Jidášovy provazy

1 hodnocení

Na Velikonoce připravte podle našeho receptu jidášovy provazy.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 55 min

bez odležení a chladnutí

Ingredience

20 PORCE +

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    199 KCal

    9 %

    8 %

  • Energie

    834 KJ

    9 %

    8 %

  • Sacharidy

    25,0 g

    28 %

    25 %

  • Vláknina

    0,9 g

    3 %

    3 %

  • Bílkoviny

    4,0 g

    6 %

    6 %

  • Tuky

    8,9 g

    14 %

    13 %

  • nasycené

    0,9 g

  • trans-mastné

    0,0 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Tuk nakrájíme na malé kousky a dáme do šlehací nádoby. Přidáme cukr, sůl, skořici a vyšleháme do pěny. Postupně za stálého šlehání přidáváme vejce a zakysanou smetanu.
  2. Nakonec zapracujeme vařečkou prosátou mouku s kypřicím práškem do pečiva a rum. Vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a necháme odpočinout asi 30 minut v chladničce.
  3. Odleželé těsto rozdělíme na 20 kusů a na pomoučněném vále z nich postupně připravíme tenké prameny dlouhé 30 cm. V polovině je přehneme a stočíme do spirál.
  4. Jidášovy provazy smažíme postupně v rozpáleném oleji asi 3 minut po obou stranách. Pak je přendáme na kuchyňské papírové utěrky a necháme odsát přebytečný tuk. Po částečném vychladnutí je dle chuti pocukrujeme.
Autor:

Podobné recepty

Jidáše zajíčci

Možná, že nestihnou ani vychladnout, jak vás vůně z trouby naláká na ochutnání.

Jidáše z medového těsta

Medové těsto zajistí moučníku příjemnou vláčnost.

Velikonoční jidášky

Upečte si tradiční velikonoční jidášky z kynutého těsta.

Velikonoční jidáše

Pokud rádi pečete, vyzkoušejte i něco velikonočního.

Zajíčci s tvarohovým pudinkem (jidáše)

Upečte jidáše trochu jinak - ve tvaru zajíčků.

Zobrazit více
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.