Jidáše z medového těsta

Medové těsto zajistí moučníku příjemnou vláčnost.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 100 min

Ingredience

40 PORCE +

Na těsto:

Na potření:

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    79 KCal

    4 %

    3 %

  • Energie

    331 KJ

    4 %

    3 %

  • Sacharidy

    11,4 g

    13 %

    11 %

  • Vláknina

    0,5 g

    2 %

    2 %

  • Bílkoviny

    2,0 g

    3 %

    3 %

  • Tuky

    2,6 g

    4 %

    4 %

  • nasycené

    1,4 g

  • trans-mastné

    0,1 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Droždí rozetřeme se lžící cukru, přilijeme asi polovinu vlažného mléka a rozšleháme. Přidáme lžíci hladké mouku a vytvoříme kvásek hustý asi jako těsto na palačinky. Necháme na teplém místě vykynout.
  2. Do mísy nasypeme zbytek mouky, polohrubou mouku, žloutky, med, vanilkový cukr, sůl, kůru, muškátový oříšek, přidáme vykynutý kvásek, zbylé vlažné mléko a zaděláme těsto. Když se suroviny spojí, přilijeme vlažné rozpuštěné máslo.
  3. Pak zpracujeme v hladké nelepivé těsto volnější konzistence a necháme asi 40 minut kynout na teplém místě. Po vykynutí nakrájíme na 40 kousků.
  4. Každý rozválíme pomocí dlaní na pramen, stočíme na různé tvary a ozdobíme mandlemi. Naskládáme na plechy vyložené pečicím papírem a necháme ještě asi 15 minut kynout.
  5. Poté potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 12 minut. Med rozehřejeme, smícháme s rumem a ihned po upečení směsí potřeme jidáše.
Autor:

Podobné recepty

Jidáše zajíčci

Možná, že nestihnou ani vychladnout, jak vás vůně z trouby naláká na ochutnání.

Velikonoční jidášky

Upečte si tradiční velikonoční jidášky z kynutého těsta.

Velikonoční jidáše

Pokud rádi pečete, vyzkoušejte i něco velikonočního.

Jidášovy provazy

Na Velikonoce připravte podle našeho receptu jidášovy provazy.

Zajíčci s tvarohovým pudinkem (jidáše)

Upečte jidáše trochu jinak - ve tvaru zajíčků.

Zobrazit více
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.