Středa 19. ledna 2022, svátek má Doubravka
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 19. ledna 2022 Doubravka

Jak se ochutnává čokoláda? Pomalu a s rozkoší

  3:14
Jsou lidé, kteří schroupou tabulku čokolády na posezení. A jsou tací, kterým stačí jeden čtvereček hořkosladké dobroty k tomu, aby se vznesli do nebeských výšin a zapomněli na běžná trápení. Jedno mají ale čokoholici společné. Milují čokoládu. Patříte k nim také? A víte, jak poznat tu nejlepší?

Degustace kvalitní čokolády - hořkomléčná čokoláda Bonnat (65 %) | foto: Dalibor PuchtaiDNES.cz

Jen pár kroků od naší redakce se nachází ráj. Alespoň pro ty, kteří milují sladce hříšnou chuť čokolády a romantickou atmosféru cukráren, kam chodívaly naše babičky, a taky pro ty, kteří kašlou na diety. Proto jsme nemohly odmítnout pozvání na ochutnávku těch nejlepších čokolád světa, na kterou nás pozvala majitelka Čokoládové cukrárny Klára Frycová.

Hladký lom a lesk jako blesk

Sedíme, ani nedutáme. Mlsně pokukujeme po malých talířcích s nalámanými kousky čokolády, které si pro nás Klára Frycová přichystala. Nejradši bychom se ně vrhly a nacpaly si plné pusy, ale dozvídáme se, že degustace čokolády vyžaduje rozvahu a pomalý přístup, tak se krotíme.

Degustace kvalitní čokolády

"Čokoládu ochutnáváme všemi smysly. Tu kvalitní pak poznáme podle toho, že když ji zlomíme v prstech, je lom hladký a ostrý, nic se nedrobí ani nepatlá," vysvětluje Klára Frycová. Čokoláda by měla být lesklá, vonět kakaem a také by se nám neměla hned začít rozpouštět v ruce. Ochutnáváme ji pomalu, necháváme ji zvolna rozpouštět v ústech a vychutnáváme si ji. Každé sousto zapíjíme vodou.

Hořká čokoláda by měla obsahovat minimálně 35 % kakaa, mléčná 25 %. To, že je kvalitní, pak mimo jiné poznáte podle toho, že vás mléčná čokoláda nedráždí v ústech, hořká nepříjemně neškrábe v krku a na patře neulpívá tuk. Nejvzácnější jsou pak čokolády tzv. single origin, neboť jsou vyrobeny z bobů pocházejících z jedné země, nebo plantážní, vyrobené z bobů z jedné plantáže.

Degustace kvalitní čokolády - mléčná čokoláda M. Cluizel Grand Lait

Božská kombinace

Začínáme s mléčnou čokoládou Jivara francouzské rodinné firmy Valrhona, která obsahuje 40 % kakaových bobů a pouze skutečné kakaové máslo, nikoli rostlinný tuk. Pomalu ji rozpouštíme na jazyku a blaženě přivíráme oči. Chutná výborně. Další přichází na řadu mléčná čokoláda M. Cluizel s lákavým označením Grand Lait, která se pro většinu z nás stává okamžitým favoritem.

Je jemná, hebká a čokoládová chuť se v ní prolíná s jemnou chutí kondenzovaného mléka v rafinované symfonii. Není divu, že získala mnoho světových ocenění. Chuťové buňky jsou v transu a poslední mléčnou čokoládu Melisa firmy F. Pralus přijímají ochotně, ale s mnohem menším nadšením. I přesto, že je vyrobena z kakaových bobů Criollo, které jsou podle odborníků nejlepší na světě.

Degustace kvalitní čokolády - hořká čokoláda Bonnat Ceylan (75 %)

Hořká, sladká, vášnivá...

Pak přicházejí na řadu čtyři zástupci takzvaných hořkých čokolád. O sladkou chuť ovšem připraveny nebudeme. Kvalitní čokoláda sice není ničím dochucovaná ani aromatizovaná, ale oblast, ze které boby pocházejí, v nich zanechává nezaměnitelný otisk. Můžete v ní cítit chuť květin, medu, karamelu, zemitých tónů, hub, mechu nebo třeba rybízu.

Jako první ochutnáváme hořkou čokoládu Bonnat Ceylan (75 %), která má překvapivě kořenitou chuť s nádechem exotických dřevin a kouře, některé z nás ke konci cítí na jazyku chuť citrusů.

Pak přicházejí dva zástupci malé francouzské čokoládovny M. Cluzeil. Mangaro Noir je vyrobena z madagaskarských bobů a má na svém kontě mnoho cen, třeba z pařížského Salon du Chocolat. Na začátku chutná trochu po karamelu, aby se ke konci dostaly ke slovu jemné ovocné tóny.

Rozporuplné reakce pak vyvolává Maralumi Noir z bobů Trinitario sklizených na plantážích v Papui – Nové Guinei. Zpočátku cítíme nezralé banány a ke konci je tato čokoláda výrazně sladkokyselá s náznakem rybízové chuti. Některým z nás vyloženě chutná, jiné (zejména příznivkyně mléčného zázraku Grand Lait z počátku ochutnávky) se kysele ošklíbají... A o tom to právě je. Co člověk, to jiné chuťové preference, co čokoláda, to jiný zážitek. Byla by nuda, kdyby všem chutnaly ty samé.

Posledním zástupcem hořkých čokolád, které si pro nás paní Frycová přichystala, je Amadei, čokoláda z malé toskánské čokoládovny se 70 % kakaových bobů z Madagaskaru. Je hodně zemitá, s lehkým nádechem citrusů a ořechů, ale žádné zvláštní emoce v nás nevzbuzuje.

