Indické taštičky samosa
Cítíte tu vůni? Indická kuchyně je okouzlující právě díky roztodivným kombinacím koření a surovin. A smažené taštičky jsou naprostá klasika.
Vaření 60 min
bez odležení těsta a chladnutí náplně
Postup
- Smícháme mouku se špetkou soli a kmínem. Uprostřed uděláme důlek, vlijeme do něj olej a postupně asi 150 ml vody.
- Vypracujeme vláčné těsto, zakryjeme folií a dáme na hodinu do lednice.
- Brambory nakrájíme na kostičky a dáme do mísy s vodou. V pánvi rozehřejeme olej, přidáme nakrájenou cibuli, osolíme a necháme zesklovatět. Přidáme nastrouhaný česnek, zázvor a koření.
- Jakmile se koření rozvoní, přidáme scezené brambory a osmahneme je. Pak přidáme hrášek, promícháme, pánev přiklopíme a asi 10 minut podusíme. Hotovou náplň necháme vychladnout.
- Těsto rozdělíme na 12 dílů, vytvarujeme z nich kuličky a rozválíme dotenka. Kolečka o průměru asi 15 cm rozpůlíme, přehneme do tvaru trojúhelníku, spoj potřeme vodou a lehce stiskneme.
- V dlani utvoříme kornoutek, který naplníme bramborovou směsí. Okraj těsta opět potřeme vodou a prsty přitiskneme. Rozehřejeme vyšší vrstvu oleje a samosy usmažíme z obou stran dozlatova.
- Taštičky necháme okapat na papírové utěrce.
- V misce smícháme jogurt s najemno nasekaným koriandrem a česnekem. Podle chuti osolíme. Samosy podáváme s dipem ozdobeným koriandrem.
Zobrazit postup
Zobrazit ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
195 KCal
9 %
8 %
-
Energie
814 KJ
9 %
8 %
-
Sacharidy
23,4 g
27 %
23 %
-
Vláknina
2,3 g
8 %
8 %
-
Bílkoviny
5,1 g
8 %
7 %
-
Tuky
8,4 g
13 %
12 %
-
nasycené
0,9 g
-
trans-mastné
0,0 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Autor:
Kulinární studio MAFRA