Jihočeská kulajda

Regiony naší země jsou pokladnicí báječných receptů, jedním z nich je i tato vydatná polévka.

Stupeň obtížnosti

Lehké

Vaření 30 min

Ingredience

4 PORCE +

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    374 KCal

    17 %

    16 %

  • Energie

    1566 KJ

    17 %

    16 %

  • Sacharidy

    20,7 g

    24 %

    21 %

  • Vláknina

    1,2 g

    4 %

    4 %

  • Bílkoviny

    8,1 g

    13 %

    12 %

  • Tuky

    28,6 g

    44 %

    41 %

  • nasycené

    15,3 g

  • trans-mastné

    0,1 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Houby zalijeme studenou vodou a necháme je nabobtnat. Brambory oloupeme, opláchneme, nakrájíme na kostičky a v osolené vodě uvaříme doměkka.
  2. Mezitím v kastrolu rozehřejeme máslo s olejem, zasypeme hladkou moukou a za stálého míchání připravíme světlou jíšku. Zalijeme ji mlékem a pomocí metličky rozšleháme. Přidáme nabobtnalé houby, kmín, bobkový list a nové koření. Vaříme na mírném ohni téměř doměkka.
  3. Do připraveného základu slijeme vodu z brambor (cca 300 ml), přilijeme ocet a důkladně provaříme. Pak přidáme brambory a dle chuti kopr, sůl a cukr a vše krátce povaříme.
  4. Nakonec odstraníme bobkový list a nové koření a polévku zjemníme smetanou. Rozdělíme ji do misek a ozdobíme koprem. Podáváme s vejci uvařenými na hniličku a s pečivem.
Autor:

Podobné recepty

Polévka z fava fazolí

K této krémové polévce chutná skvěle čerstvé pečivo.

Vývar s velkými knedlíčky

Po zimní procházce si dopřejte teplý vývar.

Staročeská kulajda s vejcem

Uvařte si kulajdu tak, jak ji připravovaly naše babičky.

Pórková polévka Vichyssoise s krutony

V létě přijde studená polévka vhod.

Rajčatová polévka

Na této polévce si pochutná celá rodina.