Jablka v hlavní roli: Jablečný crumble a perník plný podzimní vůně

Autor:
Ve spolupráci   4:00
Podzim je v plném proudu a zahrady oplývají sladkými plody. Pokud už máte napečený jablkový koláč i tradiční jablkový štrůdl, ale jablek stále neubývá, je čas sáhnout po receptech, které jsou rychlé, nenáročné, a přesto neodolatelné. Přinášíme dva tipy, jak využít úrodu do posledního kousku: hřejivý jablkový crumble a vláčný perník s jablky.

Strouhaný jablečný koláč od babičky | foto: Dr. Oetker

Venku panuje typické podzimní počasí – je sychravo, déšť bubnuje do okenních tabulek a listí tančí v chladném větru. Ale my víme, že právě tyto dny jsou ty nejlepší. Zavřete za sebou dveře, nechte hluk světa venku a ponořte se do tepla domova. Zapalte svíčku, připravte si šálek horkého čaje nebo kakaa a vychutnejte si ten jedinečný pocit, kdy se celým bytem line hřejivá vůně čerstvě upečené jablečné dobroty.

Ať už sáhnete po křupavém crumble, nebo vláčném perníku s jablky, tento malý rituál sladkého rozmazlování je ta nejlepší obrana proti podzimní melancholii.

Jablečný vegan apple crumble

Crumble (v překladu drobenka nebo drobenkový koláč) je britský dezert, který si získal srdce po celém světě svou jednoduchostí. Je to dokonalá volba, když nemáte čas ani náladu na složité hnětení těsta, ale toužíte po teplém a voňavém moučníku. Vegan apple crumble se obejde bez kypřicího prášku a výsledek je vždy vláčný, křupavý a hotový za pár minut.

Přísady

Na drobenku
150 g hladká mouka
75 g cukr
1 balíček Premium Vanilkový cukr třtinový Dr. Oetker
špetka sůl
90 g máslo změklé
2 KL voda

Na náplň
600 g jablko červené
2 balíčky Dr. Oetker Puding příchuť Vanilka
800 ml rostlinný nápoj
50 g cukr

Příprava těsta

Na přípravu těsta v míse smícháme mouku s cukrem, třtinovým cukrem a solí. Přidáme máslo a vodu a ručně vypracujeme drobenku.

Příprava náplně a pečení

Na náplň jablka omyjeme, zabavíme jádřinců a nakrájíme na malé kousky. Jablka naneseme na dno vymazané a moukou vysypané formy. Pudingové prášky uvaříme s mlékem a cukrem podle návodu na obale a ihned nalijeme na jablka. Povrch posypeme drobenkou. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 50 minut v elektrické troubě na 180 °C a v horkovzdušné na 160 °C.

Koláč necháme vychladnout. Poté ho uložíme alespoň na 2 hodiny do chladničky.

Tip pro servírování: Crumble se podává teplý, ideálně s kopečkem vanilkové zmrzliny, šlehačky nebo hustého řeckého jogurtu. Kontrast teplého ovoce a studeného krému je nebeský!

Jablečný vegan crumble

Rychlý jablkový perník na plech

Perník s jablky je jeden z nejpopulárnějších jablečných receptů pro své kouzlo: jablkový perník zůstává díky ovoci úžasně vláčný a druhý den je ještě lepší. Je to vlastně takový rychlý jablkový koláč pro milovníky kořeněné chuti.

Přísady

Na těsto
300 g polohrubá mouka
3 zarovnaných PL Přírodní kakao Dr. Oetker prosáté
2 zarovnaných KL Jedlá soda Dr. Oetker
200 g cukr
1 KL Perníkové koření Dr. Oetker
3 ks jablko větší
2 ks vejce slepičí
100 ml slunečnicový olej
100 ml mléko polotučné

Na polevu
1 balíček Poleva tmavá Dr. Oetker

Příprava těsta a pečení

Na přípravu těsta v míse smícháme mouku s kakaem, sodou, cukrem a kořením. Přidáme oloupaná a nahrubo nastrouhaná jablka, vejce, olej a mléko a vymícháme vařečkou dohladka. Těsto naneseme do vymazaného a moukou vysypaného plechu a uhladíme. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 30 minut v elektrické troubě na 180 °C nebo v horkovzdušné na 160 °C. Perník pak necháme vychladnout.

Příprava polevy

Polevu připravíme podle návodu na obalu a vychladlý perník jí polijeme. Polevu necháme ztuhnout a můžeme krájet a servírovat. Dobrou chuť!

