Jednohubky de luxe: připravte originální silvestrovské pohoštění

  0:58aktualizováno  0:58
Mohlo by se zdát, že oslavy příchodu nového roku jsou o alkoholu. Tak trochu určitě, ale prim hraje jídlo. Vytáhněte se letos a nadchněte své hosty namísto obligátních chlebíčků originálními jednohubkami.

Bruschetty s parmskou šunkou a sušenými rajčaty. | foto: Isifa

Křehký chléb s avokádovou pomazánkou

Křehký chléb s avokádovou pomazánkou.

Příprava: 40 minut

* 400 g lučiny nebo tvarohu
* 1 zralé avokádo
* 1 lžíce limetkové nebo citronové šťávy
* špetka nastrouhané kůry z limetky nebo citronu
* sůl, pepř
* 4 plátky křehkého chleba
* hrst polníčku či rukoly
* 8 plátků studené šunky

1. Lučinu či tvaroh vyšleháme. Avokádo oloupeme a vyjmeme pecku, dužinu rozmačkáme vidličkou.
2. Do lučiny přišleháme avokádo, limetkovou šťávu a kůru, ochutíme solí a pepřem.
3. Plátky křehkého chleba pomažeme pomazánkou, obložíme lístky polníčku nebo rukoly a ozdobíme každý plátek chleba dvěma rolkami šunky.

Bruschetty s parmskou šunkou a sušenými rajčaty

Bruschetty s parmskou šunkou a sušenými rajčaty.

Příprava: 30 minut + chlazení

* čerstvá rukola
* 4 masitá rajčata
* sůl, pepř
* balsamikový ocet
* olivový olej
* 3 lžíce strouhaného parmazánu
* 1 dlouhá tenká bageta
* 1 stroužek česneku
* 200 g parmské šunky nebo studené šunky
* sušená rajčata naložená v oleji
* rukola

1. Rukolu propláchneme studenou vodou a osušíme. Omytá rajčata nasekáme nadrobno a necháme je na sítu vykapat.
2. V misce rajčata promícháme se solí, pepřem, trochou balsamikového octa a olivovým olejem. Přimícháme nastrouhaný parmazán a odložíme do chladu.
3. Bagetu rozkrájíme na plátky, nasucho je opečeme na plechu v troubě nebo otoustujeme.
4. Opečené plátky potřeme česnekem, ozdobíme lžící vychlazené rajčatové směsi, plátkem parmské šunky, kouskem sušeného rajčete a rukolou.

Masové kuličky ze zvěřiny

Masové kuličky ze zvěřiny.

Příprava: 60 minut + smažení 40 minut

* 1 menší cibule
* 1 stroužek česneku
* 50 g slaniny
* 1 lžíce oleje nebo sádla
* 500 g mletého vepřového masa
* 500 g mleté zvěřiny (např. ořez ze srnčího)
* sůl, pepř
* špetka mletého jalovce
* 1 velké vejce
* 1 malé jablko
* 1 mrkev
* kousek celeru
* 1 lžíce citronové šťávy
* med nebo cukr
* čerstvá petrželová nať

1. Cibuli najemno nasekáme. Stroužek česneku utřeme nebo prolisujeme. Slaninu nasekáme na drobné nudličky. Na pánvi rozehřejeme sádlo a orestujeme na něm slaninu s cibulí dozlatova.
2. V míse promícháme vepřové se zvěřinou, ochutíme solí, pepřem, mletým jalovcem, přidáme vejce, prolisovaný česnek a dobře promícháme. Směs necháme v chladu odležet alespoň půl hodiny.
3. Omyté a očištěné jablko oloupeme, mrkev oškrábeme. Jablko, mrkev a celer nastrouháme, promícháme a zakapeme citronovou šťávou, ochutíme trochou medu. Promícháme s orestovanou cibulí a slaninou a nasekanou čerstvou petrželkou.
4. Z vychlazené hmoty tvarujeme rukama, namočenýma ve studené vodě, kuličky a opékáme je ve vyšší vrstvě oleje na pánvi dozlatova. Hotové kuličky ozdobíme směsí zeleniny s jablkem.

