ryby nebo divočinu. Jaké maso hodit na gril, abyste si pochutnali

Léto přeje hodování venku, na zahradě nebo terase, a tehdy přijde ke slovu také gril. Zkuste si na něm připravit i méně...

Pošlete recept a fotografii pokrmu ze své grilovačky a vyhrajte cenu

Soutěž Je léto, proto je pravděpodobné, že trávíte hodně času na zahradě při grilování. Nezapomeňte fotit a zapojte se do...

KVÍZ: Vyznáte se v názvech jídel, která si užíváme na dovolené?

Také milujete na cestování nejen vůni dálek, ale rovněž tradičních pokrmů, které nám chutnají o to víc, že je nemáme na...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Zemřel slovenský herec Milan Lasica, zkolaboval přímo na jevišti

Ve věku 81 let zemřel slovenský herec Milan Lasica. Web sme.sk uvedl, že vystupoval se skupinou Bratislava Hot...

Možná neadoptujeme. Příprava s psycholožkou byla škola, říká Viktor Vincze

Viktor Vincze (30) promluvil o plánované adopci dítěte i návštěvách psycholožky, které absolvovali s manželkou Adélou...

Petr Rajchert si změnil příjmení a potřetí se oženil, manželka je těhotná

Zakládající člen kapely Chinaski Petr Hradil (rodným příjmením Rajchert) se v třiapadesáti letech potřetí oženil. Po...

Holanová: Rozvod s Šípem? Do vztahu se nám vloudila mlaďounká chybička

Rozhovor s Marcelou Holanovou vznikal v Chateau Šanov na soustředění s finalisty soutěže Muž roku 2021. Zpěvačka, která...

Zemřel František Nedvěd. Folkové legendě se vrátila rakovina plic

V třiasedmdesáti letech zemřel v neděli folkový muzikant František Nedvěd. Prohrál boj s rakovinou plic. Úmrtí na...