Jidáše zajíčci
Možná, že nestihnou ani vychladnout, jak vás vůně z trouby naláká na ochutnání.
Stupeň obtížnosti
Střední
Ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
188 KCal
9 %
8 %
-
Energie
787 KJ
9 %
8 %
-
Sacharidy
28,3 g
32 %
28 %
-
Vláknina
1,2 g
4 %
4 %
-
Bílkoviny
4,7 g
8 %
7 %
-
Tuky
6,0 g
9 %
9 %
-
nasycené
3,3 g
-
trans-mastné
0,1 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Postup
- Do menší misky rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a polovinu vlažného mléka. Promícháme a necháme vzejít kvásek.
- Do velké mísy prosijeme oba druhy mouky. Přidáme na kousky nakrájené změklé máslo, sůl a zbylý cukr. Směs prsty krátce propracujeme. Pak přidáme kvásek, žloutek a zbylé mléko. Vypracujeme hladké těsto. Zakryjeme ho potravinářskou fólií a necháme kynout cca 60 minut na teplém místě.
- Vykynuté těsto přendáme na pomoučněný vál, propracujeme a rozdělíme na 16 stejně velkých dílů. Z každého kousku odkrojíme malou část na ocásek a o trochu větší na hlavičku. Ze zbylých dílů vyválíme dlouhé prameny, které svineme do spirál (tělíček zajíčků). Rozložíme je na plech s pečicím papírem.
- Z kousků těsta na hlavičky vytvarujeme válečky, které po delší straně nakrojíme a vytvarujeme uši. Pomocí rozinek vytvoříme oči. Spodní části hlaviček potřeme bílkem a přitiskneme ke spirálám na plechu. Z kousků na ocásky vytvarujeme kuličky, také je potřeme bílkem a přitiskneme k tělíčkům. Jidáše zakryjeme a necháme kynout cca 15 minut. Pomašlujeme je prošlehaným zbylým bílkem a žloutkem. Pečeme v troubě předehřáté na 170 °C asi 15 – 20 minut dozlatova.
- Ještě teplé zajíčky potřeme rozpuštěným máslem smíchaným s medem. Necháme vychladnout a podáváme.