Jahodový tunel
Ingredience:
- 3 vejce
- 80 g krupicového cukru
- 50 g hladké mouky
- 40 g kakaa
- 1 lžička prášku do pečiva
- 50 g bramborového škrobu
Na náplň:
- 150 ml smetany ke šlehání 33%
- 1 lžíce moučkového cukru
- 1 balíček ztužovače do šlehačky
- 200 g jahod
Pracovní postup:
- Vejce vyšleháme s krupicovým cukrem do husté pěny. Lehce vmícháme prosátou mouku s kakaem, kypřicím práškem a škrobem.
- Těsto rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě při 200 °C asi 12 minut. Po upečení sundáme z horkého plechu, přikryjeme utěrkou a necháme na papíru vychladnout. Po vychladnutí papír opatrně odtrhneme.
- Z korpusu odkrojíme jednu třetinu. Do formy na tunel dáme větší korpus. Smetanu vyšleháme s cukrem a ztužovačem na pevnou šlehačku a polovinu rozetřeme na korpus ve formě. Pak vmáčkneme jahody a potřeme zbylou šlehačkou.
- Na povrch položíme menší díl. Tunel dáme do chladničky ztuhnout. Pak vyklopíme, nakrájíme na porce a pocukrujeme.
Řezy s jahodami
Ingredience:
- 300 g másla
- 1 balíček vanilkového cukru
- 300 g moučkového cukru
- 5 vajec
- 300 g polohrubé mouky
- 1/2 balíčku prášku do pečiva
- 150 ml mléka
- 20 g kakaa
- máslo a hrubá mouka na pekáček
- několik jahod
Na krém:
- 300 ml mléka
- 80 g krupicového cukru
- 1 balíček pudinkového prášku s jahodovou příchutí
- 100 g másla
- asi 100 g jahod
Na dohotovení:
- 100 g bílé čokoládové polevy
- 50 g tmavé čokoládové polevy
- jahody na dozdobení
Pracovní postup:
- Změklé máslo utřeme s vanilkovým a moučkovým cukrem do pěny. Po jednom zašleháme žloutky. Z bílků ušleháme pevný sníh a lehce ho vmícháme do žloutkové pěny. Nakonec vmícháme prosátou mouku s kypřicím práškem a 100 ml mléka.
- Těsto rozdělíme na dvě části a do jedné zapracujeme kakao rozmíchané se zbylým mlékem. Pekáček vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Naplníme ho střídavě proužky světlého a kakaového těsta. Do kakaového těsta vmáčkneme na kousky rozkrájené jahody. Korpus pečeme v předehřáté troubě při 160 °C asi 45 minut. Po upečení ho necháme v pekáčku trochu zchladnout, pak ho vyklopíme.
- Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvaříme hustý krém, který necháme za stálého míchání vychladnout. Pak ho vyšleháme se změklým máslem. Jahody očistíme, rozmixujeme a vmícháme do krému. Korpus vrátíme do čistého pekáčku a potřeme ho krémem. V lednici necháme krém zatuhnout.
- Moučník potřeme rozpuštěnou bílou polevou. Když zatuhne, přidáme polevu tmavou a ozdobnou kartou v ní udělám vlnky. Před servírováním moučník nakrájíme a každou porci dozdobíme jahodou.
Mandlový jahodový koláč
Ingredience:
- 35 g loupaných mandlí
- 3 vejce
- 90 g krupicového cukru
- sůl
- 70 g hladké mouky
- máslo a hrubá mouka na formu
Na krém:
- 60 g másla
- 250 g polotučného tvarohu
- 2 žloutky
- 40 g krupicového cukru
- 500 g čerstvých jahod
Pracovní postup:
- Formu o průměru 26 cm vytřeme máslem a vysypeme moukou. Mandle rozdrtíme v mixéru na jemnou moučku.
- Oddělíme žloutky od bílků. V míse vyšleháme žloutky s polovinou cukru do pěny. Bílky vyšleháme se špetkou soli, přisypeme zbylý cukr a vyšleháme dotuha. Mouku smícháme s mandlovou moučkou. Do ušlehaných žloutků vmícháváme postupně směs mouky s mandlemi a pak opatrně sníh.
- Těsto rozetřeme do formy a dáme do trouby vyhřáté na 185 °C. Když povrch zezlátne, snížíme teplotu na 165 °C a pečeme ještě 6–8 minut.
- Mezitím připravíme krém. V misce vyšleháme změklé máslo a postupně do něho zašleháme tvaroh (musí mít pokojovou teplotu, aby se máslo nesrazilo). V rendlíku nad párou vyšleháme 2 žloutky s cukrem do krémovité hustoty. Posadíme do dřezu se studenou vodou a mícháme do zchladnutí. Žloutkový krém zašleháme do tvarohu.
- Jahody opláchneme, necháme okapat a rozkrájíme na poloviny. Krém rozetřeme na vychladlý korpus a poklademe jahodami.
Košíčky s jahodami
Ingredience na těsto:
- 200 g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 60 g moučkového cukru
- 150 g tuku
- 1 lžička nastrouhané citronové kůry
- 1 vejce
Na náplň:
- 500 g měkkého tvarohu
- 100 g moučkového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 balíček pudinkového prášku s vanilkovou příchutí
- 1 vejce
- 250 g jahod
Na dohotovení:
- 200 ml zakysané smetany
- jahody na dozdobení
Pracovní postup:
- Mouku prosijeme s kypřicím práškem a moučkovým cukrem. Přidáme na kousky nakrájený tuk, citronovou kůru a vejce. Zpracujeme na hladké těsto, které necháme v chladu 30 minut odležet.
- Kousky těsta vtlačíme do kovových formiček o průměru 8 cm. Tvaroh smícháme s cukrem, vanilkovým cukrem, pudinkovým práškem a vejcem.
- Náplň rozetřeme do formiček vyložených těstem a do tvarohu vmáčkneme na kousky nakrájené jahody. Pečeme v předehřáté troubě při 160 °C asi 25 minut. Po upečení necháme krátce vychladnout ve formičkách a pak vyklopíme na kovovou mřížku.
- Před podáváním přidáme lžíci zakysané smetany a ozdobíme jahodou.