Lahodné, sladké, voňavé a dají se využít na nespočet způsobů... O čem je řeč? Přece o šťavnatých jahodách. Posledních pár let je můžeme koupit v supermarketech téměř po celý rok. Jejich hlavní sezona je přitom pouze v období května až června.
Rozmanitost nabídky nám umožňuje zahraniční dovoz, skleníky a plantáže v teplejších krajinách. Nejčastěji do našich končin přicestují z Maroka a Španělska.
Co skrývají uvnitř? Porcí jahod tělu dodáte například vitaminy C, A, B a E. Spolu s nimi si dopřejete i minerály v podobě železa, draslíku, zinku, fosforu nebo vápníku.
Mlsání, které posílí imunitu: Jahody napomáhají čistit střeva a velmi dobře podporují funkce trávicího systému, mají protizánětlivé účinky, zrychlují metabolismus.
Jahody v kuchyni 5× jinak
● syrové – k okamžité konzumaci – samotné, ovocný salát, smoothie, koktejl, moučníky i dezerty
● zavařené či kompotované – praktické zásoby na zimu
● džemy a marmelády – hodí se po celý rok jak na pečivo, tak do moučníků či na vánoční cukroví
● sušené či lyofilizované – přihodit je můžeme do granoly, müsli nebo jimi ozdobit cukrářské výtvory
● mražené – využijeme je na přípravu smoothie, zmrzlin nebo do kynutých knedlíků
Jak jahody skladovat
Kdo byl Rudolf Strimpl?Tomuto muži by všichni ti, kteří každý rok netrpělivě čekají na úrodu jahod, měli poděkovat. Byl to právě on, kdo nechal odrůdy jahodníku dopravit do Čech, a to až z daleké Ameriky. |
Plody jsou velmi náchylné na poničení, mají krátkou trvanlivost a patří k nejcitlivějším druhům ovoce. Na pulty prodejen se proto dostávají v dřevěných nebo plastových košících, aby se předcházelo narušení povrchu. Ideálně se skladují v chladu rozložené v jedné vrstvě.
Věděli jste, že...
...jahoda není plod, ale zbytnělé zbytnělé okvětní lůžko? Plody jahodníku jsou ve skutečnosti drobná zelená semínka, jimiž je poset červený povrch.
... se jahodník řadí do stejné rostlinné odrůdy jako růže?
... polní sazenice plodí 2× za sezonu?
V jednoduchosti je krása
Vyzkoušejte je třeba:
● v misce s kopcem šlehačky
● rozmačkané se špetkou moučkového cukru
● obalené v tenké vrstvě hořké čokolády
● ve skleničce sektu nebo prosecca
● jako ledový sorbet
Tip: Jahody se díky obsahu zinku v semínkách řadí k přírodním afrodiziakům. V kombinaci s některými surovinami (chilli, čokoláda, sekt) se jejich účinky ještě umocňují.