Ať už sáhnete po křupavém crumble, nebo po vláčném perníku, vězte, že nadúroda jablka vás díky těmto jablečným receptům už trápit nemusí. Dobrou chuť a krásný podzim!

Jablkový perník

Obsah vznikl ve spolupráci se společností Dr. Oetker.

Nejčtenější

Jablka v hlavní roli: Když podzimní jablečný koláč provoní váš domov

Ve spolupráci
Jablkovo-skořicový závin s ořechy

Začíná podzim, první mrazíky se líně plíží zahradou a vy stojíte před bednami plnými krásných, voňavých jablek. Pokud se i vám letos urodilo, že nevíte, kam dřív s nimi, máme pro vás ty nejlepší...

Husa pečená přes noc, svěží lehké letošní víno. Znáte svatomartinské tradice?

Svatomartinskou husu podávejte s chlupatými knedlíky a zelím.

Svátek svatého Martina letos připadne na úterý, ale mnoho z nás se vrhne do hodování už o víkendu. V nejedné domácnosti či hospůdce se budou prohýbat stoly pod pečenou husou s knedlíky a několika...

Od paštiky přes vývar po ragú. Kořenová zelenina podle známých foodblogerů

Ilustrační snímek

Kořenová zelenina je základem tradiční i moderní kuchyně. Její výrazná chuť, sladkost a aroma dodají pokrmům hloubku a charakter. Ať už ji použijeme do polévky, na pečení, nebo do pyré, vždy dokáže...

Bílá zelná polévka s klobásou

Bílá zelná polévka s klobásou

Střední

30 min

V sychravém počasí přijde teplá polévka vhod.

Makovec se švestkami

Makovec se švestkami

Střední

60 min

Mák a svěstky se skvěle hodí do jakéhokoli koláče.

Úsporná variace na svatomartinské menu. Hustá polévka i kuře jako husa

Kuřecí kaldoun

Svatý Martin se k nám sice chystá spíš na bílém bicyklu než na koni, ale slavit s plnou pusou můžete i tak. Jenže co když výplata ještě nepřistála na účtu a na husu není? Na znova oprášený svátek se...

11. listopadu 2025  8:22

Koláč Míša

Koláč Míša

Střední

45 min

Tento koláč nejen skvěle vypadá, ale i chutná.

Bílá zelná polévka s klobásou

Bílá zelná polévka s klobásou

Střední

30 min

V sychravém počasí přijde teplá polévka vhod.

Uzlíky s čokoládou a pistáciemi

Uzlíky s čokoládou a pistáciemi + stepy

Střední

60 min

Nevíte, co upéct sladkého? Zkuste tyto výborné uzlíky s pistáciemi a čokoládou.

Husa pečená přes noc, svěží lehké letošní víno. Znáte svatomartinské tradice?

Svatomartinskou husu podávejte s chlupatými knedlíky a zelím.

Svátek svatého Martina letos připadne na úterý, ale mnoho z nás se vrhne do hodování už o víkendu. V nejedné domácnosti či hospůdce se budou prohýbat stoly pod pečenou husou s knedlíky a několika...

8. listopadu 2025

Pikantní utopenci

Pikantní utopenci

Lehké

50 min

Naučte se zavřit ty nejchutnější utopence.

Makovec se švestkami

Makovec se švestkami

Střední

60 min

Mák a svěstky se skvěle hodí do jakéhokoli koláče.

Kuře s dýňovou nádivkou

Kuře s dýňovou nádivkou

Střední

140 min

Pro větší křupavost můžeme do nádivky přidat hrst oblíbených ořechů nasekaných nahrubo.

Od paštiky přes vývar po ragú. Kořenová zelenina podle známých foodblogerů

Ilustrační snímek

Kořenová zelenina je základem tradiční i moderní kuchyně. Její výrazná chuť, sladkost a aroma dodají pokrmům hloubku a charakter. Ať už ji použijeme do polévky, na pečení, nebo do pyré, vždy dokáže...

5. listopadu 2025

Banánový koláč

Banánový koláč

Lehké

50 min

Máte doma zralé banány? Upečte z nich skvělý koláč.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Jablka v hlavní roli: Když podzimní jablečný koláč provoní váš domov

Ve spolupráci
Jablkovo-skořicový závin s ořechy

Začíná podzim, první mrazíky se líně plíží zahradou a vy stojíte před bednami plnými krásných, voňavých jablek. Pokud se i vám letos urodilo, že nevíte, kam dřív s nimi, máme pro vás ty nejlepší...

4. listopadu 2025

Hovězí tortilla s hranolky

Hovězí tortilla s hranolky

Střední

230 min

Tento oběd bude mít úspěch u každého člena rodiny.

Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.