Jahody, kam se podíváte. Nadchnou v polévce i smažené v těstíčku

  0:08aktualizováno  0:08
Jahody jsou sladkým a chutným důkazem toho, že i když si počasí dělá, co chce, léto už je v plném proudu. Báječné jsou samozřejmě i samotné nebo jen tak se smetanou, pokud byste si s nimi ale chtěli trochu více pohrát, máme pro vás hned několik nápadů.

Jahody se šlehanou smetanou a malinovými pusinkami podle Jasena Campbella | foto:  František Vlček, MAFRA

Jahodové tiramisu

Jahodové tiramisu

Suroviny:

  • cukrářské piškoty
  • mascarpone
  • smetana na šlehání
  • jahody
  • dezertní víno

Postup:

  1. Piškoty pokapeme dezertním vínem a necháme chvilku odležet. Jahody nakrájíme na plátky. Mascarpone smícháme s ušlehanou smetanou.
  2. Na dno misky vložíme polovinu pokapaných piškotů, na ně polovinu nakrájených jahod a polovinu mascarpone se šlehačkou. To stejné opakujeme s druhou vrstvou piškotů. Navrch položíme pár zbylých jahod.
  3. Uložíme do ledničky a necháme přes noc ztuhnout. Podáváme vychlazené, před servírováním můžeme ozdobit lístky máty.

Jahody se smetanou a pusinkami

Jahody se šlehanou smetanou a malinovými pusinkami podle Jasena Campbella

Suroviny:

  • jahody
  • smetana na šlehání
  • máta
  • drcené pistácie nebo jiné oříšky
  • pusinky (cukr a vaječné bílky)

Nejprve si připravíme pusinky vyšleháním bílků do tuhého sněhu. Ten opatrně smícháme s cukrem a z hmoty tvoříme pusinky na plech (např. naplněním hmoty do igelitového sáčku a odstřižením rohu). Ty poté pečeme v troubě vyhřáté na 100 stupňů přibližně půl hodiny, nebo dokud nebudou tvrdé.

Našleháme si smetanu, pokrájíme jahody na půlky a čtvrtky a spolu s pusinkami, mátou a drcenými oříšky naaranžujeme na talíř.

Tip Jasena Campbella, šéfkuchaře restaurace Na Golfu: Pusinky můžete ozvláštnit přidáním malinového prachu. Vyrábím je usušením 20 gramů malin v sušičce na ovoce, maliny pak smíchám se 100 gramy moučkového cukru a ten zabalím do vyšlehaných bílků ze sedmi vajec, a pak normálně upeču.

Smažené jahody v mandlovém těstíčku s jahodovo-smetanovou zmrzlinou

Suroviny na 4 porce:

Smažené jahody v mandlovém těstíčku: Mleté mandle (40g) nasypeme do mísy. ...
  • 12 ks vyzrálých jahod
  • 2 vejce
  • 200 ml čerstvého mléka
  • 60 g hladké mouky
  • 40 g mletých mandlí
  • sůl
  • olej na smažení

Postup:

  1. Mleté mandle nasypeme do mísy. Přimícháme žloutky, mléko, mouku a nakonec ušlehaný jemný sníh z bílků. 
  2. Do kastrůlku si nalijeme olej a nahřejeme ho na vyšší teplotu. Jahody jednotlivě napichujeme na špejli, namočíme do těstíčka a ihned ponoříme do oleje. Smažíme asi minutu, aby jahody příliš nezměkly. Poté je dáme na savý papír. Rozdělíme na talíře, pocukrujeme a doplníme zmrzlinou.

