Středa 21. dubna 2021, svátek má Alexandra
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 21. dubna 2021 Alexandra

Jidášovy provazy a pletýnky

nehodnoceno

Toto pečivo se v domácnostech našich babiček peklo tradičně na Škaredou středu, ale dnes je oblíbené prakticky po celé svátky jara. Hodí se i jako něco malého k zakousnutí pro koledníky.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 60 min

bez doby kynutí

Ingredience

30 PORCE +

Těsto:

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    102 KCal

    5 %

    4 %

  • Energie

    426 KJ

    5 %

    4 %

  • Sacharidy

    14,4 g

    16 %

    14 %

  • Vláknina

    0,7 g

    2 %

    2 %

  • Bílkoviny

    2,8 g

    4 %

    4 %

  • Tuky

    3,6 g

    6 %

    5 %

  • nasycené

    1,9 g

  • trans-mastné

    0,1 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Droždí rozetřeme se lžící cukru, přidáme asi polovinu vlažného mléka a rozmícháme. Přidáme lžíci hladké mouky a vytvoříme kvásek, hustý asi jako těsto na palačinky. Necháme na teplém místě vykynout.
  2. Do zadělávací mísy dáme zbytek cukru a mouky, vanilkový cukr, žloutky a vejce, sůl, citronovou kůru a muškátový oříšek. Přidáme vykynutý kvásek a zbylé vlažné mléko. Zaděláme a když se suroviny spojí, přilijeme vlažné rozpuštěné máslo.
  3. Vše zpracujeme na hladké nelepivé těsto a necháme asi 40 minut kynout na teplém místě. Po vykynutí nakrájíme na 30 kousků. Každý rozválíme na delší tenké prameny, které stáčíme podle vlastní fantazie do různých tvarů.
  4. Jidášky dáme na plech a necháme ještě asi 15 minut kynout. Pak je potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlemi nebo ozdobíme rozinkami a pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 15 minut.
Autor:

Podobné recepty

Míchaná vejce podle Pavla Berkyho

Míchaná vejce jsou poměrně jednoduchým pokrmem a lze je připravovat na spoustu způsobů. Ale často...

Voňavé domácí rohlíky a housky

Po letech konzumace průmyslových rohlíků už jsme skoro zapomněli, jak chutná domácí pečivo. Cena po...

Skořicové šneky

Máte chuť na něco sladkého ke kávě? Vůně skořice, která zahalí celý byt při pečení těchto...

Jáhlová kaše s mákem

Pro naše předky byly jáhly samozřejmou součástí jídelníčku, my na ně ke své škodě zapomínáme....

Srdíčkové párky s vejcem

Snídaňovou rychlovkou z lásky potěšíte toho, koho máte rádi. Dojetí zaručeno.

Zobrazit více