Jedno jablko denně…
Na světě je více než 7 500 odrůd jablek. U nás patří mezi nejoblíbenější odrůdy Gala, Golden Delicous, Jonagold, Šampion nebo Rubín.
Jablko je superpotravina. Jedno velké jablko je zdrojem asi pětiny denního doporučeného příjmu vlákniny, je také významným zdrojem vitaminu C a antioxidantů. Zvyšuje také imunitu a odolnost vůči stresu, čistí střeva a posiluje dásně.
Toto ovoce bývá také součástí redukčních jídelníčků. Uvádí se také, že pomáhá snižovat riziko civilizačních nemocí, jako je rakovina nebo choroby srdce a cév. Díky obsahu acetylcholinu který podporuje komunikaci mezi nervovými buňkami, by jablka také mohla zlepšovat paměť.
Toto ovoce patří u nás k nejoblíbenějším, připravují se z něj koláče, řezy, záviny a další sladké pokrmy. Hodí se také do kaší, k masu, jako kompot, je součástí čatní nebo marmelád a také se z něj připravují oblíbené nápoje – mošt, cidre nebo pálenka.
Zajímavost: Jablko je z 25 procent tvořeno vzduchem, proto také plave, když ho hodíte do vody.