Jahodovo smetanová zmrzlina

Na cca 600 ml zmrzliny:

  • 300 g jahod
  • 50 g moučkového cukru
  • 50 g bílé čokolády
  • 80 g smetany ke šlehání 31 %
  • 190 g zakysané smetany

Postup:

  1. Do vysoké mísy nasypeme očištěné, pokrájené jahody, cukr, zakysanou smetanu a dobře rozmixujeme.
  2. Čokoládu dáme do malé kovové misky a necháme zvolna rozpustit na vodní lázni. Přilijeme smetanu a mícháme, než se vše nespojí.
  3. Směs vmícháme do jahod a hmotu nalijeme do nízké formy nebo pekáčku. Dáme do mrazáku a během hodiny směs dvakrát promícháme.
  4. Když zmrzne, nalámeme ji do vysoké mísy a ponorným mixérem rozsekáme na ledovou kaši. Znovu ji rozetřeme do formy, zakryjeme fólií a dáme zamrazit. Zmrzlinu lze samozřejmě připravit i ve zmrzlinovači.

Smetanové kostky s marinovanými jahodami

Suroviny na 4 porce:

Smetanové kostky s jahodami
  • 200 g smetany ke šlehání
  • 250 g krémové zakysané smetany
  • 500 g jahod
  • 150 g krystalového cukru
  • 40 ml portského nebo jiného sladkého vína
  • 2 plátky citrónové kůry
  • 5 ks hřebíčků
  • 200 ml vody
  • 10 plátků želatiny

Postup:

  1. Želatinu rozdělíme na polovinu a necháme ve studené vodě nabobtnat. V rendlíku necháme přijít k varu vodu s polovinou cukru, přidáme citrónovou kůru, hřebíček a necháme zvolna 15 minut vařit. Odstavíme a necháme zchladnout. Jahody opláchneme, zbavíme nejedlých částí, nakrájíme na dílky, zalijeme cukrovým sirupem smíchaným s portským vínem a necháme alespoň 2 hodiny marinovat.
  2. Polovinu jahod i s marinádou rozmixujeme a propasírujeme přes jemné síto. Poloviny želatiny vyndáme z vody, necháme okapat a vložíme do kovové misky, posadíme na rendlík se zvolna se vařící vodou a za stálého míchání rozpustíme nad párou. Pyré lehce nahřejeme a vmícháme do něj rozpuštěnou želatinu. Směs nalijeme do malé kovové nádoby s rovným dnem a dáme ztuhnout do lednice.
  3. Druhou polovinu želatiny zpracujeme stejným způsobem. V kovové misce smícháme zakysanou smetanu se zbylým cukrem a nad párou lehce nahřejeme. Přimícháme rozpuštěnou želatinu a směs s miskou posadíme do ledové vody. Když začne hmota houstnout, vmícháme do ní opatrně ušlehanou smetanu.
  4. Třetinu hmoty nalijeme na dno hranaté formy vyložené fólií, přidáme polovinu želé nakrájeného na malé kostky, zalijeme další částí hmoty a vše opakujeme ještě jednou. Naplněnou formu necháme přes noc v lednici. Ztuhlý krém nakrájíme na kostky a doplníme marinovanými jahodami.

Studená jahodová polévka s jahodovým tataráčkem a bazalkovým sorbetem

Na 4 porce budeme potřebovat:

Polévka:

Jahodová polévka
  • 700 g jahod
  • 70 g cukru
  • 100 ml dětského jahodového šampusu
  • 120 g smetany ke šlehání
  • 80 g zakysané smetany

Postup:

Jahody opláchneme, zbavíme nejedlých častí a dáme do mixéru. Přidáme cukr, šampus a důkladně rozmixujeme. Před podáváním polévku doplníme pramínky rozmíchané zakysané smetany se smetanou ke šlehání. Ihned konzumujeme.

Tataráček:

  • 200 g jahod
  • 2 lžíce cukru
  • 4 listy bazalky
  • ½ lžičky jemně drceného pepře

Postup:

Na kostičky pokrájené jahody smícháme s pokrájenou bazalkou, cukrem a pepřem. Zakryjeme fólií a necháme hodinku odležet.