Třešničkou na dortu je pak hořkomléčná čokoláda Bonnat (65 %), kterou Klára Frycová pokládá za svou favoritku. Je jemná, trochu s nádechem vanilky a karamelu. Chutná opět zejména těm z nás, jež našly zalíbení v mléčné čokoládě Grand Lait.

Degustace kvalitní čokolády - drcené kakaové boby jako delikatesa

Zpátky do reality

Ochutnávka je u konce a zatímco si vychutnáváme sladký pocit v ústech a hormon štěstí se rozlévá tělem, od majitelky cukrárny se dozvídáme, že výsledná chuť čokolády nezáleží jen na tom, z jakých bobů je vyrobena, ale určující je také délka a intenzita fermentace a sušení bobů nebo výběr cukru, který může být jak řepný, tak třtinový.

Opouštíme voňavý čokoládový svět a vracíme se do reality. Kráčíme rušnou ulicí zpět do redakce a spolu s okouzlujícím chuťovým zážitkem si odnášíme i přesvědčení, že na sobě už nikdy nebudeme šetřit. Co na tom, že opravdu kvalitní tabulka čokolády stojí přes 130 korun? Vždyť k absolutnímu pocitu blaha stačí jen jeden malý čtvereček... Nebo radši dva?

  • Nejčtenější

Co bolí nejvíc? Ani porod, ani kopanec do varlat. Lékaři sestavili žebříček

Bolí nejvíc porod, nebo když muže nakopnete do varlat? Ani jedno. Podle průzkumu britské Národní zdravotnické služby...

Zemřela Adalia Rose. Holčička, která předčasně stárla

Adalia Rose byla velkou bojovnicí. Podle lékařů měla zemřít kvůli progerii krátce po porodu. Dožila se ovšem patnácti...

Čtyři typy žen, které by chtěl mít každý muž po svém boku. Jste mezi nimi?

Možná právě vy si lámete hlavu nad tím, jak si zajistit přízeň stávající či budoucího partnera? V tomto směru záleží na...

Lenka zhubla 52 kilogramů. Člověka musí jeho životní styl bavit, říká dnes

Lenku Gasnárkovou kdysi považovali za matku jejího o dva roky mladšího bratra. Dnes by se to už ale nestalo. Přivítala...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Manželka mi nechybí, jen mému tělu se v noci stýskalo, řekl manžel z Výměny

V nové Výměně se tentokrát sešly úplně odlišné osobnosti. Rázná Blanka je zvyklá být už od pěti od rána v pracovním...

Velký test samotestů na covid: lépe fungují výtěrové, některé neodhalí nic

Premium Ještě před dvěma lety znamenaly dvě čárky na testu, že se budou chystat křtiny, delta byly americké aerolinky, gama...

Nečekaný příbuzenský vztah. Vévodkyně Kate a Meghan pojí krev Přemyslovců

Premium Učebnice mluví jasně. Přemyslovci vymřeli po meči v roce 1306, kdy byl mladičký král Václav III. zákeřně zavražděn...

Češi investují do kryptoměn ve velkém. Stát řeší, jak je přinutit přiznat zisky

Premium Ještě nedávno byly virtuální měny jako bitcoin investicí především pro lidi, kteří chtěli experimentovat a nebáli se...

  • Další z rubriky

Na bramborový salát neexistuje jednotný recept. Vyberte si podle chuti

Nastal čas pustit se pomalu do přípravy bramborového salátu. Když si uvaříte brambory ještě dnes, do rána vychladnou, a...

Zázrak zvaný zelí. Povzbudí imunitu, pomáhá hubnout a navíc skvěle chutná

Je levné, zdravé a vydrží dlouho čerstvé, a tak ho můžete mít stále po ruce. Je to studnice zdraví, obsahuje spoustu...

Fenykl, to je svěží zdravá chuť v zimní kuchyni. Receptů máme spoustu

Pro mnohé z nás tak trochu neznámý, ale úžasný fenykl patří mezi zeleninu, která se dá zužitkovat a spotřebovat celá:...

Denně hrst vlašáků a váš mozek, srdce i klouby zajásají. Zlepší i spánek

Ačkoli českou specialitou jsou vlašské ořechy asi tak jako vestfálský řízek, považujeme je za „naše“. Stejně tak se na...

Co bolí nejvíc? Ani porod, ani kopanec do varlat. Lékaři sestavili žebříček

Bolí nejvíc porod, nebo když muže nakopnete do varlat? Ani jedno. Podle průzkumu britské Národní zdravotnické služby...

Zemřela Adalia Rose. Holčička, která předčasně stárla

Adalia Rose byla velkou bojovnicí. Podle lékařů měla zemřít kvůli progerii krátce po porodu. Dožila se ovšem patnácti...

Německá pošta startuje diesely. Elektrododávky v zimě nevyjedou kopec

Německá Deutsche Post DHL provozuje největší flotilu elektrických dodávek, které si navíc sama vyvinula. V horském...

Čtyři typy žen, které by chtěl mít každý muž po svém boku. Jste mezi nimi?

Možná právě vy si lámete hlavu nad tím, jak si zajistit přízeň stávající či budoucího partnera? V tomto směru záleží na...

Začínal se čtyřmi zaměstnanci, dnes jich má devadesát a prodává i do světa

Svou firmu založil navzdory již existující konkurenci. Po úspěšném startu začal s vlastní výrobou výtahů, později...