Jihočeská kulajda
Regiony naší země jsou pokladnicí báječných receptů, jedním z nich je i tato vydatná polévka.
Ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
374 KCal
17 %
16 %
-
Energie
1566 KJ
17 %
16 %
-
Sacharidy
20,7 g
24 %
21 %
-
Vláknina
1,2 g
4 %
4 %
-
Bílkoviny
8,1 g
13 %
12 %
-
Tuky
28,6 g
44 %
41 %
-
nasycené
15,3 g
-
trans-mastné
0,1 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Postup
- Houby zalijeme studenou vodou a necháme je nabobtnat. Brambory oloupeme, opláchneme, nakrájíme na kostičky a v osolené vodě uvaříme doměkka.
- Mezitím v kastrolu rozehřejeme máslo s olejem, zasypeme hladkou moukou a za stálého míchání připravíme světlou jíšku. Zalijeme ji mlékem a pomocí metličky rozšleháme. Přidáme nabobtnalé houby, kmín, bobkový list a nové koření. Vaříme na mírném ohni téměř doměkka.
- Do připraveného základu slijeme vodu z brambor (cca 300 ml), přilijeme ocet a důkladně provaříme. Pak přidáme brambory a dle chuti kopr, sůl a cukr a vše krátce povaříme.
- Nakonec odstraníme bobkový list a nové koření a polévku zjemníme smetanou. Rozdělíme ji do misek a ozdobíme koprem. Podáváme s vejci uvařenými na hniličku a s pečivem.