Tartaletky s vanilkovým krémem a jahodami
Ingredience na 8 kousků:
- 100 g studeného másla
- 250 g hladké mouky
- špetka soli
- 100 g moučkového cukru
- 1 vejce + 1 žloutek
- Na krém:
- 1/2 sáčku vanilkového pudinku
- 250 ml mléka
- 2 lžičky krupicového cukru
- 150 g měkkého tvarohu
- 1 sáček vanilkového cukru
- Na dokončení:
- 200 g čerstvých jahod
- moučkový cukr
Pracovní postup:
- Máslo nakrájíme na kostičky. Mouku odvážíme na vál, přidáme sůl i moučkový cukr a uprostřed uděláme důlek. Do něj vyklepneme jedno celé vejce a žloutek a přidáme na kostičky nakrájené máslo.
- Rukama rychle vypracujeme hladké těsto, zabalíme ho do potravinové fólie a dáme nejméně na jednu hodinu do chladničky.
- Mezitím si připravíme krém tak, že čtvrt litru mléka nalijeme do hrnce, přidáme cukr a postavíme na mírný plamen.
- V hrnku smícháme pudinkový prášek se zbylým mlékem a ještě než začne mléko v hrnci vřít, vmícháme pudinkovou směs.
- Za stálého míchání přivedeme k varu, zmírníme plamen a vaříme asi dvě minuty do zhoustnutí.
- Pudink necháme vychladnout a průběžně promícháváme.
- Měkký tvaroh smícháme s cukrem a zašleháme do pudinkové hmoty. Necháme v chladu.
- Těsto vyjmeme z chladničky, rozdělíme na osm stejných dílů a vyválíme na placičky. Ty vmáčkneme do formiček na tartaletky, přebytečné těsto odřízneme, propícháme dno a pečeme v předehřáté troubě asi 20 minut na 160 °C dozlatova.
- Vyklopíme z formiček a necháme vychladnout.
- Pak naplníme krémem a poklademe nakrájenými jahodami.
Tip: Nakonec můžeme posypat moučkovým cukrem.