Jako od maminky i moderně: šest receptů na velikonočního beránka

  6:00
Voňavý, vláčný a s mašlí kolem krku. Velikonoční beránek patří k nejsladším tradicím jara. Ať už ho pečete podle babiččina receptu, nebo zkoušíte moderní varianty, význam zůstává: je symbolem čistoty, naděje a nového začátku.
Velikonoční beránek

Velikonoční beránek | foto: Kulinární studio MAFRA

Bez beránka nejsou Velikonoce. Ať už dáváte přednost klasickému receptu po babičce, nebo rádi experimentujete s novými chutěmi, tvarohovým těstem, bezlepkovou moukou nebo čokoládovou polevou, symbolika zůstává stejná. Beránek připomíná nevinnost, obětavost a duchovní očistu.

V křesťanské tradici představuje samotného Ježíše Krista – „Beránka Božího“, jehož oběť přinesla spásu světu. Podle starých zvyků se beránek pekl na Bílou sobotu, aby se v neděli ráno stal slavnostní součástí velikonoční snídaně. Dnes si ho mnozí dopřávají už od Zeleného čtvrtka – zkrátka podle toho, jak to doma voní, chutná a vychází čas.

7 receptů na velikonočního beránka

Vybírejte podle toho, co máte doma a na co máte chuť. Můžete vyzkoušet například:

Tvarohového beránka

Beránek z tvarohového těsta je vděčnou klasikou, kterou zvládne každý. Pečení vám navíc nezabere mnoho času.

Šlehačkového beránka

Pokud chcete, aby byl váš beránek opravdu nadýchaný, můžete zkusit recept, který místo tvarohu spoléhá na šlehačku.

Bezlepkového beránka

Velikonoce bez beránka nehrozí ani lidem s bezlepkovou dietou.

Mramorového beránka

Pokud se chcete o Velikonocích blýsknout, zkuste připravit mramorového beránka z těsta ochuceného dvěma způsoby.

Kokosového beránka

Chcete-li zaujmout i nezvyklou chutí, můžete si letos připravit beránka s kokosovou příchutí.

Sněhobílého beránka

Beránka nemusíte oželet, ani když nemáte doma formu. V takovém případě si můžete sněhobílého beránka vyrobit z bílkových pusinek.

Podívejte se i na další tipy a inspiraci, jakého beránka letos připravit.

Nebojte se experimentovat. Místo klasické mouky vyzkoušejte třeba špaldovou, pohankovou, kokosovou nebo mandlovou. Pro extra vláčnost a chuť přidejte do těsta nastrouhanou mrkev, jablko, dýni nebo rozmačkaný banán.

Víte, co jedí na Velikonoce v Itálii, Mexiku nebo ve Francii? To zjistíte v gastronomickém kvízu.

Jak ozdobit beránka?

Možností, jak velikonočního beránka dotvořit, je nespočet. Vyrobte si třeba vlastní čokoládovou polevu. Někdo si vystačí s pocukrováním a mašlí, jiný přidá lentilky, rozinky, kokos nebo barevnou posypku. Fantazii se meze nekladou – a nejlepší nápady většinou přicházejí od dětí. Zapojte je do zdobení, budou nadšené.

Bezlepkový velikonoční beránek

Velikonoční pověra: „Aby vás nepokakal beránek“

Na Velikonoce se podle tradice vše čistilo a světilo – domy, předměty i jídlo. Do kostela se chodilo v tom nejlepším, často novém oblečení. Dívky měly mít na sobě něco bílého, jako symbol čistoty. Odtud pochází i pověra, že žena má na Velikonoční pondělí dostat něco nového – jinak ji „pokaká beránek“.

Proč se peče velikonoční beránek

Beránek byl odedávna vnímán jako symbol čistoty, nevinnosti a pokory. I proto měl ve starověkých kulturách i náboženských obřadech své nezastupitelné místo – často byl vnímán jako ideální obětní zvíře.

Podle židovské tradice přinášeli Izraelité beránka jako oběť na památku vysvobození z egyptského otroctví. V křesťanském světě se s tímto symbolem setkáváme znovu – Ježíš Kristus je v Bibli označován jako „beránek Boží“, jehož oběť přinesla spásu lidstvu.

Vyzkoušejte si své znalosti v obrazovém velikonočním kvízu.