Bazalkový sorbet

  • 3 ks chemicky neošetřených limetek
  • 80 g jemného pískového cukru
  • 200 ml vody
  • 10 pokrájených lístků bazalky
  • 100 ml dětského šampusu

Postup:

  1. Do rendlíku nalijeme vodu, přisypeme cukr, najemno nastrouhanou kůru z jedné limetky a necháme zvolna vařit asi 20 minut. Odstavíme, vmícháme bazalku a necháme zchladnout. Přimícháme šťávu z dalších limetek.
  2. Přecedíme do misky, přilijeme šumivé víno, promícháme, nalijeme do nízké kovové nádoby a dáme zamrazit. Když směs zmrzne, vyklopíme ji, nalámeme na kousky a v sekacím strojku (případně pomocí tyčového mixéru) rozsekáme na jemnou kaši. Poté přimícháme jemně našlehaný bílek s 50 g jemného krupicového cukru, znovu naplníme do kovové misky a dáme zamrazit.
  3. Polévku můžeme servírovat rovnou s tataráčkem uprostřed talíře, na který posadíme kopeček sorbetu.

Tip: Pokud chceme mít sorbet jemnější, můžeme do něj před mražením vmíchat ušlehaný bílek s 50 g cukru – odebraného ze základní dávky.

 

Autor: pro iDNES.cz

Vánoce

Advent se pomalu blíží a spolu s ním nákupy vánočních dárků i pečení vánočního cukroví. Za vánoční atmosférou můžete vyrazit na vánoční trhy ve vašem okolí i do zahraničí.

  • Nejčtenější
Premium

Patříte mezi ty šťastné? Sedm znaků, že máte opravdu kvalitní vztah

Být šťastná po boku toho druhého, nic neřešit, nehádat se. Ideální, co říkáte? Harmonické soužití, kdy si partneři...

Když má máma křeče, není co jíst, říkají děti. Budou mít nový domov

Když se maminka klepe v křeči, bojím se, že umře, přiznal osmiletý Honzík. Jeho sestra Ivanka dodává, že jejím...

Premium

Kořeněná jídla ani káva neškodí, vyvrací profesor Tesař letité mýty

Kola je pro ledviny hrob. Nejlepší je nesolit a nejíst ostrá exotická jídla. Alkohol dokáže „propít“ ledviny, které je...

Jsme promiskuitní, nebo jen hledáme lásku? Kolik partnerů je už moc

Když je vám přes třicet a jste nezadaná, pravděpodobně už se ve vaší posteli vystřídalo větší než malé množství mužů....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kdepak brýle. Hnědé oči, velká prsa a husté ochlupení značí inteligenci

Kdysi se věřilo, že ten, kdo má vysoké čelo a brýle na nose, je chytrý. Dnes vědci přisuzují tuto roli jiným „důkazům...

Premium

Test kebabů: Hovězí maso, které nedávno ještě kdákalo, i nadměrné množství soli

Orientální kebab by mohl být zdravější alternativou smažených hamburgerů a hranolků. Jenže to by musel být připravován...

Premium

Tajemství zdraví je ukryto v mezilidských vztazích, tvrdí psycholog Ptáček

Jakým způsobem žijeme a přistupujeme ke svému okolí, máme vlastně z velké části předurčené. Ovlivnit nás může nejen...

Premium

Nikdo dodnes neví, kolik těch holek zůstalo zakopaných. Starosta Dubí vzpomíná

„Devadesátky“ a přelom tisíciletí byly v Dubí na Teplicku divoká léta. Řádili tu pasáci prostitutek a mafiáni. Město se...

  • Další z rubriky

RECEPT DNE: Teplý zelný salát

V chladném počasí určitě přijde vhod teplý salát. Vyzkoušejte si ho připravit z červeného zelí, které obsahuje velké...

Martin asi na bílém koni nepřijede, tak si dejte aspoň sněhové dobroty

V pondělí oslaví Martinové svůj svátek, podle předpovědí počasí to ovšem navzdory pranostikám na žádnou chumelenici...

RECEPT DNE: Salát s bulgurem a sýrovými toasty

Po víkendové husičce je třeba trávicímu ústrojí trochu odlehčit. Vyzkoušejte náš recept na bulgurový salát.

RECEPT DNE: Pečená husí stehna se švestkovým zelím

Nechce se vám na svatého Martina péct celá husa? Vyzkoušejte náš recept na husí stehna se švestkovým zelím.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz