Není hovězí jako kuřecí
Masa se tato problematika týká nejvíc. A zdaleka největší negativní dopad má maso hovězí. Analýza Světového institutu pro výzkum zdrojů ukázala, že kdyby průměrný Američan vyměnil pouhou třetinu hovězího, které sní, za vepřové, kuřecí nebo za luštěniny, jeho emise spojené s jídlem by se snížily o třináct procent.
Proč je zrovna hovězí maso nejhorší? Zejména krávy, ale třeba i ovce, mají v žaludku bakterie, které při trávení tvoří metan. Ten se vylučuje a ve velkém množství přispívá k takzvanému skleníkovému efektu. Celkově je navíc chov velkého dobytka náročný kvůli pěstování a zpracování krmiva.
Na druhou stranu dobytek spořádá spoustu zemědělských zbytků, které lidé nejedí. Jeho exkrementy se zase dají přeměnit na hnojiva. Mnoho farem navíc už dává přednost tomu, aby krávy jedly přímo trávu z pastvin. Navíc je chovají na půdě, která by se k ničemu jinému ani využít nedala. Horší je to třeba v Bolívii nebo Brazílii – obě země patří mezi největší světové exportéry hovězího a v obou už lidé kvůli chovu spálili miliony akrů deštného pralesa.
Nic o tom, z jakých podmínek vaše hovězí pochází, se bohužel na etiketách nepíše. Pokud tedy chcete k výběru přistupovat opravdu eticky, nezbývá vám než pátrat. Popřípadě hovězí v jídelníčku aspoň zčásti vyměnit za ekologicky šetrnější vepřové či drůbeží. Pokud možno z malých farem, velkochovy mají pořád relativně velkou spotřebu vody a energie, navíc často čelí kritice ochránců zvířat.
Úplně nejvhodnější by pak bylo osobní spotřebu masa omezit. Americký lékařský časopis The Lancet nedávno vydal zprávu o tom, že miliony lidí po celém světě jedí mnohem více masa, než by zdravý jídelníček vyžadoval. Nepřekvapivě to platí hlavně pro Spojené státy, Austrálii a Evropu.
Jak je to s rybami? Přečtěte si na další stránce.