S halloumi, uzenou makrelou i pohankou. Saláty podle populárních foodblogerek

Jsou svěží, lehké a plné živin – jarní saláty jsou ideálním pokrmem pro přivítání teplých dní. S příchodem tohoto ročního období začala sezona mladé zeleniny, bylinek a čerstvých ingrediencí, které dělají každý salát výjimečným. Představujeme vám recepty tří oblíbených foodblogerek, které se s námi podělily o své jarní tipy.
Část 1/3
Lucie Nováková

Zelený pohankový salát podle Lucie Novákové @buchtavtroube.cz

Lucie tvoří blog a instagramový profil Buchtavtroube.cz, kde má více než 60 tisíc sledujících. Na těchto platformách mimo jiné ukazuje, jak připravovat neobyčejná jídla z obyčejných surovin, jako jsou jáhly, pohanka, luštěniny či kořenová zelenina, na kterých si pochutná celá rodina. Je také autorkou Neobyčejné kuchařky a Neobyčejných snídaní.

„Vybrala jsem salát, který jsem vytvořila do své nové kuchařky, která bude vycházet až na podzim, takže jde o exkluzivní recept,“ prozradila nám Lucie a dodala: „Je pro mě symbolem bohatých a překvapivých chutí. Základ z pohanky a zelené zeleniny vypadá velmi obyčejně až nudně. Ale co dodává salátu obrovský šmrnc, to je právě opečené tofu a především dresink, který prostě musíte zkusit.“

Bowl s kuřecím masem v ořechové krustě

Jídlo, které si můžete upravit na míru chutím, zásobám v lednici i sezoně.

Ingredience
Kuřecí maso v ořechové krustě
* 100 g bílého jogurtu (3,5 % tuku v sušině)
* 2 lžíce olivového oleje
* 1–2 stroužky česneku
* sůl
* 320 g kuřecích nebo krůtích prsou
* 100 g Oříšků z pece (použila jsem příchuť med a chilli) @mix.it
* pečicí papír

Pečená zelenina
* 1 batáta o váze 500 g a 2–3 mrkve o celkové váze 300 g (váhy před očištěním)
* 2 lžíce olivového oleje
* sůl

Bowl
* 90 g bulguru (váha v suchém stavu)
* 90 g horské čočky (váha v suchém stavu)
* sůl
* 200 g cherry rajčat
* ½ okurky
* 50 g listových salátu
* 120 g cottage
* 40 g Oříšků z pece ~ med a chilli @mix.it

Hořčičný dresink
* šťáva z 1 citronu
* 3 lžíce olivového oleje
* 1 lžíce hrubozrnné hořčice
* 1 lžička medu
* sůl

Postup
Kuřecí maso v ořechové krustě
1. Začnu si předehřívat troubu na 200 °C (horní a spodní ohřev). Plech vyložím pečicím papírem.
2. V mělké misce rozmíchám jogurt s olivovým olejem, nasekaným česnekem a solí.
3. Maso nakrájím na kousky a vložím do jogurtové marinády. Dám stranou.
4. Oříšky přesypu do nožového mixéru a rozmixuju najemno. Přesypu je do hlubokého talíře.
5. Maso položím do rozmixovaných oříšků, obalím z obou stran. Pokládám je na polovinu plechu.
6. Na druhou polovinu dám nakrájenou zeleninu.
7. Peču asi 20 minut.

Pečená zelenina
1. Batátu a mrkve oloupu a nakrájím na menší kousky. Dám na druhou polovinu plechu.
2. Ochutím olivovým olejem a solí. Peču stejně dlouho jako maso.

Bowl
1. Bulgur a čočku propláchnu.
2. Dám do hrnce, osolím a zaliju dvojnásobkem vody a vařím 20 minut doměkka.
3. Pokrájím čerstvou zeleninu a připravím dresink - všechny suroviny promíchám.

Podávání
1. Do misek rozdělím uvařený bulgur s čočkou, pečenou i čerstvou zeleninu, cottage, zakápnu dresinkem a doprostřed položím kousky masa a zasypu oříšky.

Počet porcí | 4

Doba přípravy | 40 minut

Recept jsem připravila v milé spolupráci s Mixit. Neváhejte využít slevový kód BUCHTAVTROUBE na celý sortiment, a to včetně již zlevněných produktů. Kód lze také kombinovat s množstevní slevou.

