Jsou svěží, lehké a plné živin – jarní saláty jsou ideálním pokrmem pro přivítání teplých dní. S příchodem tohoto ročního období začala sezona mladé zeleniny, bylinek a čerstvých ingrediencí, které dělají každý salát výjimečným. Představujeme vám recepty tří oblíbených foodblogerek, které se s námi podělily o své jarní tipy.
Zelený pohankový salát podle Lucie Novákové @buchtavtroube.cz
Lucie tvoří blog a instagramový profil Buchtavtroube.cz, kde má více než 60 tisíc sledujících. Na těchto platformách mimo jiné ukazuje, jak připravovat neobyčejná jídla z obyčejných surovin, jako jsou jáhly, pohanka, luštěniny či kořenová zelenina, na kterých si pochutná celá rodina. Je také autorkou Neobyčejné kuchařky a Neobyčejných snídaní.
„Vybrala jsem salát, který jsem vytvořila do své nové kuchařky, která bude vycházet až na podzim, takže jde o exkluzivní recept,“ prozradila nám Lucie a dodala: „Je pro mě symbolem bohatých a překvapivých chutí. Základ z pohanky a zelené zeleniny vypadá velmi obyčejně až nudně. Ale co dodává salátu obrovský šmrnc, to je právě opečené tofu a především dresink, který prostě musíte zkusit.“
Jídlo, které si můžete upravit na míru chutím, zásobám v lednici i sezoně.
Ingredience Kuřecí maso v ořechové krustě * 100 g bílého jogurtu (3,5 % tuku v sušině) * 2 lžíce olivového oleje * 1–2 stroužky česneku * sůl * 320 g kuřecích nebo krůtích prsou * 100 g Oříšků z pece (použila jsem příchuť med a chilli) @mix.it * pečicí papír
Pečená zelenina * 1 batáta o váze 500 g a 2–3 mrkve o celkové váze 300 g (váhy před očištěním) * 2 lžíce olivového oleje * sůl
Bowl * 90 g bulguru (váha v suchém stavu) * 90 g horské čočky (váha v suchém stavu) * sůl * 200 g cherry rajčat * ½ okurky * 50 g listových salátu * 120 g cottage * 40 g Oříšků z pece ~ med a chilli @mix.it
Postup Kuřecí maso v ořechové krustě 1. Začnu si předehřívat troubu na 200 °C (horní a spodní ohřev). Plech vyložím pečicím papírem. 2. V mělké misce rozmíchám jogurt s olivovým olejem, nasekaným česnekem a solí. 3. Maso nakrájím na kousky a vložím do jogurtové marinády. Dám stranou. 4. Oříšky přesypu do nožového mixéru a rozmixuju najemno. Přesypu je do hlubokého talíře. 5. Maso položím do rozmixovaných oříšků, obalím z obou stran. Pokládám je na polovinu plechu. 6. Na druhou polovinu dám nakrájenou zeleninu. 7. Peču asi 20 minut.
Pečená zelenina 1. Batátu a mrkve oloupu a nakrájím na menší kousky. Dám na druhou polovinu plechu. 2. Ochutím olivovým olejem a solí. Peču stejně dlouho jako maso.
Bowl 1. Bulgur a čočku propláchnu. 2. Dám do hrnce, osolím a zaliju dvojnásobkem vody a vařím 20 minut doměkka. 3. Pokrájím čerstvou zeleninu a připravím dresink - všechny suroviny promíchám.
Podávání 1. Do misek rozdělím uvařený bulgur s čočkou, pečenou i čerstvou zeleninu, cottage, zakápnu dresinkem a doprostřed položím kousky masa a zasypu oříšky.
Počet porcí | 4
Doba přípravy | 40 minut
Recept jsem připravila v milé spolupráci s Mixit. Neváhejte využít slevový kód BUCHTAVTROUBE na celý sortiment, a to včetně již zlevněných produktů. Kód lze také kombinovat s množstevní slevou.
25. března 2025 v 17:35, příspěvek archivován: 26. března 2025 v 13:28
Večeře nemusí být složitá, aby byla chutná. Poslední, co chcete, když se vrátíte domů po dlouhém dni, je strávit hodiny v kuchyni. Oslovili jsme čtyři oblíbené foodblogery a foodblogerky s...
Nekorunovaný král jarní zeleniny je v posledních letech českých kuchyních stále oblíbenější. Jeho příprava je jednoduchá a rychlá, navíc dodá vaší jarní tabuli eleganci a šmrnc. Sezona chřestu je v...
Velikonoce skončily a v misce vám zbyla vařená malovaná vajíčka? Nezapomeňte je správně uskladnit. Přinášíme inspiraci na jednoduché recepty, díky kterým se vajec na tvrdo zbavíte a ještě si skvěle...
Nekorunovaný král jarní zeleniny je v posledních letech českých kuchyních stále oblíbenější. Jeho příprava je jednoduchá a rychlá, navíc dodá vaší jarní tabuli eleganci a šmrnc. Sezona chřestu je v...
Večeře nemusí být složitá, aby byla chutná. Poslední, co chcete, když se vrátíte domů po dlouhém dni, je strávit hodiny v kuchyni. Oslovili jsme čtyři oblíbené foodblogery a foodblogerky s...
Velikonoce skončily a v misce vám zbyla vařená malovaná vajíčka? Nezapomeňte je správně uskladnit. Přinášíme inspiraci na jednoduché recepty, díky kterým se vajec na tvrdo zbavíte a ještě si skvěle...
Mazanec je neodmyslitelným symbolem Velikonoc. Přinášíme vám deset receptů, podle kterých si ho letos můžete upéct – od tradičního kynutého až po variantu s čokoládou nebo v italském stylu.
Voňavý, vláčný a s mašlí kolem krku. Velikonoční beránek patří k nejsladším tradicím jara. Ať už ho pečete podle babiččina receptu, nebo zkoušíte moderní varianty, význam zůstává: je symbolem...