Pondělí 27. března 2023, svátek má Dita
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pondělí 27. března 2023 Dita

Jak chutná a voní asijská kuchyně? Máme pro vás manuál

  0:06
Japonsko a sushi, Thajsko a nudle, Indie a rýže. Skoro ke každé zemi si představíte něco typického pro její kuchyni. Asijská kuchyně však není jen o nudlích a rýži. Přinášíme několik rad, jak se v asijské kuchyni vyznat a nejlépe si ji vychutnat.
Polévka pho bo

Polévka pho bo | foto: Smart Press

Mají hodně společného, přesto je každá něčím výjimečná. Jednotlivé asijské oblasti se od sebe liší typickými způsoby přípravy i obvyklými ingrediencemi.

Báječné polévky

Zapomeňte na nudlovky za šest korun. Tohle je pravá Asie!

Pho: Vietnamská polévka plná nudlí, často s plátky masa (nejčastěji hovězího) a spoustou bylinek. Vývar je silný a táhne se několik hodin.

Tom Kha Gai: Tradiční thajská polévka, ze které voní koriandr, kokosové mléko, jarní cibulka, galangal, citronová tráva, limetové listy a kuře. Oblíbená pro svou pikantnost a krémovou konzistenci.

Miso: Pochutnávají si na ní v Japonsku. Má řadu variací, ale základ je vždy stejný: pasta miso a řasa wakame. Verze s houbami patří k nejoblíbenějším.

Podle šéfkuchaře Jiřího Štifta, který vládne pražské restauraci Spices, jsou rozdíly dány podnebím, kulturou, dostupností lokálních surovin a jejich zpracováním. Určité suroviny, jako je třeba rýže nebo zázvor, se sice prolínají všemi asijskými kuchyněmi, ale výsledek může chutnat pokaždé jinak.

„Na našem menu jsme Asii rozdělili do tří oblastí. Jihovýchodní, kam spadá Thajsko, Vietnam, Indonésie a Malajsie, severovýchodní s Koreou, Čínou a Japonskem, a jihozápadní, pod níž jsou Šrí Lanka, Pákistán a Indie.“

Z Indie voní koření, z Thajska bylinky

Právě posledně jmenovaná jihozápadní oblast v sobě má patrný silný arabský vliv. Jídla voní po koření ze súku, typického arabského tržiště. Ucítíte římský kmín, hořčičné semínko i koriandr, ze sladších vůní je zastoupena skořice, hřebíček a kardamom. Poznávacím znamení je i vydatnost jídla.

Co je kari?

Slovo kari, karí, curry má více použití:
1) listy, které se používají čerstvé či sušené jako koření
2) směs koření, která se mění dle regionu – zpravidla obsahuje kari listy, kardamom, hřebíček, skořici, koriandr, někdy chilli, či kurkumu, známé i pod pojmem kari masala
3) pokrm – maso, ryby, zelenina vařená v husté omáčce.

Také způsob jeho přípravy je ovlivněn starověkou perskou civilizací. Indové s oblibou připravují jídlo v tandoori, což je veliká hliněná pec používaná při vaření a pečení. Vloží se do ní syrový pokrm, který žár přesahující až 400 stupňů rychle promění v lahodné jídlo. Mezi nejtypičtější patří kuře tandoori – kuře ochucené voňavou a pálivou směsí koření. V peci se pečou také roti a naan – typické chleby. Ty ostatně nesmí chybě (spolu s chlebem) i v Indii a na Šrí Lance. V obou zemích s chutí pracují také s čili, kokosovým mlékem, ale i máslem či jogurtem.

Dalším synonymem pro jihozápadní Asii je kari. Nepředstavujte si ale žluté koření v pytlíčku z regálu samoobsluhy. Kari se většinou myslí pokrm, nejčastěji z masa či ryb a zeleniny v husté omáčce. „Jsou velké rozdíly mezi kari, která se připravují v Indii či na Šrí Lance, a kari, která můžete ochutnat v Thajsku nebo Malajsii,“ vysvětluje šéfkuchař Štift.

Kuchyni jihozápadní Asie si zapamatujete ještě podle jedné věci – je nejpálivější. Na paty ji šlape kuchyně ze Sečuánu a z Thajska.

Thajsko, to je samozřejmě moře, bělostný písek, přeplněný Bangkok a specifická kuchyně. Ta stoupá v Česku na žebříčku popularity právě díky turistům, kteří si dodají odvahu a ochutnají ji na ulici přímo v její domovině.

„Země úsměvů, stejně jako Malajsie a Indonésie, používá velké množství čerstvých bylinek jako je citronová tráva, galangal, kafírové listy, dále citrusy, kokosové mléko, palmový cukr a také rybí omáčku,“ charakterizuje jihovýchodní směr asijské kuchyně Jiří Štift. Podle něj jsou jídla typická svojí kombinací sladké, kyselé, slané a ostré chuti.

