Jablečný koláč s drobenkou podle Dity P.
Ingredience:
- 200 ml zakysané smetany
- 85 g krupicového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 2 vejce
- 5 lžic rozpuštěného másla
- 180 g polohrubé mouky
- 1/2 prášku do pečiva
- cca 1 kg jablek
Na drobenku a ozdobu:
- 80 g polohrubé, nebo hrubé mouky
- 50 g moučkového cukru
- 50 g másla
- 1/2 lžičky skořice
- lupínky mandlí
Pracovní postup:
- Plech vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
- V míse promícháme smetanu s cukry, vejci a máslem. Do mouky vmícháme půl prášku do pečiva a přidáme k předchozí směsi.
- Těsto nalijeme na plech, poklademe oloupanými a nastrouhanými jablky a posypeme drobenkou.
- Pečeme dozlatova v předehřáté troubě na 180 °C.
Tip: Vyzkoušejte ho i s jiným ovocem, třeba s mraženým nebo kompotovaným. Mražené ovoce raději obalte v hrubé mouce, aby trochu nasála vodu, kompotované (třeba meruňky) je potřeba nechat řádně okapat.