Jak se rodily slavné recepty? Často vznikly omylem či z nešikovnosti kuchaře

Autor:
Za světově proslulými pokrmy většinou stojí spousty práce, dlouhého experimentování a ladění receptury. Ovšem mnohé vznikly naprostou náhodou, píše sobotní příloha Víkend DNES.
Část 1/7
Ilustrační snímek

Chipsy, kukuřičné lupínky, fondue, nanuky, sushi… Tato jídla a pochutiny jsou dlouhá desetiletí a někdy i staletí populární napříč světem. Dáváme si je k snídani, k obědu i k večeři, hřešíme s nimi při sledování seriálů.

Často vypadají jako pokrmy, které jejich tvůrce stály spoustu přemýšlení, zkušeností i námahy. Ve skutečnosti mnohdy vznikly úplnou náhodou, ve spěchu nebo v důsledku špatné paměti, za některé vděčíme nešikovnosti či rozčilení kuchařů. Mnohé receptury jsou důsledkem chudoby a nedostatku.

Býčí žlázy, jehněčí střeva i telecí slezina. Poznejte skryté chutě světa

V dobách nouze, kdy lidé neměli peníze, nebo chyběly hlavní suroviny, přišly na řadu improvizace a pořádná dávka kreativity. V krizi ve 30. letech minulého století tak vznikla třeba sekaná – drahé maso lidé rozemleli, nastavili levnou strouhankou, přidali vejce s kořením, upekli a nový pokrm byl na světě.

Po druhé světové válce zase jeden šikovný italský cukrář nahradil drahé kakao a čokoládu oříšky a vytvořil legendární Nutellu. Z bídy vzešlo i tradiční romské jídlo goja. Chudí lidé použili vepřová střeva ze zabijaček, místo masa je naplnili bramborákovým těstem a pak už je jen zapekli.

Jak se zrodila další fenomenální jídla?

Nejčtenější

Jahody si notují s maracujou i tvarohem. Sladká inspirace od foodblogerů

Jsou šťavnaté, voňavé a neodmyslitelně spojené s teplými dny. Ať už jíme jahody jen tak, čerstvě utržené, nebo je přidáváme do dezertů, koktejlů či sladkých jídel, podtrhnou chuť a promění každé...

S jahodami, medem nebo třeba uzeným lososem. Vafle vám budou vždycky chutnat

Můžete si je připravit k snídani, obědu i večeři, ale stejně tak mohou být parádním dezertem nebo svačinou. Vafle jsou fajnovější než palačinky či lívance, navíc se dají připravit jak nasladko se...

Kremrole

Kremrole

Střední

70 min

Máte chuť na sladké? Připravte si křehké kremrole.

Jarní bramborový salát s mladým chřestem

Jarní bramborový salát s chřestem

Lehké

50 min

Tento lahodný jarní salát si určitě zamilujete.

Avokádový chlebík s mozzarellou

Avokádový chlebík s mozzarellou

Lehké

20 min

Skvělá a zdravá svačina s avokádem.

Ledový čaj se zázvorem

Ledový čaj se zázvorem a malinový čaj

Lehké

10 min

Oslavte Mezinárodní den čaje s grácií. Osvěžující čaj se hodí nejen v horkých letních dnech.

Barevné obložené ciabatty

Barevné obložené ciabatty

Lehké

45 min

Povzneste obložené chleby na vyšší level.

Americké brownies s medem

Americké brownies s medem

Lehké

45 min

Už jste někdy pekli brownies z pekanové mouky? Vyzkoušejte náš recept.

Jarní bramborový salát s mladým chřestem

Jarní bramborový salát s chřestem

Lehké

50 min

Tento lahodný jarní salát si určitě zamilujete.

Jahody si notují s maracujou i tvarohem. Sladká inspirace od foodblogerů

Jsou šťavnaté, voňavé a neodmyslitelně spojené s teplými dny. Ať už jíme jahody jen tak, čerstvě utržené, nebo je přidáváme do dezertů, koktejlů či sladkých jídel, podtrhnou chuť a promění každé...

17. května 2025

Kremrole

Kremrole

Střední

70 min

Máte chuť na sladké? Připravte si křehké kremrole.

Avokádový chlebík s mozzarellou

Avokádový chlebík s mozzarellou

Lehké

20 min

Skvělá a zdravá svačina s avokádem.

S jahodami, medem nebo třeba uzeným lososem. Vafle vám budou vždycky chutnat

Můžete si je připravit k snídani, obědu i večeři, ale stejně tak mohou být parádním dezertem nebo svačinou. Vafle jsou fajnovější než palačinky či lívance, navíc se dají připravit jak nasladko se...

15. května 2025

Kefírové vafle s ovocem

Kefírové vafle s ovocem

Lehké

25 min

Připravte si k snídani nebo jako dezert fantastické voňavé vafle. Když na jejich přípravu využijete...

Bylinková krémová polévka

Bylinková krémová polévka

Střední

50 min

Víte, jak je snadné připravit z čerstvých bylinek výbornou polévku? Spolu se zastřeným vejcem...

Světový den koktejlů netradičně. Tyhle nealko nápoje si zamilujete

S jarními paprsky to venku začíná vonět po grilování, setkávání a oslavách. A co by to bylo za sešlost, kdybychom nepodávali něco zajímavého k pití.

13. května 2025

Brambory plněné bylinkovou omáčkou

Brambory plněné bylinkovou omáčkou

Střední

40 min

Nemáte nápady na večeři? Vyzkoušejte pečené brambory podle našeho receptu.

Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.