Jidáše zajíčci

Možná, že nestihnou ani vychladnout, jak vás vůně z trouby naláká na ochutnání.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 60 min

bez kynutí

Ingredience

16 PORCE +

Dohotovení:

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    188 KCal

    9 %

    8 %

  • Energie

    787 KJ

    9 %

    8 %

  • Sacharidy

    28,3 g

    32 %

    28 %

  • Vláknina

    1,2 g

    4 %

    4 %

  • Bílkoviny

    4,7 g

    8 %

    7 %

  • Tuky

    6,0 g

    9 %

    9 %

  • nasycené

    3,3 g

  • trans-mastné

    0,1 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Do menší misky rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a polovinu vlažného mléka. Promícháme a necháme vzejít kvásek.
  2. Do velké mísy prosijeme oba druhy mouky. Přidáme na kousky nakrájené změklé máslo, sůl a zbylý cukr. Směs prsty krátce propracujeme. Pak přidáme kvásek, žloutek a zbylé mléko. Vypracujeme hladké těsto. Zakryjeme ho potravinářskou fólií a necháme kynout cca 60 minut na teplém místě.
  3. Vykynuté těsto přendáme na pomoučněný vál, propracujeme a rozdělíme na 16 stejně velkých dílů. Z každého kousku odkrojíme malou část na ocásek a o trochu větší na hlavičku. Ze zbylých dílů vyválíme dlouhé prameny, které svineme do spirál (tělíček zajíčků). Rozložíme je na plech s pečicím papírem.
  4. Z kousků těsta na hlavičky vytvarujeme válečky, které po delší straně nakrojíme a vytvarujeme uši. Pomocí rozinek vytvoříme oči. Spodní části hlaviček potřeme bílkem a přitiskneme ke spirálám na plechu. Z kousků na ocásky vytvarujeme kuličky, také je potřeme bílkem a přitiskneme k tělíčkům. Jidáše zakryjeme a necháme kynout cca 15 minut. Pomašlujeme je prošlehaným zbylým bílkem a žloutkem. Pečeme v troubě předehřáté na 170 °C asi 15 – 20 minut dozlatova.
  5. Ještě teplé zajíčky potřeme rozpuštěným máslem smíchaným s medem. Necháme vychladnout a podáváme.
Autor:

Podobné recepty

Jidáše z medového těsta

Medové těsto zajistí moučníku příjemnou vláčnost.

Velikonoční jidášky

Upečte si tradiční velikonoční jidášky z kynutého těsta.

Velikonoční jidáše

Pokud rádi pečete, vyzkoušejte i něco velikonočního.

Jidášovy provazy

Na Velikonoce připravte podle našeho receptu jidášovy provazy.

Zajíčci s tvarohovým pudinkem (jidáše)

Upečte jidáše trochu jinak - ve tvaru zajíčků.

Zobrazit více
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.