Kdy se beránek peče? A kdy se jí?

V minulosti se beránek pekl na Bílou sobotu. Byl tak připraven na nedělní Boží hod velikonoční, kdy se podle tradice nemá péct ani vykonávat žádné domácí práce. Věřící v tento den spěchali brzy ráno do kostela, kde se při mši světily tradiční velikonoční pokrmy. V současné době si však beránka mnozí připravují už ve čtvrtek nebo pátek, aby si víkend užili v klidu a beze spěchu.

Nejčtenější

Jak se rodily slavné recepty? Často vznikly omylem či z nešikovnosti kuchaře

Za světově proslulými pokrmy většinou stojí spousty práce, dlouhého experimentování a ladění receptury. Ovšem mnohé vznikly naprostou náhodou, píše sobotní příloha Víkend DNES.

Světový den koktejlů netradičně. Tyhle nealko nápoje si zamilujete

S jarními paprsky to venku začíná vonět po grilování, setkávání a oslavách. A co by to bylo za sešlost, kdybychom nepodávali něco zajímavého k pití.

S jahodami, medem nebo třeba uzeným lososem. Vafle vám budou vždycky chutnat

Můžete si je připravit k snídani, obědu i večeři, ale stejně tak mohou být parádním dezertem nebo svačinou. Vafle jsou fajnovější než palačinky či lívance, navíc se dají připravit jak nasladko se...

Tiramisu s citronem

Tiramisu s citronem

Střední

60 min

Nechte se svést ke sladkému hříchu tímto šťavnatým dezertem.

Avokádový chlebík s mozzarellou

Avokádový chlebík s mozzarellou

Lehké

20 min

Skvělá a zdravá svačina s avokádem.

S jahodami, medem nebo třeba uzeným lososem. Vafle vám budou vždycky chutnat

Můžete si je připravit k snídani, obědu i večeři, ale stejně tak mohou být parádním dezertem nebo svačinou. Vafle jsou fajnovější než palačinky či lívance, navíc se dají připravit jak nasladko se...

15. května 2025

Kefírové vafle s ovocem

Kefírové vafle s ovocem

Lehké

25 min

Připravte si k snídani nebo jako dezert fantastické voňavé vafle. Když na jejich přípravu využijete...

Bylinková krémová polévka

Bylinková krémová polévka

Střední

50 min

Víte, jak je snadné připravit z čerstvých bylinek výbornou polévku? Spolu se zastřeným vejcem...

Světový den koktejlů netradičně. Tyhle nealko nápoje si zamilujete

S jarními paprsky to venku začíná vonět po grilování, setkávání a oslavách. A co by to bylo za sešlost, kdybychom nepodávali něco zajímavého k pití.

13. května 2025

Brambory plněné bylinkovou omáčkou

Brambory plněné bylinkovou omáčkou

Střední

40 min

Nemáte nápady na večeři? Vyzkoušejte pečené brambory podle našeho receptu.

Tiramisu s citronem

Tiramisu s citronem

Střední

60 min

Nechte se svést ke sladkému hříchu tímto šťavnatým dezertem.

Jak se rodily slavné recepty? Často vznikly omylem či z nešikovnosti kuchaře

Za světově proslulými pokrmy většinou stojí spousty práce, dlouhého experimentování a ladění receptury. Ovšem mnohé vznikly naprostou náhodou, píše sobotní příloha Víkend DNES.

10. května 2025

Kuřecí stripsy v cornflakes a celerové pyré

Kuřecí stripsy v cornflakes a celerové pyré

Střední

60 min

Udělejte dětem radost domácími stripsy.

Pistáciový chlebíček

Pistáciový chlebíček

Střední

90 min

Nejen barevná kombinace, ale i chuť je neodolatelná.

Kremeš, věnečky i perníkové řezy. Tradiční zákusky podle známých foodblogerů

Klasické zákusky mají na našich stolech stále své pevné místo. Díky foodblogerům, kteří přinášejí na své sociální sítě a weby osvědčené recepty, navíc získávají novou popularitu. Pokud milujete...

8. května 2025

Křupavá focaccia se žampiony a sýrem

Křupavá focaccia se žampiony a sýrem

Lehké

25 min

Italská specialita, kterou lze naplnit na mnoho způsobů.

Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.