Chipsy, kukuřičné lupínky, fondue, nanuky, sushi… Tato jídla a pochutiny jsou dlouhá desetiletí a někdy i staletí populární napříč světem. Dáváme si je k snídani, k obědu i k večeři, hřešíme s nimi při sledování seriálů.
Často vypadají jako pokrmy, které jejich tvůrce stály spoustu přemýšlení, zkušeností i námahy. Ve skutečnosti mnohdy vznikly úplnou náhodou, ve spěchu nebo v důsledku špatné paměti, za některé vděčíme nešikovnosti či rozčilení kuchařů. Mnohé receptury jsou důsledkem chudoby a nedostatku.
Býčí žlázy, jehněčí střeva i telecí slezina. Poznejte skryté chutě světa![]() |
V dobách nouze, kdy lidé neměli peníze, nebo chyběly hlavní suroviny, přišly na řadu improvizace a pořádná dávka kreativity. V krizi ve 30. letech minulého století tak vznikla třeba sekaná – drahé maso lidé rozemleli, nastavili levnou strouhankou, přidali vejce s kořením, upekli a nový pokrm byl na světě.
Po druhé světové válce zase jeden šikovný italský cukrář nahradil drahé kakao a čokoládu oříšky a vytvořil legendární Nutellu. Z bídy vzešlo i tradiční romské jídlo goja. Chudí lidé použili vepřová střeva ze zabijaček, místo masa je naplnili bramborákovým těstem a pak už je jen zapekli.
Jak se zrodila další fenomenální jídla?