Doporučujeme

Báječné jahodové recepty, které si vychutnáte nejen na oslavě dne dětí

  • 0
Máloco dovede člověku tak zvednout náladu jako jahodový dezert, pěkně nadýchaný a zasněžený moučkovým cukrem. Udělejte radost sobě i dětem a připravte si o víkendu sladké (ja)hody podle svého gusta, třeba jako čokoládový tunel, košíčky s krémem, tvarohový koláč nebo trojbarevné řezy.
Jahodový tunel

Jahodový tunel

Ingredience:

  • 3 vejce
  • 80 g krupicového cukru
  • 50 g hladké mouky
  • 40 g kakaa
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 50 g bramborového škrobu

Na náplň:

  • 150 ml smetany ke šlehání 33%
  • 1 lžíce moučkového cukru
  • 1 balíček ztužovače do šlehačky
  • 200 g jahod

Pracovní postup:

  1. Vejce vyšleháme s krupicovým cukrem do husté pěny. Lehce vmícháme prosátou mouku s kakaem, kypřicím práškem a škrobem.
  2. Těsto rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě při 200 °C asi 12 minut. Po upečení sundáme z horkého plechu, přikryjeme utěrkou a necháme na papíru vychladnout. Po vychladnutí papír opatrně odtrhneme.
  3. Z korpusu odkrojíme jednu třetinu. Do formy na tunel dáme větší korpus. Smetanu vyšleháme s cukrem a ztužovačem na pevnou šlehačku a polovinu rozetřeme na korpus ve formě. Pak vmáčkneme jahody a potřeme zbylou šlehačkou.
  4. Na povrch položíme menší díl. Tunel dáme do chladničky ztuhnout. Pak vyklopíme, nakrájíme na porce a pocukrujeme.
Řezy s jahodami

Řezy s jahodami

Ingredience:

  • 300 g másla
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 300 g moučkového cukru
  • 5 vajec
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1/2 balíčku prášku do pečiva
  • 150 ml mléka
  • 20 g kakaa
  • máslo a hrubá mouka na pekáček
  • několik jahod

Na krém:

  • 300 ml mléka
  • 80 g krupicového cukru
  • 1 balíček pudinkového prášku s jahodovou příchutí
  • 100 g másla
  • asi 100 g jahod

Na dohotovení:

  • 100 g bílé čokoládové polevy
  • 50 g tmavé čokoládové polevy
  • jahody na dozdobení

Pracovní postup:

  1. Změklé máslo utřeme s vanilkovým a moučkovým cukrem do pěny. Po jednom zašleháme žloutky. Z bílků ušleháme pevný sníh a lehce ho vmícháme do žloutkové pěny. Nakonec vmícháme prosátou mouku s kypřicím práškem a 100 ml mléka.
  2. Těsto rozdělíme na dvě části a do jedné zapracujeme kakao rozmíchané se zbylým mlékem. Pekáček vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Naplníme ho střídavě proužky světlého a kakaového těsta. Do kakaového těsta vmáčkneme na kousky rozkrájené jahody. Korpus pečeme v předehřáté troubě při 160 °C asi 45 minut. Po upečení ho necháme v pekáčku trochu zchladnout, pak ho vyklopíme.
  3. Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvaříme hustý krém, který necháme za stálého míchání vychladnout. Pak ho vyšleháme se změklým máslem. Jahody očistíme, rozmixujeme a vmícháme do krému. Korpus vrátíme do čistého pekáčku a potřeme ho krémem. V lednici necháme krém zatuhnout.
  4. Moučník potřeme rozpuštěnou bílou polevou. Když zatuhne, přidáme polevu tmavou a ozdobnou kartou v ní udělám vlnky. Před servírováním moučník nakrájíme a každou porci dozdobíme jahodou.
Mandlový jahodový koláč

Mandlový jahodový koláč

Ingredience:

  • 35 g loupaných mandlí
  • 3 vejce
  • 90 g krupicového cukru
  • sůl
  • 70 g hladké mouky
  • máslo a hrubá mouka na formu

Na krém:

  • 60 g másla
  • 250 g polotučného tvarohu
  • 2 žloutky
  • 40 g krupicového cukru
  • 500 g čerstvých jahod

Pracovní postup:

  1. Formu o průměru 26 cm vytřeme máslem a vysypeme moukou. Mandle rozdrtíme v mixéru na jemnou moučku.
  2. Oddělíme žloutky od bílků. V míse vyšleháme žloutky s polovinou cukru do pěny. Bílky vyšleháme se špetkou soli, přisypeme zbylý cukr a vyšleháme dotuha. Mouku smícháme s mandlovou moučkou. Do ušlehaných žloutků vmícháváme postupně směs mouky s mandlemi a pak opatrně sníh. 
  3. Těsto rozetřeme do formy a dáme do trouby vyhřáté na 185 °C. Když povrch zezlátne, snížíme teplotu na 165 °C a pečeme ještě 6–8 minut.
  4. Mezitím připravíme krém. V misce vyšleháme změklé máslo a postupně do něho zašleháme tvaroh (musí mít pokojovou teplotu, aby se máslo nesrazilo). V rendlíku nad párou vyšleháme 2 žloutky s cukrem do krémovité hustoty. Posadíme do dřezu se studenou vodou a mícháme do zchladnutí. Žloutkový krém zašleháme do tvarohu.
  5. Jahody opláchneme, necháme okapat a rozkrájíme na poloviny. Krém rozetřeme na vychladlý korpus a poklademe jahodami.
Košíčky s jahodami

Košíčky s jahodami

Ingredience na těsto:

  • 200 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 60 g moučkového cukru
  • 150 g tuku
  • 1 lžička nastrouhané citronové kůry
  • 1 vejce

Na náplň:

  • 500 g měkkého tvarohu
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 balíček pudinkového prášku s vanilkovou příchutí
  • 1 vejce
  • 250 g jahod

Na dohotovení:

  • 200 ml zakysané smetany
  • jahody na dozdobení

Pracovní postup:

  1. Mouku prosijeme s kypřicím práškem a moučkovým cukrem. Přidáme na kousky nakrájený tuk, citronovou kůru a vejce. Zpracujeme na hladké těsto, které necháme v chladu 30 minut odležet. 
  2. Kousky těsta vtlačíme do kovových formiček o průměru 8 cm. Tvaroh smícháme s cukrem, vanilkovým cukrem, pudinkovým práškem a vejcem.
  3. Náplň rozetřeme do formiček vyložených těstem a do tvarohu vmáčkneme na kousky nakrájené jahody. Pečeme v předehřáté troubě při 160 °C asi 25 minut. Po upečení necháme krátce vychladnout ve formičkách a pak vyklopíme na kovovou mřížku.
  4. Před podáváním přidáme lžíci zakysané smetany a ozdobíme jahodou.

  • Vybrali jsme pro Vás