Co přineseme na Jarmark? Makové šneky, tvarohové šátečky i rösti

aktualizováno 
Už tradičně přispívají členky a spolupracovnice redakce OnaDnes.cz do kasičky Nadace Terezy Maxové dětem také prostřednictvím domácích dobrot, které přinesou na Jarmark a jež můžete za drobný příspěvek ochutnat na stánku nadace. Na co se můžete těšit tentokrát?

Šneky z majolkového těsta s mákem | foto: Profimedia.cz

Tvarohové šátečky s marmeládou

Petra Barochová, rubrika Zdraví

Ingredience:

Tvarohové šátečky s marmeládou
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 250 g másla, nebo hery
  • 300 g hladké mouky
  • rybízová marmeláda
  • moučkový cukr na obalení

Pracovní postup:

  1. Z tvarohu, másla a mouky vypracujeme hladké nelepivé těsto, které necháme v chladničce odpočinout alespoň hodinu.
  2. Poté ho vyválíme na pomoučněném vále na plát o tloušťce asi 0,5 cm. Skleničkou vykrájíme kolečka. Na každé naneseme lžičku marmelády, přehneme a dobře slepíme. 
  3. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C asi 20 minut.
  4. Ještě horké šátečky obalujeme v moučkovém cukru.

Šneky z majolkového těsta s mákem

Johana Křížková, rubrika Recepty

Ingredience:

Šneky z majolkového těsta s mákem
  • 250 ml mléka 
  • 42 g droždí
  • 4 lžíce krupicového cukru
  • 500 g hladké mouky
  • 2 žloutky
  • 200 g majonézy
  • rozšlehaný bílek na potření

Na náplň:

  • 1 hrnek čerstvě mletého máku
  • 3/4 hrnku mléka
  • 4 lžíce krupicového cukru
  • 2 lžíce povidel (nemusí být)
  • moučkový cukr

Pracovní postup:

  1. Nejdříve si připravíme náplň. Mléko a mák smícháme v kastrůlku a svaříme. Ve směsi necháme rozpustit cukr a vmícháme povidla. Můžeme přidat také lžíci rumu. Necháme vychladnout.
  2. V hrnku smícháme trochu vlažného mléka, rozdrobené droždí a dvě lžíce cukru. Na teplém místě necháme vzejít kvásek.
  3. Do mísy od robota odvážíme mouku, přidáme zbylý cukr a zbylé vlažné mléko, žloutky, majonézu a vzešlý kvásek. Vše řádně zpracujeme pomocí hnětacího háku na pružné těsto.
  4. Na pomoučněném vále z těsta vyválíme silnější obdélník, naneseme na něj vychladlou náplň a zarolujeme.
  5. Ostrým nožem krájíme šneky, klademe je s odstupy na plech vyložený pečicím papírem. Necháme je ještě asi deset minut kynout, pak potřeme rozšlehaným bílkem a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 20 až 30 minut. Šneky krásně vyběhnou a zezlátnou.
  6. Po vyjmutí z trouby je necháme vychladnout a před podáváním poprášíme moučkovým cukrem.


Bramborovo-mrkvové rösti s červenou řepou

Bára Nováková, administrátorka sociálních sítí OnaDnes.cz

Ingredience:

Bramborovo-mrkvové rösti s červenou řepou
  • 4 brambory
  • 1 mrkev
  • 1/2 větší řepy
  • špetka soli
  • 1 stroužek česneku
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 1 velké vejce
  • 3 lžíce polohrubé mouky
  • olej na smažení

Pracovní postup:

  1. Brambory oloupeme a nastrouháme nahrubo. Mrkev a řepu také zbavíme slupky a nastrouháme pro změnu na jemném struhadle. Česnek očistíme a prolisujeme nebo utřeme.
  2. V misce smícháme nastrouhanou zeleninu, česnek, sůl, koření, vejce a mouku. Když je směs příliš řídká, můžeme přidat trochu mouky.
  3. Na rozpáleném oleji smažíme dozlatova malé placičky a ihned je odkládáme na talíř vyložený papírovými kuchyňskými utěrkami, které odsají přebytečnou mastnotu.
  4. Před podáváním podélně napíchneme na špejli.

Tyto a další dobroty můžete už zítra - v sobotu 30. září - ochutnat na stánku Nadace Terezy Maxové dětem na Jarmarku OnaDnes.cz, který se koná tentokrát v Křižíkových pavilonech na Výstavišti v pražských Holešovicích od 9 do 17 hodin. 

Více o akci si můžete přečíst zde.

Autor:

Nejčtenější

Zemřela královna sushi Bára Rektorová, podlehla rakovině

Bára Rektorová

Zakladatelka firmy na sushi a maminka dvou synů Bára Rektorová zemřela 11. srpna v kruhu svých nejbližších, jak na...

Andrea Černá: Jako kůl v plotě nežiju, ale pět dětí už porodit nestihnu

Andrea Černá

Přestože Andrea Černá ztvárnila desítky náročných divadelních rolí, pro národ zůstává hlavně Eliškou ze známého filmu...

Trend bio škodí, říká první dáma českého zemědělství Monika Nebeská

Monika Nebeská

Kdysi jako nezkušená městská holka, která se sama starala o malé dítě, vstoupila mezi ostřílené zemědělce, aby udělala...

Na Pacifické hřebenovce jsem věčně hladověla, vzpomíná Lucie Kutrová

Lucie Kutrová

Do dvaceti se kromě školy zajímala jen o módu a večírky. Neuběhla ani kilometr a nechápala, proč lidé chodí třeba na...

Tři potraviny, kterých se v létě můžete bezstarostně přejídat

Některé potraviny se mohou na vašem letním jídelníčku objevovat často,...

Léto velkému přejídání nepřeje. Obepnuté šaty i tílka okamžitě prozradí každý faldík na břiše, krátké sukně a kraťasy...

Další z rubriky

RECEPT DNE: Salát s pečenou dýní, sýrem feta a brusinkami

Salát s pečenou dýní, sýrem feta a brusinkami

Dýně je zdravá a navíc skvěle chutná. Zkuste si z ní připravit lahodný salát se sýrem feta a brusinkami.

RECEPT DNE: Hummus s červenou řepou a avokádem

Hummus s červenou řepou a avokádem

Hummus je nejen zdravý, ale také si na něm skvěle pochutnáte. V kombinaci s červenou řepou a avokádem budete mít...

RECEPT DNE: Domácí čokoládová pomazánka

Domácí čokoládová pomazánka

Pro milovníky sladkých snídaní a svačinek přinášíme recept na zdravější čokoládovou pomazánku.

OVĚŘENO: Mozek miminka ovlivní těhotenství a první hodina po porodu
OVĚŘENO: Mozek miminka ovlivní těhotenství a první hodina po porodu

Podle lékařky Markéty Kellner, která zkoumá lidský mozek, jsou těhotenství a první okamžiky po porodu zásadními v jeho fungování do budoucna. Co ovlivňují a jak?

Najdete na iDNES.cz