Ingredience
Postup
- Droždí rozetřeme se lžící cukru, přilijeme asi polovinu vlažného mléka a rozšleháme. Přidáme lžíci hladké mouku a vytvoříme kvásek hustý asi jako těsto na palačinky. Necháme na teplém místě vykynout.
- Do mísy nasypeme zbytek mouky, polohrubou mouku, žloutky, med, vanilkový cukr, sůl, kůru, muškátový oříšek, přidáme vykynutý kvásek, zbylé vlažné mléko a zaděláme těsto. Když se suroviny spojí, přilijeme vlažné rozpuštěné máslo.
- Pak zpracujeme v hladké nelepivé těsto volnější konzistence a necháme asi 40 minut kynout na teplém místě. Po vykynutí nakrájíme na 40 kousků.
- Každý rozválíme pomocí dlaní na pramen, stočíme na různé tvary a ozdobíme mandlemi. Naskládáme na plechy vyložené pečicím papírem a necháme ještě asi 15 minut kynout.
- Poté potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 12 minut. Med rozehřejeme, smícháme s rumem a ihned po upečení směsí potřeme jidáše.