Středa 19. ledna 2022, svátek má Doubravka
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 19. ledna 2022 Doubravka

Jednohubky de luxe: připravte originální silvestrovské pohoštění

  0:58
Mohlo by se zdát, že oslavy příchodu nového roku jsou o alkoholu. Tak trochu určitě, ale prim hraje jídlo. Vytáhněte se letos a nadchněte své hosty namísto obligátních chlebíčků originálními jednohubkami.

Bruschetty s parmskou šunkou a sušenými rajčaty. | foto: Isifa

Křehký chléb s avokádovou pomazánkou

Křehký chléb s avokádovou pomazánkou.

Příprava: 40 minut

* 400 g lučiny nebo tvarohu
* 1 zralé avokádo
* 1 lžíce limetkové nebo citronové šťávy
* špetka nastrouhané kůry z limetky nebo citronu
* sůl, pepř
* 4 plátky křehkého chleba
* hrst polníčku či rukoly
* 8 plátků studené šunky

1. Lučinu či tvaroh vyšleháme. Avokádo oloupeme a vyjmeme pecku, dužinu rozmačkáme vidličkou.
2. Do lučiny přišleháme avokádo, limetkovou šťávu a kůru, ochutíme solí a pepřem.
3. Plátky křehkého chleba pomažeme pomazánkou, obložíme lístky polníčku nebo rukoly a ozdobíme každý plátek chleba dvěma rolkami šunky.

Bruschetty s parmskou šunkou a sušenými rajčaty

Bruschetty s parmskou šunkou a sušenými rajčaty.

Příprava: 30 minut + chlazení

* čerstvá rukola
* 4 masitá rajčata
* sůl, pepř
* balsamikový ocet
* olivový olej
* 3 lžíce strouhaného parmazánu
* 1 dlouhá tenká bageta
* 1 stroužek česneku
* 200 g parmské šunky nebo studené šunky
* sušená rajčata naložená v oleji
* rukola

1. Rukolu propláchneme studenou vodou a osušíme. Omytá rajčata nasekáme nadrobno a necháme je na sítu vykapat.
2. V misce rajčata promícháme se solí, pepřem, trochou balsamikového octa a olivovým olejem. Přimícháme nastrouhaný parmazán a odložíme do chladu.
3. Bagetu rozkrájíme na plátky, nasucho je opečeme na plechu v troubě nebo otoustujeme.
4. Opečené plátky potřeme česnekem, ozdobíme lžící vychlazené rajčatové směsi, plátkem parmské šunky, kouskem sušeného rajčete a rukolou.

Masové kuličky ze zvěřiny

Masové kuličky ze zvěřiny.

Příprava: 60 minut + smažení 40 minut

* 1 menší cibule
* 1 stroužek česneku
* 50 g slaniny
* 1 lžíce oleje nebo sádla
* 500 g mletého vepřového masa
* 500 g mleté zvěřiny (např. ořez ze srnčího)
* sůl, pepř
* špetka mletého jalovce
* 1 velké vejce
* 1 malé jablko
* 1 mrkev
* kousek celeru
* 1 lžíce citronové šťávy
* med nebo cukr
* čerstvá petrželová nať

1. Cibuli najemno nasekáme. Stroužek česneku utřeme nebo prolisujeme. Slaninu nasekáme na drobné nudličky. Na pánvi rozehřejeme sádlo a orestujeme na něm slaninu s cibulí dozlatova.
2. V míse promícháme vepřové se zvěřinou, ochutíme solí, pepřem, mletým jalovcem, přidáme vejce, prolisovaný česnek a dobře promícháme. Směs necháme v chladu odležet alespoň půl hodiny.
3. Omyté a očištěné jablko oloupeme, mrkev oškrábeme. Jablko, mrkev a celer nastrouháme, promícháme a zakapeme citronovou šťávou, ochutíme trochou medu. Promícháme s orestovanou cibulí a slaninou a nasekanou čerstvou petrželkou.
4. Z vychlazené hmoty tvarujeme rukama, namočenýma ve studené vodě, kuličky a opékáme je ve vyšší vrstvě oleje na pánvi dozlatova. Hotové kuličky ozdobíme směsí zeleniny s jablkem.

Alkoholický průvodce

JAK KOMBINOVAT ALKOHOL S JÍDLEM, ABYCHOM NEOSLAVILI NOVÝ ROK GIGANTICKOU KOCOVINOU?

PRO VINAŘE
1. Lehká vína k lehkým jídlům, těžká vína k těžkým jídlům.
2. Prokládejte skleničky vína jídlem tak, abyste si nepřekyselili žaludek.
3. Na každou sklenku vína vypijte dvě sklenky vody.
4. Půlnoční šampaňské si na víno klidně můžete dát, navzájem si nevadí.
5. Odolejte pokušení zazdít do vína pár panáčků. Jinak budete ráno litovat.

