Čumbrkové opojení
Ingredience na 2 porce:
- Na „párky“ v těstíčku:
- 12 stonků lopuchu
- sůl
- 3 lžíce balzamikového nebo bezinkového octa
- 1 lžička mletého římského kmínu
- 4 plátky prorostlé slaniny
- vajíčko na potření
- 1 lžička semínek laskavce ohnutého na posypání
- Na miniquiche:
- 150 g stonků lopuchů
- 1 velká cibule
- 1 lžíce másla
- 1 lžička mletého římského kmínu
- sůl a mletý pepř
- květy křenu selského na ozdobení
- Na obojí:
- 450 g balení listového těsta
- hladká mouka na podsypání
Pracovní postup:
- Všechny stonky lopuchu zbavíme vláken, podobně jako se to dělá s rebarborou nebo fazolkami.
- Na párky v těstíčku vybereme 12 výstavních stonků lopuchu, které se budou dobře balit do listového těsta podobně jako kremrole, a srovnáme je na stejnou délku. (Odřezky potom použijeme na miniquiche.)
- Stonky povaříme v osolené vodě a dáme rychle zchladit do misky se studenou vodou případně s ledem.
- Z balzamikového nebo bezinkového octa, soli a římského kmínu uděláme marinádu a stonky v ní necháme minimálně 24 hodin.
- Z vyváleného listového těsta nakrájíme 4 plátky široké asi 2 cm a dlouhé asi 20 cm. Marinované lopuchy složíme do otýpek po třech, zavineme je do plátků slaniny a pak do proužků listového těsta. Potřeme vajíčkem a posypeme semínky laskavce ohnutého.
- Zbytek stonků z prvního receptu a ještě další celé použijeme na výrobu náplně do slaných koláčků: Cibuli nakrájíme na drobné kostičky a zpěníme na másle. Lopuchové stonky nakrájíme na malé kousky a přidáme k cibulce. Přikryjeme pokličkou a dusíme podle stáří rostliny 10–25 minut. Nakonec přidáme římský kmín, osolíme a opepříme.
- Z vyváleného listového těsta nakrájíme čtverečky. Na každý dáme asi lžíci náplně a lehce spojíme.
- „Párky“ i koláčky pečeme v troubě při 150 °C asi 20 minut.
Tipy: Do quichů se dá použít křídlatka japonská. Je ale trochu navinulá, takže by si místo cibulky lépe rozuměla se slaninou. Ke zdobení květy přistupujte kreativně a berte, co je. Hodí se česnáček lékařský, večernice vonná, měsíčnice roční.