Alkoholický průvodce

JAK KOMBINOVAT ALKOHOL S JÍDLEM, ABYCHOM NEOSLAVILI NOVÝ ROK GIGANTICKOU KOCOVINOU?

PRO VINAŘE
1. Lehká vína k lehkým jídlům, těžká vína k těžkým jídlům.
2. Prokládejte skleničky vína jídlem tak, abyste si nepřekyselili žaludek.
3. Na každou sklenku vína vypijte dvě sklenky vody.
4. Půlnoční šampaňské si na víno klidně můžete dát, navzájem si nevadí.
5. Odolejte pokušení zazdít do vína pár panáčků. Jinak budete ráno litovat.

PRO PIVAŘE
1. Díky hořké chuti piva si můžete dovolit mastnější občerstvení. A s takto připraveným žaludkem odoláte náporu alkoholu lépe než milovníci ostatních nápojů.
2. Půlnoční šampaňské pijte jen symbolicky, dvojí bublinky si spolu nerozumí.
3. Proti nudě v pití bojujte vzorky z různých malých českých pivovarů. Je to zábavnější než pít celý večer to samé.

PRO KOKTEJLISTY
1. Držte se celý večer jednoho druhu míchaného nápoje, jinak budete ráno také hrát všemi barvami duhy.
2. Stejně jako vinaři pijte hodně vody. Koktejly dehydrují. S jídlem se bohužel nekamarádí vůbec - jedině ty méně sladké.
3. Na šampaňské zapomeňte. Jeho setkání s vlnou koktejlů je příliš bouřlivé.

Autor:

Nejčtenější

KVÍZ: Co víte o penisu? Otestujte své znalosti

Ilustrační fotografie

Každý ví, o čem je řeč, ale zdaleka ne všichni vědí třeba to, kdy nastane u člověka první erekce nebo kdo má nejdelší...

Bez svolení ji lékař sterilizoval. Cítila jsem se méněcenná, říká Romka

Elena Gorolová, romská aktivistka

Neplánovala kupu dětí, ale přála si holčičku. O tu možnost přišla, když ji v jednadvaceti letech po druhém porodu...

Facebookových matek přibývá. Jsou sebestředné, hledají cestu ze samoty

Mobilní internet - ilustrační foto

Na sociálních sítích žijeme úplně všichni. Ať už chceme, nebo ne. Přibývá žen, které nad sdílením příspěvků a...

GLOSA: Parkourista Tary urazil fanouška a u nás skončil. A co u vás?

Taras „Tary“ Povoroznyk je nadšeným propagátorem parkouru. Napsal knihu, dělá...

Idol statisíců malých kluků si to zkazil. Zlobí se na něj, že jezdí rychlostí 250 km/h a svým fanouškům se vysmívá, že...

Jsi jak auto se zataženou ruční brzdou, vyčetl Martin náhradní manželce

Radek (28) a Lucka (24) bydlí s dcerami ve dvoupokojovém bytě v Liberci.

Oba dva páry, které se přihlásily do Výměny manželek, procházejí krizí. Štěpánka s Martinem řešili jeho nevěru a Radek...

Další z rubriky

Vaříme s Gwyneth Paltrowovou: vyzkoušejte netradiční salát i polévku

Gwyneth Paltrow napsala kuchařku Je to tak snadné

V dnešní uspěchané době se málokdo dovede zastavit a na pár hodin zapomenout na pracovní povinnosti, uvázat si kolem...

Hubněte zdravě. Vyzkoušejte dietní recepty, které vás zasytí na celý den

Ilustrační fotografie

Kdo chce shodit kila navíc, neměl by začít držet diety podobné hladovkám. Ke zdraví a lepší postavě se dá projíst....

Báječné večeře z trouby. Zapečené cannelloni, slaný koláč a krůtí roláda

Zapečené cannelloni se špenátem a ricottou

Blýskněte se i ve všední večer nevšední dobrotou, která vypadá, že dala hromadu práce, ale při jejíž přípravě stihnete...

Najdete na iDNES.cz