Tradičními, ale u nás nepříliš známými surovinami, je galangal a tamarind. Koupíte je čerstvé nebo v podobě prášku. Zatímco galangalový kořen je příbuzný zázvoru a má citrusový nádech, tamarind je vlastně strom, jehož plody mají jedlou dužninu. Možná jste už ve vietnamské večerce zahlédli ty hnědooranžové, zvláštně nafouknuté lusky, které nic neváží. Sladkokyselá, lehce nahořklá chuť dřeně se hodí do speciálních omáček, dezertů, čatní i nápojů.

Bagety z Vietnamu s francouzským šarmem

Nesmažené, vlastnoručně balené jarní závitky patří na vietnamský slavnostní stůl.

Celá jihovýchodní asijská kuchyně je různorodá jako celý region. Na ulicích i v restauracích se tak setkáte s mořskými plody i vepřovým masem, tofu i kuřetem, rýží i bagetou bánh mí. Pouliční pokrm v sobě kříží vietnamské chutě a francouzský půvab pečiva – ostatně kolonizátoři ze země galského kohouta si křupavé pečivo do Vietnamu přivezli jako první. Zatímco dříve se plnila šunkou a mazala máslem, dneska ji Vietnamci plní majonézou, sladkokyselou zeleninou z nálevu, krevetami, bůčkem, tofu, hovězím, paštikou, koriandrem a chilli. První dvě surovinami nechybí v prakticky žádné bagetové kreaci.

„Jdu na čínu,“ prohlásí často ten, kdo míří na něco s nudlemi, sójovou omáčkou a kuřetem. Zatímco v levné restauraci se spoustou dochucovadel a náhražek nejde o nic zdravého, typická čínská jídla spolu s korejskými a japonskými jsou lehká a zdravá, plná čerstvé zeleniny a mořských plodů. „Nejdůležitější součástí severovýchodní asijské kuchyně je sója, zázvor, rýže, nudle nebo plněné knedlíčky a různé druhy masa. Většina pokrmů obsahuje česnek, ocet, sójovou omáčkou či pálivé papričky a jsou připravovány na oleji,“ říká šéfkuchař.

Kde ochutnat nejlepší Asii

Spices: Klasické asijské recepty ve spojení s moderními kulinářskými postupy a vlastním rukopisem. Nově otevřená restaurace v pražském hotelu Mandarin Oriental pod taktovkou Jiřího Štifta má jídelníček rozdělený do tří asijských směrů. Kromě toho nabízí i čajové obřady, decentní interiér a ručně vyráběné asijské doplňky.

Sasazu: Dnes už pražská klasika potěší milovníky pestrého interiéru i autentických kreací, které vytváří tým šéfkuchaře Šahafa Šabtaje. Nadchnou vás tamní drinky. Náš tip: Před návštěvou si objednejte vlastní hůlky se jménem!

Koishi: Brněnská restaurace se zaměřuje na sushi a ryby (připravované s nádechem Asie). Šéfkuchaře Petra Fučíka ve vybraných dnech doplňuje sushimaster. Ochutnejte temperovaného tuňáka Isobe Age s omáčku z chilli a kokosového mléka.

Sapa: Za autentickými zážitky se vydejte do Sapy, asijské tržnice v pražské Libuši. Doporučujeme nastudovat průvodce tržnicí na internetu nebo si zaplatit osobního průvodce, který vám ukáže, kde vaří ti nejlepší.

Pokud chcete ochutnat co nejvíce ingrediencí z tamní kuchyně naráz, zapátrejte na jídelníčku třeba po glazované rybě, na kterou šéfkuchař použil různé omáčky a koření, jako je zázvor, a nakombinujte ji se sezamovými nudlemi. Další typická jídla, která vám pomůžou restauraci přiřadit k severovýchodnímu směru, jsou jarní rolky, sushi, kimči, knedlíčky, salát z mořských řas, omáčka ze zázvoru a sezamu nebo sashimi z čerstvých ryb. Právě Korejci a Japonci umí bezchybně zpracovat ryby a mořské plody.

Mléko, typická složka dezertů

Specifické jsou i tamní sladkosti. Japonci si s chutí pochutnávají na malých pudincích připomínajících spíše želé, zázvorových bonbónech, sladkostech z rýžového těsta nebo zmrzlině ze zeleného čaje. Právě zelený čaj spolu se sezamem, arašídy a fazolovou pastou se při přípravě nepříliš sladkých dezertů používá opravdu často. Typickou japonskou mlskou jsou také jakési krekry z rýžové mouky a oříšků.