25. března 2025 v 17:35, příspěvek archivován: 26. března 2025 v 13:28

Nejčtenější

Klasika, která po Velikonocích přijde vhod. Vyzkoušejte vaječnou pomazánku jinak

K Velikonocům se váže řada pokrmů, jedním z nich je i velikonoční pomazánka. Můžete hádat, co je její hlavní surovinou, a jaká je nejlepší.

Večeře do půl hodiny. Co vaří kuchařky a kuchaři známí ze sociálních sítí

Večeře nemusí být složitá, aby byla chutná. Poslední, co chcete, když se vrátíte domů po dlouhém dni, je strávit hodiny v kuchyni. Oslovili jsme čtyři oblíbené foodblogery a foodblogerky s...

Bílý, nebo zelený? Chřest je úžasná jarní delikatesa, která vám učaruje

Nekorunovaný král jarní zeleniny je v posledních letech českých kuchyních stále oblíbenější. Jeho příprava je jednoduchá a rychlá, navíc dodá vaší jarní tabuli eleganci a šmrnc. Sezona chřestu je v...

Nejen na chlebíčky: poradíme vám, co s vajíčky po Velikonocích

Velikonoce skončily a v misce vám zbyla vařená malovaná vajíčka? Nezapomeňte je správně uskladnit. Přinášíme inspiraci na jednoduché recepty, díky kterým se vajec na tvrdo zbavíte a ještě si skvěle...

Brownies cheesecake s cottage

Brownies cheesecake s cottage

Střední

75 min

Skvělý dezert plný tvarohu a malin.

Bílý, nebo zelený? Chřest je úžasná jarní delikatesa, která vám učaruje

Nekorunovaný král jarní zeleniny je v posledních letech českých kuchyních stále oblíbenější. Jeho příprava je jednoduchá a rychlá, navíc dodá vaší jarní tabuli eleganci a šmrnc. Sezona chřestu je v...

26. dubna 2025

Večeře do půl hodiny. Co vaří kuchařky a kuchaři známí ze sociálních sítí

Večeře nemusí být složitá, aby byla chutná. Poslední, co chcete, když se vrátíte domů po dlouhém dni, je strávit hodiny v kuchyni. Oslovili jsme čtyři oblíbené foodblogery a foodblogerky s...

25. dubna 2025

Vafle se špenátem a vejcem

Vafle se špenátem a vejcem

Střední

30 min

Připravte rodině luxusní slanou snídani.

Klasika, která po Velikonocích přijde vhod. Vyzkoušejte vaječnou pomazánku jinak

K Velikonocům se váže řada pokrmů, jedním z nich je i velikonoční pomazánka. Můžete hádat, co je její hlavní surovinou, a jaká je nejlepší.

22. dubna 2025

Vajíčková pomazánka s avokádem

Vajíčková pomazánka s avokádem

Lehké

15 min

Máte doma hodně vajec natvrdo z koledy? Připravte si tuto dokonalou pomazánku.

Nejen na chlebíčky: poradíme vám, co s vajíčky po Velikonocích

Velikonoce skončily a v misce vám zbyla vařená malovaná vajíčka? Nezapomeňte je správně uskladnit. Přinášíme inspiraci na jednoduché recepty, díky kterým se vajec na tvrdo zbavíte a ještě si skvěle...

20. dubna 2025

Velikonoční věnec

Velikonoční věnec

Střední

50 min

Krásně nadýchané pečivo se stane hvězdou Velikonoc.

Jehněčí hřbet s kroupami

Jehněčí hřbet s kroupami

Střední

60 min

Máte rádi jehněčí maso? Pokud ano, vyzkoušejte tento slavnostní recept.

Velikonoční mazanec desetkrát jinak: tradiční, bezlepkový i s čokoládou

Mazanec je neodmyslitelným symbolem Velikonoc. Přinášíme vám deset receptů, podle kterých si ho letos můžete upéct – od tradičního kynutého až po variantu s čokoládou nebo v italském stylu.

18. dubna 2025

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Velikonoční mrkvové cupcakes

Velikonoční mrkvové cupcakes

Střední

50 min

Oslavte Velikonoce ve velké parádě.

Jako od maminky i moderně: šest receptů na velikonočního beránka

Voňavý, vláčný a s mašlí kolem krku. Velikonoční beránek patří k nejsladším tradicím jara. Ať už ho pečete podle babiččina receptu, nebo zkoušíte moderní varianty, význam zůstává: je symbolem...

17. dubna 2025
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.