PRO PIVAŘE
1. Díky hořké chuti piva si můžete dovolit mastnější občerstvení. A s takto připraveným žaludkem odoláte náporu alkoholu lépe než milovníci ostatních nápojů.
2. Půlnoční šampaňské pijte jen symbolicky, dvojí bublinky si spolu nerozumí.
3. Proti nudě v pití bojujte vzorky z různých malých českých pivovarů. Je to zábavnější než pít celý večer to samé.

PRO KOKTEJLISTY
1. Držte se celý večer jednoho druhu míchaného nápoje, jinak budete ráno také hrát všemi barvami duhy.
2. Stejně jako vinaři pijte hodně vody. Koktejly dehydrují. S jídlem se bohužel nekamarádí vůbec - jedině ty méně sladké.
3. Na šampaňské zapomeňte. Jeho setkání s vlnou koktejlů je příliš bouřlivé.

Autor:
  • Nejčtenější

Co bolí nejvíc? Ani porod, ani kopanec do varlat. Lékaři sestavili žebříček

Bolí nejvíc porod, nebo když muže nakopnete do varlat? Ani jedno. Podle průzkumu britské Národní zdravotnické služby...

Zemřela Adalia Rose. Holčička, která předčasně stárla

Adalia Rose byla velkou bojovnicí. Podle lékařů měla zemřít kvůli progerii krátce po porodu. Dožila se ovšem patnácti...

Čtyři typy žen, které by chtěl mít každý muž po svém boku. Jste mezi nimi?

Možná právě vy si lámete hlavu nad tím, jak si zajistit přízeň stávající či budoucího partnera? V tomto směru záleží na...

Lenka zhubla 52 kilogramů. Člověka musí jeho životní styl bavit, říká dnes

Lenku Gasnárkovou kdysi považovali za matku jejího o dva roky mladšího bratra. Dnes by se to už ale nestalo. Přivítala...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Manželka mi nechybí, jen mému tělu se v noci stýskalo, řekl manžel z Výměny

V nové Výměně se tentokrát sešly úplně odlišné osobnosti. Rázná Blanka je zvyklá být už od pěti od rána v pracovním...

Velký test samotestů na covid: lépe fungují výtěrové, některé neodhalí nic

Premium Ještě před dvěma lety znamenaly dvě čárky na testu, že se budou chystat křtiny, delta byly americké aerolinky, gama...

Nečekaný příbuzenský vztah. Vévodkyně Kate a Meghan pojí krev Přemyslovců

Premium Učebnice mluví jasně. Přemyslovci vymřeli po meči v roce 1306, kdy byl mladičký král Václav III. zákeřně zavražděn...

Češi investují do kryptoměn ve velkém. Stát řeší, jak je přinutit přiznat zisky

Premium Ještě nedávno byly virtuální měny jako bitcoin investicí především pro lidi, kteří chtěli experimentovat a nebáli se...

  • Další z rubriky

Nová superpotravina? Hroznové víno sníží cholesterol už za čtyři týdny

Zdravější střeva, imunita i srdce, nižší cholesterol a menší riziko infarktu. S tím vším by nám podle amerických vědců...

Praktické tipy, jak nejen o svátcích ohromit dokonalou roládou

Připravit roládu, která se netrhá a jejíž náplň nevytéká, není jen tak. Aby se tento dezert povedl, je potřeba...

Denně hrst vlašáků a váš mozek, srdce i klouby zajásají. Zlepší i spánek

Ačkoli českou specialitou jsou vlašské ořechy asi tak jako vestfálský řízek, považujeme je za „naše“. Stejně tak se na...

Největší zlo? Rýže v pytlíku. Je to hnusné, říká šéfkuchař z MasterChefa

Premium Kdysi se v Praze na „čínu“ chodilo do Vodičkovy ulice, od konce roku 2017 se na pravou „asii“ chodí do restaurace Sia...

Co bolí nejvíc? Ani porod, ani kopanec do varlat. Lékaři sestavili žebříček

Bolí nejvíc porod, nebo když muže nakopnete do varlat? Ani jedno. Podle průzkumu britské Národní zdravotnické služby...

Zemřela Adalia Rose. Holčička, která předčasně stárla

Adalia Rose byla velkou bojovnicí. Podle lékařů měla zemřít kvůli progerii krátce po porodu. Dožila se ovšem patnácti...

Německá pošta startuje diesely. Elektrododávky v zimě nevyjedou kopec

Německá Deutsche Post DHL provozuje největší flotilu elektrických dodávek, které si navíc sama vyvinula. V horském...

Čtyři typy žen, které by chtěl mít každý muž po svém boku. Jste mezi nimi?

Možná právě vy si lámete hlavu nad tím, jak si zajistit přízeň stávající či budoucího partnera? V tomto směru záleží na...

Začínal se čtyřmi zaměstnanci, dnes jich má devadesát a prodává i do světa

Svou firmu založil navzdory již existující konkurenci. Po úspěšném startu začal s vlastní výrobou výtahů, později...