Oproti tomu Indové často mlsají dezerty, ve kterých je mléko. Třeba sladké kuličky s medem, rozinkami, skořicí a kokosem nebo kořeněný čaj, ve kterém se používá obdobné koření. Oblíbené je i lasí, ve kterém se mléko mixuje s jogurtem a ovocem. Ostatně samotné ovoce považují Indové za plnohodnotný dezert. To samé platí i pro Thajce. Oblíbené jsou i dezerty z kokosu, kokosového mléka a rýže. I na dezertech tak poznáte, že asijskou kuchyni nejde hodit do jednoho pytle – nebo spíš hrnce.

17. října 2010

Autor:
  • Nejčtenější

Žena se stala náctiletou milionářkou, dnes utrácí miliony měsíčně

Třiadvacetiletá Linda Andrade vyrůstala ve velmi chudých podmínkách a už jako dítě si řekla, že chce ve svém životě...

Pohlreich si ze soutěžního výkonu českých restaurací sedl na zadek

V aktuálním dílu Pohlreichova souboje restaurací se střetly podniky ze Strakonic a Olomouce. Obě restaurace vyznávají...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ňadra deroucí se z dekoltu a upnutá mini? Dostaňte muže do kolen chytřeji

Ženy, které chtějí svým vzhledem zaujmout opačné pohlaví, často zbytečně balancují na hraně prvoplánové až lascivní...

Příběh Lady: Přítel mě zklamal. Zapřela jsem mu, že čekám jeho dítě

Přítel si naplánoval budoucnost, aniž by předem řešil, co já na to. Hodně mě zklamal a nedokázala jsem mu odpustit....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Bezruká umělkyně popisuje strasti s randěním, muži ji mají za dítě

Dvaadvacetiletá Brianne Surgeonerová ze Skotska nemá ruce. S hendikepem se naučila žít a jak sama říká, absence rukou...

Finsko není mistr světa ve vzdělání. Naopak. Mýtus, který trval 20 let, padá

Premium Ještě nedávno se do Finska jezdilo jako na safari, aby jiné země okoukaly tajemství tamního školství, nejlepšího na...

Revma vzniká v plicích. Nyní došlo ke zlomu v léčbě, říká profesor Vencovský

Premium Bolest, ztuhlost, otoky a deformace kloubů, především na rukou. Tak si většina lidí představuje revmatoidní artritidu,...

V Česku neměl šanci, v cizině metastázy zmizely. Léčbu hradí pojišťovna

Premium Na rakovinu prostaty umírá v Česku asi 1 500 mužů ročně. Když vyčerpají všechny metody léčby, nezbývá jim než čekat na...

Fígl na plnění dvojctihodných koláčů má Maršálek od Francouzů

Také jste vždycky přemýšleli, jak se asi dělají koláče, co jsou uvnitř plněné tvarohem a ještě mají na vrchu povidla...

Pohlreich si ze soutěžního výkonu českých restaurací sedl na zadek

V aktuálním dílu Pohlreichova souboje restaurací se střetly podniky ze Strakonic a Olomouce. Obě restaurace vyznávají...

Tak tohle je český až do prd***, uznal Pohlreich v Kutné Hoře i Strakonicích

Když začal v roce 2009 v pořadu Ano, šéfe! rozkrývat hrůzy v kuchyních a na talířích tuzemských restaurací, ani se mu...

Nejen buřty můžete udělat na pivu. Zkuste to na grilu s bůčkem a krkovicí

Buřty na pivu zná každý. V dnešním dílu grilovací akademie si na grilu uděláme jejich nepříliš známou variantu s bůčkem...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Nervozita roste. Padající Deutsche Bank stáhla dolů korunu i pražskou burzu

Od záchrany problémové švýcarské banky Credit Suisse ještě neuplynul ani týden a investoři opouštějí další potenciální...

Hrozí ekonomický kolaps? Analytici varují před Minského momentem

Selhání bankovních institucí, otřesy na finančních trzích a pokračující nejistota zvyšuje podle mnohých odborníků...

Herečka Jenovéfa Boková porodila, z Witowské je nevlastní babička

Jenovéfa Boková a její partner Adam Kolář v pátek odpoledne potvrdili, že herečka a hudebnice už porodila a šťastní...

Tom Cruise se dcerou Suri pyšnil. Už ho neviděla deset let, míří na vysokou

Tom Cruise se od roku 2006 do roku 2013 rád ukazoval na veřejnosti s dcerou Suri v náručí. Před deseti lety však ze...

Německé platy v nedohlednu. Známe sedm důvodů, proč Češi berou míň

Ekonomové už desítky let propočítávají, kdy české mzdy doženou ty německé. Rozdíly mezi oběma státy přetrvávají a...